Rejs til eventyrlige Nordnorge
foto: Basecamp Senja, Panthermedia, Baard Loeken/nordnorge.com, Hanne Høiberg, Yngve O Saebbe/nordnorge.com
Rejs til Nordnorge
SØNDAGs udsendte, Hanne Høiberg, har været på polareventyr i det smukke Nordnorge:Der er gode chancer for hval i dag. Vi har allerede set blåst ude på fjorden fra stuevinduet. Ekspeditionsleder Dag Strømholt giver normalt ingen garantier på de hvalsafarier, han står i spidsen for, men undtagelsesvis tør han godt. Blåst er den vandstråle, hvalen sender højt til vejrs, når den ånder ud, og det er disse sprøjt, han har observeret fra Posthuset Expedition Lodge på øen Senja nord for polarcirklen.
Klokken nærmer sig 13, og januarhimlen er klar i alle nuancer af porcelænsblå, orange og rosa. Som en tidlig morgen før solen står op. Det gør den bare ikke på denne tid af året, hvor polarnatten hersker.
Verdens smukkeste sørejse
Jeg er ankommet til Finnsnes på fastlandet samme morgen med Hurtigruten. Vores lille gruppe af rejsende i alle aldre fra sidst i 20e’rne til midt i 60’erne har benyttet den verdensberømte skibsrute langs Norges vestkyst på den klassiske måde: Som transport fra én lokalitet langs den uvejsomme kyst til en anden. Noget, mange lokale i øvrigt stadig gør, fordi det er lettere end at køre i bil. Og selvfølgelig, fordi det er en oplevelse.
Vi er steget om bord på M/S Midnatssol i Svolvær på Lofoten aftenen før og har kigget (forgæves) efter nordlys, før vi er gået til køjs. Næste formiddag har vi taget afsked med skibet i Finnsness og er kørt de 60 kilometer tværs over Senja mod Posthuset. Et lille, hvidt hus ned mod fjorden, der vitterligt er det tidligere posthus i den lille flække Skaland, men mere om dét senere.
Vil du også opleve det smukke Norge nord for polarcirklen? NILLES Rejser tilbyder flere rejser i sommeren 2017 - læs mere her!
Hvalsafari i overlevelsesdragt
Vi skal på havet, mens der stadig er en smule lys, og bakser nu med at iføre os overlevelsesdragter oven på lagene af skiunderbukser, tykke skibukser og tre lag trøjer under jakken – plus ulden øreklaphue. At der vitterligt er tale om en overlevelsesdragt, bekræfter Dag, da vi står på broen, hvor den muskuløse Zodiac vugger i sine fortøjninger.
– Skulle en af jer falde over bord, vil den indsyede redningsvest i dragten holde jer oppe, lover han, før vi sætter os til rette på gummibådens tykke kant og holder fast i linerne. Termometeret står på minus 20, men der er heldigvis ikke meget vind.
Spækhuggere i sigte
Alligevel bider det godt i kinderne, da Zodiacen skyder tværs over Bergsfjorden. Lidt ude ser vi allerede det første blås fra en pukkelhval, men Dag ved bedre. Han har kurs mod en vig på den anden side af fjorden. Dér svømmede spækhuggere dagen i forvejen.
Pludselig ser vi den spidse finne af én spækhugger, og dér et stykke foran os skyder den store, sorthvide krop op ad vandet.
Og det bliver bare bedre. Snart synes vi at befinde os midt i en lille flok fire-fem tons tunge, prægtige rovdyr. Dag forklarer, at de har omringet en sildestime. Og altså også os!
Krumkaka og knitrende ild
Tilbage ved knitrende pejseild har Trude Mørkved frokosten klar: Lokal laks fra en farm ude i fjorden, letrøget med urter og serveret med ris og en moderne waldorfsalat. Bagefter nybagte tynde, sprøde kræmmerhus, som her hedder krumkaka, serveret med hjemmelavet parfait, multebærkompot og kaffe. Livet er godt.
Over måltidet får vi historien om, hvordan Trude Mørkved og Dag Strømholt har gjort deres drøm til virkelighed. Da posthuset i Skaland blev nedlagt, lå det tomt i nogle år og var meget forsømt, da parret overtog det for syv år siden. De har selv stået for renovering og ombygning til, hvad de betegner som ”et luksuriøst telt” med kombineret køkken-alrum i stueetagen og 10 små, fint indrettede alkovesovepladser på førstesalen.
Med en fortid som hhv. turistguide og ingeniør driver parret nu deres firma, Basecamp Senja, der har som mål at give deres gæster engagerende oplevelser i den spektakulære natur på den smukke ø. Vinter som sommer.
Læs også: Gode tips til krydstogt i Caribien
Nordens Paris
Samme aften er jeg nået til storbyen Tromsø, 215 snoede kilometer længere mod nordøst – over bjerge, gennem tunneler, langs fjorde og sund. Nordnorges vigtigste og livligste by, der ligger på næsten 70 grader nord – samme breddegrad som Alaska og Sibirien – er en overraskelse. På den positive måde.
Godt nok kaldes den aktive universitetsby med de 70.000 indbyggere for ”Nordens Paris” og er kendt for sit rige kulturliv og mange restauranter og caféer.
Tips til Tromsø
1 – Nyfanget kongekrabbe, rejer fra den nærliggende Lyngsfjord og den lokale torskeart kveite på et menukort, der på én gang er enkelt og raffineret. Det er ikke så mærkeligt, at der er stuvende fyldt i Fiskekompagniet. Restauranten ligger på havnen, hvor de store stålkuttere beregnet til Atlanterhavsfiskeri ligger til kaj
2 – Tromsø har en International Filmfestival med udfordrende kvalitetsfilm fra hele verden. Festivalen er et højdepunkt for hele byen og viser bl.a. film udendørs i 10 graders frost eller mere på byens torv. I 2016 havde festivalen mere end 60.000 besøgende. 16.-22. januar 2017.
3 – Nordlysfestivalen. Dét, der begyndte som en lille klassisk musikfestival, har udviklet sig til en stor 10-dages musikfest med både verdensstjerner og lokale talenter. I 2017 fejrer festivalen sit 30-års jubilæum med et ekstra stort program fra 27. januar til 4.februar.
Helt eventyrligt nordlys
Da vi ved 22.30-tiden kommer ud i det isnende mørke, har vidunderet indfundet sig – så kraftigt, at selv ikke lysforureningen i en by af Tromsøs størrelse forhindrer os i at se aurora borealis danse i grønne, violette og rosa gardiner hen over den kulsorte himmel.
Og jeg, der var dødtræt efter en lang, begivenhedsrig dag, er straks lysvågen og har ikke spor lyst til at gå tilbage til hotellet. For godt nok ligger Tromsø under nordlysovalen, dét lysbælte, der omringer den magnetiske nordpol og giver størst chance for at se det fantastiske fænomen. Men nordlyset kommer ikke på bestilling.
Rejs til Nordnorge
NILLES Rejser tilbyder flere rejser til det smukke Nordnorge med afrejse i sommeren 2017. Oplev den fantastiske fjeldverden nord for polarcirklen med dybblå fjorde, smukke kyststrækninger og hyggelige byer, tag på sejltur med Hurtigruten gennem Trollfjorden og meget mere. Alle rejser har dansk rejseleder.