paris
Rejser

Paris: 11 steder du skal kende ved Canal Saint Martin

15. februar 2019
af Nina Ettrup - foto Lasse Bak Mejlvang, Getty Images & PR
Seinen er ikke det eneste vand, der løber gennem Paris. Canal Saint Martin i den nordøstlige del af den franske hovedstad er et af parisernes egne yndlingsområder, og som turist er det også et af de steder, hvor du uden problemer kan få en hel dag til at gå med at spise, drikke, gå, shoppe og kigge på mennesker.

Det var Napoleon, der i 1802 ‘bestilte’ en kanal, som skulle forsyne pariserne med rent vand. Det skulle forbedre hygiejnen i den franske hovedstad, som på det tidspunkt var plaget af både kolera og tarmsygdommen dysenteri.

I dag, mere end 200 år senere, er Canal Saint Martin stadig et sted, der gør det både sundere og sjovere at være pariser – eller turist i byernes by. Den smalle kanal, som løber på den østlige side af Paris, fra de nordlige forstæder til Seinen, som den rammer syd for Bastillepladsen, er et af franskmændenes egne favoritområder, når der skal slappes af, shoppes eller nydes et glas – og det skal der jo tit i Paris! På hver side af kanalen er der græsplæner, hvor hunde bliver luftet, kærester kysset og picnickurve nydt, og særligt om søndagen er der en vidunderlig stemning, da vejene på hver side af vandet bliver lukket for bilkørsel, så området omdannes til en meget stor vejfest.

https://imgix.femina.dk/madogbolig/de_mange_broer_ved_canal_saint_martin.jpg

Slå zigzag mellem de to sider af Canal Saint Martin via de mange broer.

Spadsér langs vandet og zigzag mellem de to bredder via de mange Instagram-venlige smedejernsbroer, der buer sig over vandet, men forvild dig endelig også ind i sidegaderne på begge sider, hvor du finder et hav af skønne cafeer, restauranter, gallerier og butikker.

11 steder du skal kende ved Canal Saint Martin

Her skal du shoppe

Antoine et Lili: Regnbuedrømme

De tre butikker, som ligger på stribe langs vandet, er ikke for de farveforskrækkede! Facaderne er malet hhv. lyserød, syrliggrøn og solgul, og de tre butikker rummer både tøj og accessories til kvinder, børn og hjemmet. Indenfor er reolerne malet i samme farver som udenfor, og det er et bombardement for sanserne at gå på opdagelse i blomstrede kjoler, dansesko i alle regnbuens farver, tasker, tæpper og boligtilbehør, som kan live enhver regnvejrsdag op. Der findes også Antoine et Lili andre steder i Paris, men butikkerne ved kanalen er noget særligt pga. beliggenheden.

https://imgix.femina.dk/madogbolig/antoine_lili_ved_canal_saint_martin.jpg

95, quai de Valmy. Fr.antoineetlili.com

Jamini: Indien med et smil

Frankrig møder Indien i Ushu Boras fine lille butik, som ligger fem minutters gang fra den sydligste del af Canal Saint Martin. Her finder du bl.a. puder, tæpper, tørklæder og bløde tasker, som forener indisk mystik og parisisk elegance – og tilføjer lidt humor og godt humør, fx på flettede tasker med påskriften ’sourire’ – smil – ‘karma’ eller ‘formidable’.

https://imgix.femina.dk/madogbolig/indisk_i_paris.jpg

10, rue Notre Dame de Lorette. Jaminidesign.com

Bensimon: Fransk favorit

Når vi andre hopper i vores Converse- eller Stan Smith-sneakers, finder pariserinderne deres Bensimon-sko frem. De højtelskede lærredssko med gummisnuder er fast inventar i enhver fransk garderobe. Brødrene Bensimon skabte den første sko, ‘La Tennis’, i 1978 – og modellen er stadig en bestseller.

83, Quai de Valmy. Bensimon.com

La Trésorerie: Skatte til boligen

Knive, tallerkner, lamper, duge, borde fra Portugal, Sverige, Guinea, Danmark og Frankrig – uanset hvad du er på jagt efter til din bolig, kan du finde noget, der falder i din smag hos La Trésorerie, som ligger en lille spadseretur ned ad flere inspirerende smågader fra selve kanalen. Giv dig god tid, for du får med garanti lyst til at vende hver lille grøntsagskniv med farvet træskaft og hvert smukke håndknyttede viskestykke i hænderne, inden du beslutter dig for, hvad der skal med hjem. Har du brug for en tænkepause, er der en lille café i butikken, som bl.a. serverer svensk smørrebrød.

https://imgix.femina.dk/madogbolig/tressorerie_shopping_til_boligen.jpg

11, rue de Château d’eau. Latresorerie.fr

Centre Commercial: Shopamok

Rue Marseille er måske Canal Saint Martin-områdets bedste shoppegade. Den er ikke lang, men næsten hver eneste butik er et besøg værd. Er din tid knap, så vælg konceptbutikken Centre Commercial, som byder på et nøje kurateret udvalg af tøj og accessories til den streetsmarte pariserinde og hendes ‘mec’ – fyr. Der er både internationale og franske mærker hos Centre Commercial, og blandt de lokale mærker, som er værd at holde øje med, findes Roseanna, som kombinerer det feminine med det hverdagspraktiske, og Les Récupérables, som skaber tøj af bl.a. gammelt sengetøj og stofrester fra andre modehuse. Har du god tid, så nyd at slentre ned ad rue de Marseille og også kigge indenfor hos fx de franske hverdagsmodehuse Claudie Pierlot, Maje og Agnès B og smykkeforretningen Medicine Douce.

https://imgix.femina.dk/madogbolig/shopping_i_centre_commercial_ved_canal_saint_martin.jpg

2, rue de Marseille. Centrecommercial.cc

https://imgix.femina.dk/madogbolig/find_vej_ved_canal_saint_martin_0.jpg

Her skal du spise og drikke

Fraîche: Smag på Frankrig

Fraîche er ikke en af de restauranter, du liiiige kommer forbi. Den ligger stuvet lidt af vejen på de østlige side af Canal Saint Martin, men hvis du er på jagt efter en lækker fransk frokost til rimelige penge, så gå alligevel på jagt efter den sortmalede facade med de store vinduer. Stemningen er afslappet og hip, maden er – som restaurantens navn lover – frisk og velsmagende. Menuen skifter alt efter sæson, og der er kun en håndfuld retter at vælge imellem, så man ved, at de alle er sammensat med hjertet. Til frokost kan du få en menu med forret, hovedret og dessert for 18 euro, om aftenen kan du vælge en femrettersmenu til 45 euro.

https://imgix.femina.dk/madogbolig/fraiche_ved_canal_saint_martin.jpg

8, rue Vicq d’Azir. Fraicheparis.fr

Vil du gerne besøge de skjulte perler rundt omkring i Europa?

Bar og restaurant

Le verre volé: Vin i lange baner

En eftermiddagsdrink hører sig til, når man er i Byernes By, og der er noget at vælge imellem hos Le verre volé, som ikke ligner noget særligt udefra, men er det rene slaraffenland for vinelskere. Her kan du smage vine, som ingen danske restauranter eller vinbarer nogensinde har hørt om. Stedets ansatte ved, hvad de har med at gøre, så lad dig guide til lige præcis det glas eller den flaske, der får dig til at sukke af velbehag. Er du sulten, kan du også få fin bistromad hos Le verre volé, men der er rift om pladserne ved de små, ikke altid lige stabile borde, så book et bord på forhånd.

https://imgix.femina.dk/madogbolig/vinbaren_verre_vole_ved_canal_saint_martin.jpg

67, rue de Lancry. Leverrevole.fr

Café & butik

Myrthe: Kaffepause og lækkerier

Er du på jagt efter en venindegave – eller bare en lille ting, der kan gøre madlavningen lidt mere fransk og sjov, når du kommer hjem, så smut forbi den lille bitte butik og café Myrthe. Her vrimler hylderne med pateer, marmelader, chokolader, tapenader og saft, der ikke kun smager lækkert, men også er smukt og indbydende pakket ind. Du bliver måske så lækkersulten, at du er nødt til at tage en lille kaffe-kage-pause, og så skal du bare bestille ved kassen og kravle op ad den stige, der fører til den lille, minimalistiske café, der nærmest ligger som en kasse oven på butikken.

https://imgix.femina.dk/madogbolig/kaffepause_paa_myrthe_ved_canal_saint_martin.jpg

10, rue de la Grange aux Belles. Myrtheparis.fr

Bager

Du pain et des idées: Drømmesnegle

Du har måske set dem på Instagram: De gyldne wienerbrødssnegle med grøn pistacieremonce og chokoladestykker, som får tænderne til at løbe i vand. I hvert fald er bageren Du pain et des idées så populær, at der som regel er kø ud på gaden. Lad være med at tænke, at du lige så godt kan snuppe en croissant i en anden mindre overrendt bager. Du vil helt sikkert ikke fortryde det, hvis du tager opstilling i køen og tålmodigt venter på, det bliver din tur til at beslutte, om du skal have en ‘escargot’ med pistacie og chokolade eller en af de mange andre mundvandsfremkaldende varianter. Hvis du er heldig, scorer du en af de få siddepladser udenfor, så du kan følge med i, hvem der kommer og går, mens du sætter tænderne i dine udvalgte lækkerier.

https://imgix.femina.dk/madogbolig/bageren_ved_canal_saint_martin.jpg

34, rue Yves Tourdic. Dupainetdesidees.fr

Cafe & museum

Café A: Frokost i klostret

Er vejret ikke til en picnic langs vandet, så smut forbi cafeen i Arkitekternes hus, og nyd en hurtig bid, inden turen går videre i området. Det er et gammelt kloster, som nu er omdannet til bl.a. udstillingssted, og de højloftede, rå lokaler er charmerende og minder mere om Berlin end om klassisk Paris. Der findes også en gårdhave, hvis solen alligevel titter frem, og skal du tilbage mod Canal Saint Martin efter brunch eller frokost hos Café A, så gå igennem den lille park, som fylder lungerne med frisk luft og næsen med alskens blomstrende dufte.

https://imgix.femina.dk/madogbolig/frokost_ved_museet_paa_cafe_a_ved_canal_saint_martin.jpg

148, rue du Faubourg Saint Martin. Cafea.frBar og restaurant

Must-see

Artazart: Paradis for bogorme

Trænger du til at tanke inspiration, er det bare med at lægge vejn forbi Artazart, som ligger langs kanalen. Her finder du smukke bøger i lange baner, om bl.a. arkitektur, mode, design, rejser og kunst, og uanset om du er på jagt efter et særligt værk eller bare nyder at ose rundt og baldre på må og få, står tiden nærmest stille hos Artazart – på den rigtig gode måde. Butikken forhandler også de populære planteposer fra Bacsac til noget billigere priser end herhjemme.

https://imgix.femina.dk/madogbolig/den_bedste_boghandel_ved_canal_saint_martin.jpg

83, quai de Valmy. Artazart.com

Rejser du kun med håndbagage? Her får du en videoguide til, hvordan du bedst pakker din kabinekuffert, så du kan få det hele med – uden at krølle skjorten.

Læs også