https://imgix.femina.dk/media/bf39911f9bbf44b285a10c0847f52b37.jpg
Rejser

Palma de Mallorca – det nye Nice

21. marts 2011
af Hanne Høiberg
Foto: Hanne Høiberg, Spies Rejser, D. Indino, m.fl.
Hovedbyen på Mallorca har de seneste år gennemgået en transformation fra forfalden, lidt træt turistby til top trendy mini-metropol med masser af kultur og historisk charme, fantastiske shopping-muligheder og – ikke mindst – et væld af gode restauranter og tapasbarer.

SPIS GODT

  • La Cueva. Efter at være dumpet tilfældigt ind på den lille kælderrestaurant i Sa Llotja-kvarteret, har jeg opdaget, at den er kendt for altid at servere top-friske fisk og skaldyr. Calle Apuntadors 5, tlf. +34 1724422.

  • La Bodeguilla, vinforretning og tapasbar i på én gang moderne og traditionel udformning. Det store udvalg af tapas er klassisk baseret med en snert af fusion - alene serveringen er værd at komme efter. Ligger i en lille gade, der går som en forlængelse af den store Passeig Born. C/de Sant Jaume 3, www.la-bodeguilla.com

Jeg bestiller grillede sardiner, friturestegte babyblæksprutter, sortfodsskinke.., da jeg bliver afbrudt med et:

- Stop, stop. Det er store portioner.

Både sardiner og friterede blæksprutteringe er friskfangede, nylavede og lige hvad jeg har behov for sammen med et glas mallorcinsk hvidvin. Samlet pris, inklusive vand og kaffe, 14,50 euro. Det er bestemt til at overkomme.

Palma de Mallorca, hovedbyen på mange danskeres nok mest elskede ferieø i Middelhavet, har de senere år gennemgået en transformation fra en rodet og forfalden, lidt træt turistby med slidte hoteller til hip nyrestaureret mini-metropol, hvis historiske charme, tilsat shopping- og gourmetoplevelser har givet den tilnavnet »det nye Nice«.

Palma de Mallorca er med andre ord et overskueligt og meget hyggeligt mål for en storby-ferie. Eller for en dagstur fra feriebyerne på nordkysten.

Shop og spis

SHOPPING

  • Camper, Mallorcas eget skomærke i det unikke, behagelige design, fås flere steder i byen. Du kan som regel få modeller her, som aldrig når til Danmark. C. San Miguel 17, flere butikker på www.camper.com

  • Rialto Living Palma, 800 kvm stor livsstilsbutik med en broget blanding af bolig og mode og café, indrettet i en bygning fra 1400-tallet. Ikke specielt billig, men absolut lækker. Og det koster jo ikke noget at kigge. Saint Feliu 3c, www.rialtoliving.com

  • Wine & Shoes, en herlig kombination af noget af det bedste, Italien kan byde på. Ejeren Paolo Masso er da også italiener, og skoene er fra faderens skofabrik i Italien. Har du svært ved at vælge mellem de mange modeller, så hold en pause med et glas vin ved et af de små borde. Placa del Mercant 2.

  • Mercat d'Olivar, madmarkedet over dem alle med bjerge af friske grøntsager, nybagt brød, lokale oste og en kæmpe charcuteriafdeling. Køb gerne den berømte spanske sortfodsskinke med hjem. Får du den vakuumpakket, kan den sagtens holde sig. Plaza Olivar.

Byen med de godt 400.000 indbyggere i den beskyttede Palmabugt i Mallorcas sydvestlige hjørne har det hele:

Middelhavsstemning med smukt anlagte gågader kranset af skyggefulde platantræer og åbne pladser med cafeer, der indbyder til café con leche, mens verden passerer forbi.

Bagefter er det oplagt at gå på jagt i de mange butikker omkring Placa Mayor, hovedgaden Las Ramblas og forretningsgaderne Passeig de Born, Avinguda Jaume III og Unió.

Her finder du alt fra internationale dyre mærkevarer som Loewe, Boss og Gucci til de langt billigere spanske kæder Zara og Mango. Kig også efter Massimo Dutti, et andet spansk mærke af tøj og accessories, niveauet over de andre, men stadig med smart, enkelt design til rimelige priser.

Når shoppingen er overstået, er det tid til at tjekke i hvert fald nogle af de gode restauranter og tapas-barer, byen også er kendt for - specielt i Sa Llotja-kvarteret bag den gamle børsbygning Sa Llotja.

De to smalle gyder Carrer de Boteria og Calle Apuntadors, som begge løber parallelt med havnepromenaden, er spækket med gode tapasbarer.

Havnepromenaden er også en del at byens nye image. Den strækker sig 15 kilometer fra det yderste havneområde i vest til feriebyen S'Arenal i øst - ideel til morgenløbeturen eller en tur på lejet cykel.

Hertil kommer smuk arkitektur, bl.a. den såkaldte modernista-stil, den catalanske jugendstil, som ses rundt omkring i byen.

Ikke mindst takket være Gaudi, som ikke bare stod for renoveringen af byens imponerende katedral i begyndelsen af 1900-tallet, men også har inspireret andre kunstnere og arkitekter.

Men Palma rummer også masser af mere moderne kunst, bl.a. af Joan Miró. Både hans mor og hans kone, Pilar, var fra Mallorca, og han boede på sin elskede ø fra 1956 til sin død i 1983.

Mirós værker ses både i bybilledet og på det fantastiske Miro-museum i den vestlige del af Palma.

Læs også