https://imgix.femina.dk/media/df1232854bd3448d82c794420a99b336.jpg
Rejser

Oplev suset i San Francisko

9. januar 2012
af Jette Østerlund & San Francisko Travel Association
I Californiens gyldne stad er der højt til loftet, rummelighed og masser af frisk luft fra Stillehavet. I første omgang er det Golden Gate Bridge og en tur i en af de gamle cable cars, der trækker – men giv dig også tid til at shoppe igennem og spise byens berømte krabber.

Set fra ståpladsen i en af byens historiske cable cars øverst på Russian Hill breder byen sig ud som et broget patchworktæppe af maleriske træhuse langs de stejle gader, nogle så lodrette, at de er anlagt som hårnålesving. Glimtvis maler bugten det smukke blå bagtæppe til sceneriet. En mosaik af historie, nationaliteter, victoriansk og topmoderne arkitektur og bydele med hver deres gennemført særegne dufte, mad, sprog og livsstil.

Her er ikke alene et Chinatown, Japantown og Little Italy, her er et verdenskendt kvarter for bøsser og lesbiske i bydelene Haight-Ashbury og Castro, som nu også huser unge familier og singler, der mest kærester med deres cv.

Endnu kan man møde overlevende hippier og beatniks i outfit, der minder om "The Summer of Love" i 1967, gadeprædikanter, gademusikanter og gadesælgere samt (for) mange hjemløse - men det overordnede indtryk er af en by så rummelig, så venlig og imødekommende og åben som dens skyline og beliggenhed.

https://imgix.femina.dk/legacy/media/2f23ec3433ad4018b6557e23f238eb19.jpg

OP OG NED AD THE HILLS
Men hvor skal man ende og begynde i en by, hvis slogan er "Only in San Fracisco"? The cable cars og Golden Gate Bridge trækker gevaldigt fra første øjeblik, men vent, til øjnene og de andre sanseapparater er friske igen efter de 14-16 timers rejsetid, det som regel tager fra Danmark til hotellet i San Francisco. Gå en lille tur i byens tusmørketime og indsnus atmosfæren, mens gademusikanterne stiller an med deres trommesæt af omvendte gulvspande og gryder, folk haster hjem fra arbejde, og andre så småt er på vej ud i byen for at nyde den blå time. Spis let middag på hotellet, nærmeste diner eller café, og bild dig selv ind, at klokken vitterligt kun er ca. 10 p.m., når du går i seng.

På roadtrip i Californien

Næste dag kan du gå ud i de nærmeste gader sammen med hundelufterne, joggerne, rygerne og jet-laggerne og opleve morgenlyset, når det sender de første pastelfarvede stråler over toppene af højhusene, mens morgenmadscafeerne åbner, og sandwichskiltene med morgenmadstilbud sættes ud på fortovet. Eller smut ind på en coffee shop til en "Danish" eller croissant med kaffe. Husk, at i USA er alting større: En medium coffee er, hvad vi ville kalde mega.

TÅRNET OG BROEN
Spænd snørebåndene og styr mod et af byens sus: Udsigten fra Coit Tower (elevator i tårnet!). Turen op ad Filbert St. er storslået og går gennem haveanlæg med banantræer, azaleaer, agaver og bambus, hvor flokke af vilde papegøjer ofte holder til. Fra tårnet overskuer man det meste af byen, bugten, øerne og broerne.

Kryds gennem de lokales favoritpark, Washington Square, til Chinatown på tilbagevejen, og oplev en helt anden verden af dufte, sprog og ivrige sælgere af alskens varer fra broderede tekstiler, lykkekag­er, mad til farvestrålende souvenirs.

Hvis næste dag er tirsdag, torsdag eller lørdag, går turen til Ferry Building for enden af Market Street, en kolossal færgestation, som er omdannet til permanent indendørs fødevaremarked og et Farmers Market udendørs tre formiddage om ugen, som siger spar to til alt, hvad der rører sig af markeder. Tjek Acme Bread Company ud for deres surdejsbrød, Cowgirl Creamery for gourmetoste, svampesælgeren for hendes ufatteligt mange svampearter, og snup et par friske østers på stående fod i skaldyrsforretningen inden frokost. Der er både restauranter, cafeer og stader med god takeaway på paptallerken. Find plads ved et af picnicbordene på kajen med udsigt til Bay Bridge, hvor trafikken afvikles i to etager.

Alt efter temperament og kon­dital er en tur til fods, på cykel, i bil eller sightseeingbus over de knap tre kilometer på Golden Gate et must. Styr den lejede cykel langs bugten ad Marina Drives cykelsti op til broen ... kryds fingre for, at tågen, der evindelig kommer og går, er væk i disse uforglemmelige minutter, men vær sikker på at opleve de lette vindstød, broen altid står model til. Udsigten fra midten af broen er berusende, her hvor bugten ligger for dine fødder, og Alcatraz tager sig idyllisk ud trods sin barske historie. Uanset hvor mange gange man har kørt over Golden Gate, er der noget andægtigt over det. Når cykelturen ender i Sausalito efter en pæn, lang tur nedad, kan lårmusklerne slappe af på vej tilbage med færge til Fisherman's Wharf.


UD I VINLANDET

Kun en times kørsel nord for San Francisco ligger to af verdens bedste vindistrikter, Napa Valley og Sonoma County. Distrikterne er ikke alene smukke og maleriske med vinmarkerne i dalene, de er ogå favorit udflugtsmål for byboerne, når de trænger til et break fra storbyen. På en biltur i vindistrikterne genkender vi navne som Beringer, Gallo, Opus One og Mondavi.

De fleste af vinhusene har butikker og smagninger for gæsterne. Nogle har rundvisninger og enkelte har gjort endnu mere ud af det. Hos Kendal Jackson i Fulton kan man f. eks. smage mad sat til vin, hos Hess Collection Winery i Napa kan man opleve en usædvanlig moderne kunstsamling, som bl.a. omfatter værker af Anselm Kiefer og Per Kirkeby, og på Francis Ford Coppola Winery i Geyserville har instruktøren af bl.a. 'The Godfather' anlagt en hel oplevelsespakke med gratis adgang til kæmpepool, petanque bane, filmhistorisk museum og en skøn restaurant med alle hans hjemlands bedste retter.

Der er vinture med både bus og tog fra San Francisco, men det allerbedste er selv at køre af sted i lejet bil og opleve det hele i eget tempo et par dage.


SHOPPING

I San Francisco kan man udleve alle drømme fra "Sex & The City"-niveau til sidegaders og yderkvarters nichebutikker. Downtown er Union Squares omdrejningspunkt for de verdenskendte mærkevarer og amerikanske stormagasiner som Macy's. Tøj, sko, tasker, elektronik, brugskunst, interiør, gallerier - alt findes heromkring. Hos Crate & Barrel på hjørnet af Stockton St og O'Farell St. er der køkkentøj med alt, hvad der hører til af dimser og dippedutter, som man ikke anede man manglede i sit køkken.

Uptown er Union St. i Cow Hollow-kvarteret et mere hyggeligt alternativ. Shoppingruten ligger mellem Van Ness Ave og Steiner St. med små nichebutikker i de maleriske byhuse, cafeer og restauranter i skøn blanding. Hvor finder man ellers Dog's Bakery? Nej, her er ikke bagerbrød for hunde, men alt andet af, hvad en hundeejer kan drømme om på Fidos vegne. Området omkring Van Ness Ave blev i øvrigt hårdt ramt under jordskælvet i 1906, som lagde store dele af byen i ruiner. I Franklin St. findes det eneste victorianske hus fra 1886 som museum med komplet interiør, efter at tredje generation forlod det.

Læs også