https://imgix.femina.dk/media/5d994ffd94764cbfb472ddb259de24f2.jpg
Rejser

Rejs til Sveriges smukke Öland

11. maj 2009
af Sus Falch
Solens og vindenes ø, lyder øboernes egen beskrivelse af den relativt store ø, som ligger ud for det sydvestlige Sverige.Og det er en ganske glimrende beskrivelse, som faktisk løfter sløret for det ret specielle klima på stedet, hvor vinden altid blæser i en eller anden grad, himlen skifter hurtigt og luften er frisk.

Öland har mange charmerende sider, som også den svenske kongefamilie har sat pris på i generationer og nydt fra sommerresidensen Solliden siden 1906.

Det er oplagt at tage sin egen bil til Öland, for så har man let adgang til at opleve alle sider af den 137 km lange ø, som breder sig over 1342 kvadratkilometer, men kun er 16 km på sit bredeste sted. Derover kommer man nemlig ganske uproblematisk via en seks km lang bro over Kalmarsund fra fastlandsbyen Kalmar.

Det sydlige Öland er f.eks. på UNESCOs verdensarvliste for sin særlige natur med vilde orkideer, et rigt fugle- og sommerfugleliv.

Naturelskerne, gourmeterne, livsnyderne, golfspillerne og mange, mange flere kan få sig en dejlig ferie på Øland. Og så er det jo værd at huske på, at det nærmest er en ferie med rabat, da en dansk krone er ca. 30 pct. mere værd end den svenske.

I dag holder de kongelige familiemedlemmer meget af Öland, som de gæster både sommer og vinter. Ja, det er nærmest blevet en tradition, at Sveriges kronprinsesse Victoria fejrer sin fødselsdag den 14. juli på Öland. I den forbindelse afholdes Victoriadagen med både kongelige gæster, godgørenhed, musikalsk underholdning og meget mere.

Dagen bliver sikkert særlig festlig i år som følge af tronfølgerens forlovelse.

Men du kan også løse billet til en af de mange sommerkoncerter og -forestillinger, der finder sted på Borgholm Slott.

Find fossiler

Ferietips

Info på stedet:
Øen har to helårsåbne turistkontorer hhv. ved broen i Färjestaden og Stationshuset, Sandgatan 25 i Borgholm. I sommermånederne er der åbent hele ugen, og tiderne kan ses på øens turistwebside.

Info før rejsen:
www.olandsturist.se har alt fra pakkerejser og telefonnumre til de lokale turistkontorer.

Valuta:
Svenske kr. (SEK), 1 SEK er 0,68 kr.

Fest på slottet:
Arrangementer på det gamle Borgholms Slott kan ses på www.borgholmsslott.se, og billetter til koncerter købes på www.ticnet.se. ABBA Benny Anderssons orkester spiller f.eks. den 9. juli.

For golfspillere:
Der er syv golfbaner, heraf en linksbane, som ligger på sydøen. Tre ligger midtvestligt og tre på nordøen. Se mere på www.golfensoland.com.

Ölandspasset:
www.olandsturist.se har en ferieplanlægger, hvor du kan skræddersy din ferie med overnatning, oplevelser o.s.v.

Cykelferie:
De mange småveje gør øen perfekt til cykelferie. Du kan også købe pakkerejser på cykel. Se www.olandsturist.se.

Husk at pakke:
Badetøj og tøj til omskifteligt, men solrigt sommervejr. Gode sko og pænt, afslappet tøj, hvis du vil på restaurant om aftenen. Cykler.

Veteranbiler:
Den 14.-16. august er der biltræf med britiske veteranbiler på pladsen ved Strand Hotell.

Kongeligt rally:
Den 8. august er der kongeligt rally i gamle biler, som sidst samlede 126 ekvipager i 2006, anført at dronning Silvia og kong Carl Gustav i tidstypiske dragter. Start ved Strand Hotell.

Alle, der kan lide at gå på jagt efter fossiler, bør så absolut lægge vejen forbi Alböke Alvar på øens vestside mellem Borgholm og Sandvik.
For flere hundrede millioner år siden var der hav på disse kanter. Og når fortidige eksistenser døde, begravedes de i havbundens aflejringer, som nu er dukket op til overfladen.
Det bedste sted at gå på fossiljagt er lidt nord for fiskerlejet Äleklinta.

Seværdigheder:Enestående natur

Naturligvis er der menneskeskabte seværdigheder på Öland. Men nogle af de mest specielle står naturen faktisk selv for.
En af de absolut største, som UNESCO har på verdensarvlisten, er det ca. 40 x 10 km store område Store Alvar på det sydlige Öland.
Det, som gør Alvar til noget unikt, er det tynde jordlag over flad kalksten med søer indimellem og blottet kalksten hist og pist.

Når vinteren har magten, forvandles området til en fjeldhede, men om sommeren er området steppe, som solen hurtigt tørrer ud til en sprækkende cementagtig overflade.
Og her er det altså kun de mest sejlivede planter, som formår at bevare rodfæstet og oven i købet forskønne området med farvepragt.

Troldeskov og møller

Hvis fossilerne gemmer sig lidt, springer øens mange hundrede møller derimod straks i øjnene. Den gavmilde vind har været udnyttet i en sådan grad, at man har talemåden, hver mand sin mølle.
Mange af dem er stubmøller, men også møller efter hollandsk forbillede står strunke i landskabet.

Der er 500 km kyststrækning og rig lejlighed til en dukkert eller dasedage på stranden. Strandene er populære om sommeren, og det samme gælder en ganske særlig skov i det nordøstlige Öland.
Trollskogen, Troldeskoven, er et af øens populæreste naturområder, hvor træstammer kroger sig mere, end man tør tro, det var muligt.

Har du lyst til at fordybe dig mere i naturen, før du stifter bekendtskab med den, så brug lidt tid på øens webside og www.lansstyrelsen.se.

Sådan kan du bo

Men før man kan kaste sig ud i oplevelser og livsnydelse, er det godt at have tag over hovedet. Særligt i højsæsonen, hvor mange finder vej til øen, der er en af Sveriges populæreste feriedestinationer.
Der er dog rigtig mange ferieboligmuligheder. Og man kan vælge én eller veksle lidt mellem flere.

Mange private lejer deres hytter ud, som vi udlejer sommerhuse herhjemme. Du kan også slå dig ned på et lejlighedshotel, hvis du selv vil tilberede måltider af de lokalt producerede råvarer, du køber i vejboderne.

Store og små hoteller inde på øen, eller med havudsigt, er en anden mulighed. En af perlerne er Drottning Victorias Vilohem, som ligger i nærheden af Solliden, men alligevel roligt afsides.

Stedet blev oprindeligt grundlagt af dronning Victoria og var et rekreationshjem for kvinder. I dag rummer det smukke, afslappede sted blot 18 værelser og en dejlig restaurant, som serverer de lækreste retter.

Kvindetips

Velvære
Hotel Skansen, Halltorps Gästgiveri og Skedemosse Gård har spa-pakker med bl.a. middag og behandlinger. Bookes på www.olandsturist.se.

Høstfest
Den 24.-27. september valfarter besøgende til den hyggelige årlige høstfest, skördefest, med lokale delikatesser, markeder og festivitas.

Markedsdage
Sommeren igennem er der små og store markeder i forskellige byer. Se oversigten på www.olandsturist.se.

Kunstnere
Siden midten af 1800-tallet har øen tiltrukket kunstnere, og keramik og glaskunst er meget markant. Du finder kunstnergrupper og solister på øens webside.

Læs også