https://imgix.femina.dk/media/603ffd9429294a80a696722537a89082.jpg
Rejser

Norsminde Kro

18. april 2011
af Hanne Høiberg
Foto: Norsminde Kro, Munkebo Kro, Meyers Madhus
Norsminde Kro ligger ved den jyske østkyst – med strand, lystbådehavn og det inddæmmede Kysing Fjord, der i dag er fuglereservat

Norsminde Kro ligger ved den jyske østkyst - med strand, lystbådehavn og det inddæmmede Kysing Fjord, der i dag er fuglereservat.

3 tip til Norsminde Kro

  • Gå tur langs fjorden - Noret - der nu er fuglereservat og har været dobbelt så stor, før den blev inddæmmet. I 1964 blev den fire kilometer lange fjord lukket ud mod Kattegat af en sluse.

  • Se Grauballemanden og andre oldtidsfund på det fine Moesgård Museum midt i Marselisborgskovene. Moesgaard Alle 20, 2870 Højberg, www.moesmus.dk.

  • Forkæl dig selv i Pure Nature Spa & Wellness, indrettet i en ombygget gård ved kanten af Moesgaard Skovene. Her tilbyder Trine Godthåb massage og skønhedsbehandlinger inspireret af Østens filosofi. Arrangerer særlige wellness-ophold i samarbejde med Norsminde Kro. Elmosevej 41, 8330 Beder, www.purenature.dk.

Norsminde betyder ganske enkelt fjordens munding, og lige siden 1693 har der ligget en kro ved siden af den bro, der var bygget, så man kunne komme over indsejlingen til Kysing Fjord, 20 km syd for Aarhus

Det var dog først i 1800-tallet, fiskerlejet Norsminde udvikledes til vigtig havneplads og udskibningssted for korn, kvæg, tegl og tømmer. Men da jernbanen kom til i slutningen af århundredet, gik det ned ad bakke for byen.

Først lukkede pakhuset, så købmanden og til sidst - i 1888 - også kroen. Først i 1932, da Norsminde var begyndt udviklingen som feriested, blev Norsminde kro åbnet igen.

Da jeg studerede i Aarhus i slutningen af 1970'erne, var Norsminde Kro stedet, hvor man spiste stegt ål. Men selv om der i dag stadig er danske klassikere som sild og stegt rødspætte på frokostmenuen i den uformelle krostue Brasseriet, har aftenkortet hentet inspiration i tidens nye køkkener.

Den nyindrettede vinkælder på Norsminde Kro, hvor der også kan arrangeres middag.

I kroens slow-food restaurant er menuen fransk-inspireret, men igen med udgangspunkt i gode, lokale råvarer. Eller i de allerførste hvide asparges, hentet frisk fra Frankrig.

Fra den 21. april og påsken ud sælges de både direkte fra kajen i Norsminde og bruges som basis for en femretters asparges-menu i Brasseriet.

Priseksempel:
Gourmetophold fra fredag til søndag med overnatning i Norsminde kro bedste værelse, toretters menu i Brasseriet efterfulgt af kaffe/te fredag, morgenmad, afternoon tea med muffins, kager og musserende vin samt vinsmagning og seksretters slow-food-menu lørdag og endelig morgenbuffet søndag koster 2.095 kr. pr. person.

Gl. Krovej 2, Norsminde, 8300 Odder, www.norsminde-kro.dk.

KROFERIE FOR GOURMETER


Munkebo Kro


Norsminde Kro


Hotel Saxkjøbing

Læs også