rejseguide til Sydafrika
Rejser

Rejseguide: 5 skønne oplevelser i Sydafrika

17. september 2019
af Josefine Gammelgaard
foto: Josefine Gammelgaard, South African Tourism, Jono Nienaber, PR
Kontrasten mellem den pulserende by Durban og det omkringliggende område KwaZulu-Natal er stor. Det ene øjeblik kører du gennem vild natur til lyden af zulustammernes trommer. Det næste fylder den friske havluft og duften af indiske krydderier dine næsebor. Velkommen til Sydafrikas største kultursammenstød

5 SKØNNE OPLEVELSER I SYDAFRIKA

1. ZULULAND I flyet over Afrikas kæmpestore røde slette er det svært at forestille sig, at vi om lidt befinder os midt i KwaZulu-Natals frodige, bølgende landskab. Vi lander i zuluernes land – deraf navnet KwaZulu-Natal. I denne grønne oase samlede den berygtede kong Shaka zulustammerne til et rige og regerede det til sin død for omkring 200 år siden. I dag taler over 75 procent af landsdelens indbyggere zulu. Zululandsbyerne fungerer ikke længere som landsbyer, men som levende museer, hvor du kan få et indblik i zuluernes historie. Midt i det smukke Valley of a Thousand Hills ligger Phezulu Cultural Village, hvor du kan smage hjemmebrygget øl og være vidne til afrikansk dans. phezulusafaripark.co.za
https://imgix.femina.dk/sydafrika-1-img_3805.jpg
Valley of a Thousand Hills rummer oplevelser som vandreruter og bjergklatring. I det hele taget er KwaZulu-Natal spækket med naturoplevelser, og i flere af landsdelens naturreservater kan du se The Big Five – en fællesbetegnelse for elefanter, næsehorn, løver, leoparder og bøfler, som blev brugt af jægere. Det er desuden umuligt at køre rundt i KwaZulu-Natal uden at støde på klynger af eukalyptustræer og endeløse rækker af sukkerrør.
2. LUKSUSSAFARI I KARKLOOF Allerede ved indgangen til Karkloof Safari Villas & Spa står der et næsehorn og græsser fredeligt bare nogle meter fra os, og på vej til villaerne møder vi både impalaer, ze-braer og ”pumbaer” – guidens navn til vortesvinene. Karkloof er et privatejet naturreservat, der tilbyder overnatning i luksusvillaer med guidet safaritur. Safari i KwaZulu-Natals bakkelandskab er noget andet end de store, nøgne sletter nordpå. Her kan næsehornene gemme sig i det høje græs, og girafferne har masser af høje træer at gumle på. Safarituren varer to timer, og undervejs bliver der serveret en kop dampende lokal rooibos-te med udsigt til flodhestene, der pruster i vandhullet.
https://imgix.femina.dk/sydafrika-2-7141chris-allan-photography-.jpg
Næsehorn der græsser bare nogle meter fra os Karkloof-villaerne er indrettet i lækker, luksuriøs Karen Blixen-stil med en spektakulær udsigt. Men vi befinder os midt ude i skoven, og det kræver lidt at vænne sig til de eksotiske lyde fra græshopper, frøer og tropiske fugle (som dog bliver uden for villaen). Da vi mødes til morgenmaden, er det ikke alle, der har fået lige meget søvn. Det er glemt, da vi sætter kursen mod hotellets fantastiske spaområde, som tilbyder alverdens massager, ansigtsbehandlinger og scrubs. Forkælelse på allerhøjeste plan.
https://imgix.femina.dk/sydafrika-5a-4623chris-allan-photography-.jpg
På Karkloof Safari Villas & Spa står den på ultimativ forkælelse
https://imgix.femina.dk/sydafrika-3-7678chris-allan-photography-.jpg
Badeværelse i en villa, Karkloof Safari Villas & Spa. Der findes flere private safariparker som Karkloof rundt omkring i KwaZulu-Natal. Et alternativ til Karkloof er Phinda Private Game Reserve, som mange taler godt om. Her kan du opleve alle Big Five. andbeyond.com
https://imgix.femina.dk/sydafrika-4-img_2083-1.jpg
Der er mange forskellige dyr i det privatejede naturreservat. LÆS OGSÅ: Caymanøerne: Det kan du opleve på de tre små tropeøer i Caribien 3. GOLDEN MILE Fra havneindløbet ved Forlystelsesparken Ushaka Marine og seks kilometer nordpå strækker strandpromenaden Golden Mile sig. Det subtropiske klima gør vandet varmt og lækkert hele året, og stranden er eftertragtet af både svømmere og surfere. Ved den nordlige del af Golden Mile ligger Moses Mabhida Stadium, hvor du kan leje segways. Vil du ikke have sand mellem tæerne, er en segway en god mulighed for at se strandpromenaden med lidt vind i håret.
https://imgix.femina.dk/sydafrika-5-beach-hotels-close-up_0.jpg
Durban Golden Mile-strand og -promenade Bliver du træt af stranden, kan du suse tilbage til Moses Mabhida og tage kabelbanen op på buen, der spænder tværs over stadionet.
https://imgix.femina.dk/sydafrika-6-durbantourism_049.jpg
Fra toppen af Moses Mahbida Stadium kan du se Durban oppefra. 4. DURBANS KULTURKRYDS Travle kvinder med bylter og baljer balancerende på hovedet haster hen til hundredmeterkøen i håb om at nå den næste taxabus. Med sine 3,5 millioner indbyggere er Durban den største by i provinsen og landets tredjestørste. Her pryder afrikanske rickshaws – en lokal form for cykeltaxa – havnepromenaden, mens duften af indiske krydderier strømmer ud fra markederne, og hotellerne skyder op i de europæiske rigmandskvarterer. Durban er en kontrastfyldt by. Skal du opleve det autentisk afrikanske, er en tur på markedet Warwick Triangle en mulighed – tag en guide med, og hold fast på tegnebogen.
https://imgix.femina.dk/sydafrika-7-ssimg_205.jpg
De afrikanske cykeltaxaer, rickshaws, står langs havnepromenaden og venter på turister. Man kan sagtens opstøve et autentisk afrikansk måltid, men på det kulinariske område er Sydafrika påvirket af de mange nationaliteter, der er kommet til landet gennem årene. Sydamerikansk, italiensk og indisk. Spis fisk og skaldyr – og husk at bede om at få rejerne pillet, ellers serveres de altid med skal. 9th Avenue Bistro er en hyggelig restaurant midt i byen, der laver velsmagende pasta- og fiskeretter. Prøv tasting-menuen med seks retter for 235 kr. 9thavenuebistro.co.za
https://imgix.femina.dk/sydafrika-10-hr_sat-000-0433g.jpg
Molen på Umhlanga Beach er et varemærke for Durban.
5. DET INDISKE SYDAFRIKA Inderne kom til Sydafrika som gæstearbejdere i 1800-tallet, og i dag er Durban den største indiske by uden for Indien. Før Mahatma Gandhi tog hjem til Indien og kæmpede for selvstændighed, arbejdede han som nyuddannet advokat i Sydafrika. Her var han offer for racediskrimination, da han blev smidt af et tog på vej fra Durban til Johannesburg på grund af sin hudfarve. Du kan se en lille udstilling om Gandhis historie på stationen i Pietermaritzburg, hvor han blev sat af toget. Vil du have en bid af den sydafrikansk-indiske kultur, er det i krydderierne, du skal søge. Victoria Street Market bliver fremhævet som det mest indiske, du kan opleve i Durban. Souvenirbutikkerne har taget lidt over, men krydderiforhandlerne giver stadig gode råd om smagsoplevelser. Ikke desto mindre er den hundrede år gamle markedshal et hurtigt besøg værd, især hvis du skal have afrikanske souvenirs og indiske krydderier med hjem. Victoria Street Market holder åbent hver dag klokken 8-17.
https://imgix.femina.dk/sydafrika-9-hr_o_sat-000-1646g.jpg
Umhlanga Beach-fyrtårn. Tag en tur ud til Umhlanga Beach, hvor du foruden en skøn strand finder det ikoniske The Oyster Box Hotel. Det er svært ikke at blive imponeret i foyeren, som er taget ud af en film fra kolonitiden. Her er kakler på væggene, overdimensionerede skulpturer og høje palmer. Du betaler omkring 200 kroner for den indiske curry-buffet, der serveres i kobbergryder på et kakkeludsmykket alter. Alternativt har hotellet en grillrestaurant, hvor du kan bestille a la carte. The Oyster Box har også fantastiske værelser med udsigt til det rød-hvide fyrtårn og Det Indiske Ocean i baggrunden. oysterboxhotel.com
https://imgix.femina.dk/sydafrika-8-ob_seafacingluxurysuite_003.jpg
Værelse på The Oyster Box Hotel. LÆS OGSÅ: 5 tips til storslåede oplevelser i Jordan PRAKTISK Du kan komme til Durban tur-retur fra København inden for sæsonen for omkring 5.000 kr. Det tager ca. 20 timer inklusive mellemlanding i London og Johannesburg. Selv om det aldrig bliver rigtig koldt i Durban, er det bedst at tage afsted om vinteren, som er sommer i Sydafrika. De varmeste temperaturer får du fra december til marts. Selv kommer sydafrikanerne fra a til b med små taxabusser. Det er absurd billigt i danske øjne, men turister frarådes at køre med dem, og desuden er køerne uoverskueligt lange i myldretiden. Benyt i stedet Uber (som også er billigt), almindelig taxa, eller lej en bil. Fordi det er et hektisk område, kan det være rart at have en guide med, når du skal ind i centrum af Durban. Men Durban er ikke en farlig by at færdes i på egen hånd. Spørg dig frem på dit hotel, hvis du er i tvivl.
https://imgix.femina.dk/call_to_action/fe_abo_web_8nr_1138x370_4.png

Læs også