https://imgix.femina.dk/media/6dde011d0a3340d5bf76a6577deaf68b.jpg
Rejser

På ski i Idre Fjäll, Sverige

2. januar 2012
af Hanne Høiberg
Foto: Hanne Høiberg og Idre Fjäll
Rejseguide til skiferie med både slalom og langrend, sauna og massage samt spændende kulinariske oplevelser i Idre Fjäll, Sverige.

En forlænget ski-weekend til det svenske skisportssted Idre Fjäll er balsam for krop, sjæl og lattermuskler. Det er tre veninder enige om efter at have løbet både slalom og langrend i det underskønne landskab ved Idre Fjäll, været i sauna med udsigt, fået massage, spist nybagte vafler med multebær og skyllet røget bjørnekød ned med god rødvin.

Med veninderne på ski til Idre Fjäll

Hvor skønt! Normalt er det er altid mændene, der tager på herretur…

Sådan var reaktionerne hos vores andre veninder, da vi - tre gode veninder - tog på forlænget ski-weekend til Idre Fjäll i det nordlige Dalarne.

Idre Fjäll er koncentreret omkring den 890 meter høje bjergknold af samme navn. Det er hér, alt alpint skiløb foregår, hér alle lifterne snor sig op ad bjergsiden.

På syd- og vestsiden af fjeldet ligger hytterne, som flertallet af gæsterne bor i, højfjeldshotellet hvor vi er indkvarteret, samt butikstorv med restauranter. Veje og stier bliver hverken saltet eller gruset, så man kan stå på ski overalt. Smart.

Til december indvies nye anlæg for omkring 90 mio. sv.kr., bl.a. en ny, stor restaurant på Idre-toppen og en ny seks stoles ekspress-lift.

Læs om 2 andre skisportssteder i Sverige

Mullsjö Alpin,
Småland
Åre, Sverige

Langrend i mørket ved Idre Fjäll

Lige nu er vi mest interesserede i områdets langrendsspor, der begynder ved stadion.

Det er buldermørkt, klokken er 17.25 og vi er helt alene i den champagneklare kolde luft. Vi bestemmer os for at følge »Platten 2«, der er oplyst og viser sig fra sin bedste side med dybe, nypræparerede spor. Det sidste er ikke mindst ideelt for os, der langt fra er garvede langrendsløbere.

Det føles fantastisk at glide af sted i mørket, mens lyset fra lamperne langs sporet forvandler sneen til skinnende diamanter. Vi er stadig helt alene. Og helt høje af oplevelsen.


Sauna med udsigt over Idre Fjäll

Tips til Idre Fjäll

 • Pernilla Wiberg Hotel i alpin stil ved Skicenter Syd, som er specialdesignet af skilegenden Pernilla Wiberg.
  Ren luksus for livsnydere. www.pernillawiberghotel.se

 • Vildmarksnästet, afterski og restaurant med specialiteter, baseret på råvarer fra området.
  www.vildmarksnastetidre.se

 • Skifakta: 28 lifter, 41 pister - flest blå, grønne og røde, men også enkelte sorte. 65 km præparerede langrendsløjper, de 30 km er oplyst.

 • Idre Fjälls officielle hjemmeside, www.idrefjall.se indeholder oplysninger om alt fra skiområde,
  køb af liftkort, skiskole, udlejning af hytter og meget, meget mere.

 • Vejen hertil: Vi fløj med Kullafly, www.kullaflyg.se fra Ängelholm til Mora. Lejede bil hos AVIS, www.avis.se, og kørte de 160 km til Idre Fjäll. De fleste kører dog i egen bil hele vejen. Fra København er der 889 km ad E4. Men du kan også tage Stena Line fra Frederikshavn til Göteborg eller Oslo, www.stenaline.dk, og køre herfra. Der er 587 km fra Göteborg ad E45, og fra Oslo er der 336 km ad E6. Alternativt er der direkte bus fra København, Fjällexspressen, www.stromma.se

Da vi kommer hjem til Pernilla Wiberg Hotel, kan vi lige nå i sauna før middagen. Vi har den for os selv og nyder at lade varmen og velværet strømme gennem kroppen, mens vi kigger ud mod silhuetterne af høje fyrretræer foran vinduet. For selvfølgelig er vi i sauna med udsigt.


Vildmarksnästet - en af de bedste restauranter

Klokken 20 er vi fremme ved Vildmarksnästet, hvor vi har bestilt bord. Heldigvis, for den rustikke tømmerhytte ved stadion hører ikke til de største, men nok en af de bedste i Idre Fjäll.

Væggene er dekoreret med bjørneskind og rengevirer, og ilden brænder lystigt i kampestenspejsen.Vi bliver bænket ved et langbord og får nu en symfoni af alt det bedste fra skov og sø: Tragtkantarelsuppe, gravet röding - en forelagtig ferskvandsfisk - hjemmerøget elg, vildsvin, hjort og bjørnepølse.


Slalom-pisterne på Idre Fjäll

Fredag sover vi længe - nyder ikke at skulle noget. Herefter skal områdets slalom-pister udforskes.

På pistekortet har vi set, hvordan blide grønne og blå til mere udfordrende røde, og enkelte sorte snor sig ned ad bjerget i de fire områder Nord, Vest, Syd og Øst. Og i løbet af en effektiv formiddag har vi set det meste og beslutter at bruge eftermiddagen på at køre til Idre by små ti km væk.

Shopping og cafébesøg

Det er måske så meget at kalde 1.200 indbyggere i en håndfuld røde træhuse omkring en landevej for en by.

Men vi finder den lokale sportsforretning, som også har rensdyrskind og køber to smukke eksemplarer. En kop kaffe og et nybagt fladbrød, stompe, i en lillebitte café, der er som taget ud af 1950'erne, når vi også.

Sidst på eftermiddagen har vi booket massage på hotellet. Der er kun én massør, Inga Lill, hun er til gengæld dygtig og giver nyt liv til ømme skimuskler før middagen.

Vafler på en »Våffelstuga«

Efter at have løbet omkring ti kilometer lørdag, lokker skilte med »Våffelstuga« langs løjpen, og snart dukker den frem - et lille A-formet hus, hvor vi bare må ind.

I en lille stue, nærmest foret med rensdyrskind, får vi friskbagte vafler med multebærsyltetøj og varm kakao. Lige hvad vi har brug for nu.

Vi bliver enige om, at næste gang vil vi hyre en instruktør og lære teknikken ordentligt. For én ting er helt sikker: Det er ikke sidste gang, vi tager på ski sammen.

Hold varmen med disse lækre sager fra SØNDAGs webshop. Lige nu har vi kæmpe januarudsalg - se alle de nedsatte varer HER.Nu: 390 kr., spar 260 kr.

>> køb det HER.225 kr

>> køb dem HER.Nu: 429,30 kr., spar 179,70 kr.

HER

Læs også