Rejse til Skotland - oplev smuk natur og whiskysmagninger
Rejser

Rejs med til Speyside

Nyd en lille ferie i det skotske højland og oplev følelsen af ro og luksus. I det nordøstlige Skotland, løber Spey-floden som livsnerve for egnens whisky-produktion – og selv om du ikke er whisky-entusiast, bliver du det måske…

Fra lufthavnen i Aberdeen kører vi nordvest igennem det bakkede skotske højland. Vi nærmer os landsbyen Craigellachie. Her er frodigt og grønt, da bilen passerer de mange sving på vejen, og i glimt ser vi floden Spey, der i århundreder har været livsnerve for whisky-produktionen, som er egnens største indtægtskilde.

Det hyggelige Craigellachie Hotel ligger med udsigt til både skov og bjerge og har Spey-floden i baghaven. Hotellets whisky-bar, The Quaich, er mildest talt velassorteret med mere end 700 whiskyer at vælge imellem.

Er man ikke whisky-kender, er baren et godt sted at starte, for der følger gode råd og anbefalinger med fra det vidende personale. Og er man kender, kan man dykke ned i både klassikere og sjældenheder fra whiskyens mangfoldige verden.

Læs også: Wellness-ferie, der ikke koster en formue

Whiskyens verden

Højdepunktet er en rundtur på det berømte whisky-destilleri The Macallan få kilometer uden for byen. Her bliver nogle af verdens dyreste og mest eksklusive whiskyer produceret, samtidig med at der også kommer flasker i mere anstændige priser ud fra destilleriet.

Vi kommer med hele vejen rundt i whisky-produktionens verden. Det er en årelang proces and fremstille de gyldne dråber: Bygmalt bliver lavet til øl, hvorefter det bliver destilleret til såkaldt newmade-sprit, der slet ikke er whisky endnu. Det smager i stedet blomsteragtigt og nærmest som italiensk grappa – og det er først, når spiritussen kommer på egetræsfade og lagrer i årevis, at whisky-magien opstår.

Oplev Speyside i nordøstlige Skotland

 

3 gode tip

  • I Dufftown, naboby til Craigellachie, findes Skotlands største whisky-destilleri, Glenfiddich.
  • Husk de gode sko – området er ideelt til vandreture i de bløde bjerge.
  • Smag områdets syndige specialitet ”Millionaire’s Shortbread”: En smørkiks beklædt med tyk karamel og chokolade.

 

Rejsetidspunkt

Vi rejste til Skotland i maj, hvor alting er lysegrønt. Sommer og efterår er dog også oplagte rejsetidspunkter, hvor især efterårets farver klæder området.
 
Læs mere om: