https://imgix.femina.dk/media/522b0fbf67d04e5db99e28d45acbf96d.jpg
Rejser

På juleshopping i Budapest

3. december 2010
af Dorte Mosbæk
Foto: Axel Ørndrup, iStock & PR
Der er dømt ægte julehygge i Budapests gader, og det er svært ikke at blive grebet af stemningen. Skal det hele ikke gå op i bjældeklang kan man besøge et af byens mange spasteder, kurbade eller nogle af de lækre restauranter

Vi starter med centralmarkedet Vasarcsarnok. Ungarerne går højt op i mad, og for turister er markedet et sjovt indblik i hverdagen i Budapest og tilmed et oplagt sted at købe lækkerier med hjem.

Hot designerkvarter
Ungarsk tøjdesign har ikke ligefrem skrevet sig ind i verdenshistorien, men faktisk har landet en stolt skrædder-tradition, blandt andet inden for broderi og noget, der kaldes blue print. En række yngre designere har taget tråden op og forsøger at kombinere deres moderne design med det traditionelle håndværk. Guiden viser os rundt i de små gader og gyder i 5. Distrikt (der også kaldes designer district). Senere går vi gennem Vati Utca, byens store strøg-gade, hvor der absolut intet er at komme efter.

Ungarsk kvalitetsstempel
Der er flere, mere eller mindre lokale julemarkeder forskellige steder i Budapest, men det mest kendte og største ligger på den store plads Vörösmarty lige ved det berømte konditori Gerbeaud www.gerbeaud.hu. For at få en bod på markedet skal man godkendes af en form for komité, som sikrer, at varerne er af en vis håndværksmæssig kvalitet og fremstillet i Ungarn. Der er tradition for konditorier i Budapest, og et af de mest berømte er uden tvivl Gerbeaud, der ligger lige ved julemarkedet. Du møder stort set ingen lokale her, da priserne er vanvittigt høje for en ungarer.

Autentisk kurbad
Sidste og afslappende punkt på tredages- turen er kurbad. Det er så indgroet en del af byens kultur og absolut ikke kun til ære for turisterne, selv om man let kunne få tanken i det berømte Gellert-bad. For at møde den ungarske badesjæl kan man besøge Szechenyi Fürdö www.szechenyifurdo.hu fra 1913, hvor du tilmed kan nyde det varme vand udendørs hele året. En helt igennem speciel og unik oplevelse. Og glem så ellers for en stund alt om dansk hygiejne med grundig afvaskning inden badning, husk endelig at tage badetøjet på inde i din kabine, da der er fælles omklædning for mænd og kvinder.

RELATEREDE ARTIKLER:

Ski og spa i Alperne

Mai-Britt Vingsøe: Shopping i Rom

Guide til shopping i New York

Læs også