jane austen
Rejser

Med Jane Austen i Hampshire

11. august 2017
af Louise Søgaard
Hampshire er frodig og smuk som Toscana. Her er bløde grønne bakker og majestætiske store træer, som hvis de kunne tale, også kunne fortælle om den tid, englænderne fejrer i Hampshire i år. Det er 200 år siden, den populære romantiske forfatter Jane Austen døde, og derfor rejser Søndag med VisitBritain tilbage til en tid, hvor en gentleman havde bukser til knæene, damer var iført kjoler med korte liv og et håndtryk var vovet.

Tekst og foto: Louise Søgaard

Jeg er til Regency bal i et forsamlingshus i byen Alton. Det er en lille by, men en vigtig en af slagsen, hvis man er Jane Austen fan.

https://imgix.femina.dk/img_1281.jpg

Det var her Jane Austen hentede og afleverede sin post og den tætteste by på hendes cottage 3 km væk.

“The distance is nothing when one has a motive” (Pride and Prejudice 1813)

Jane elskede at vandre, så hun havde ikke noget imod at gå de tre kilometer ind til Alton hver dag for at nå at aflevere sine breve, inden vognen med de seks heste galoperede af sted.

Jane Austen blev aldrig gift

Det er blandt andet ved hjælp af Jane Austens mange breve til sin familie, at vi i dag ved, hvordan hun selv levede og ikke kun kender hendes fiktive figurer i hendes populære bøger som Pride and Prejudice, Sense and sensibility eller Persuasions, som hun skrev tilbage i starten af 1800-tallet.

“One half of the world cannot understand the pleasure of the other´s” (Emma 1815)

Jane selv, mistede sin far, og boede derefter med sin søster Casandra og deres mor på skift hos de 5 brødre, indtil den rige bror Edward forærede de tre kvinder den store Cottage nær hans eget slot ”Chawton House”.

Englænderne fejrer 200 året for Jane Austens død

Jane Austens kærlighedshistorier er genoptrykt, oversat og genfortalt i en uendelighed og flere af dem er filmatiseret i utallige tv-serier og Hollywoodfilm. Det fejrer man i England i år, og du er også inviteret med tilbage i tiden. Hele året vil der være så Regency-arangementer i Hampshire, som er det område, Jane boede i. Her er tre borgere på cykeltur på hovedgaden i Alton.

https://imgix.femina.dk/img_1278-2.jpg

Jane Austen er alle vegne

Overalt hvor jeg færdes i Hampshire er Jane med mig. På fortovene i Winchester er citater af hende skrevet med maling, som kun er synlig i regn.

“Know your own happiness. Call it hope” ( Sense and Sensibility 1811)

På byens bibliotek findes hele året en særlig Mysterious Miss Austen udstilling og en ny 10-pund seddel er netop offentliggjort med et portræt af Jane, som man forestiller sig, at hun så ud.

https://imgix.femina.dk/img_1161-2.jpg

Jane døde få år før fotografiet blev opfundet og der findes kun en tegning af hende, som hendes søster Cassandra tegnede, men som familien ikke mente, lignede Jane.

https://imgix.femina.dk/img_1162.jpg

En kyse klær´ de fleste

Besøg Jane Austen Museet i den utrolig smukke by Bath. Det er den mest elegante engelske by, du kan forestille dig. Her kan du iklæde dig den tids tøj, og du vil blive overrasket over, hvor klædelig en kyse er.

https://imgix.femina.dk/img_1158.jpg

Bath ligger kun halvanden time med tog fra London, og byen er kendt ikke kun for sin romerske skønhed og de naturlige kilder, men også for sine mange unikke forretninger.

Du kan bestille et ægte spa-ophold, som adelen gjorde, dengang Bath var den mest fashionable by næst efter London, eller du ka gå til regency -danseundervisning og vise dine kundskaber til et ægte Regency Ball.

Gå ikke til bal uden det rette kostume

Min kjole var for lang i livet og for kort i skørtet. Jeg var så frygtelig forlegen over at være så upassende klædt, at jeg rødmede ganske passende og tidstypisk flere gange, når de fine kjoler gik forbi mig med deres hvide handsker, små posetasker og vifter.

Mr Darcy bød op til dans

Alle andre i balsalen var iført festtøj fra starten af 1800-tallet, og jeg satte mig derfor på stolerækkerne og forsøgte at være usynlig. Der fik jeg ikke lov at sidde længe. En ældre udgave af Mr Darcy insisterede på at lære mig dansen.

https://imgix.femina.dk/img_1316.jpg

Vi risikerede at bringe skam over hele salen, forsøgte jeg, men det ville han ikke høre tale om, og som en ægte gentleman førte han mig stolt ud på dansegulvet.

Mænd i knælange bukser er frække

Heldigvis er dansen hverken særlig rytmisk og ej heller særlig yndefuld. Det handler mere om at neje og bukke for hinanden og dreje lidt rundt om sig selv og de andre. Det klarede jeg. Og der midt imellem de fine kostumer og den gamle fine balsal, kunne jeg mærke, hvad Jane Austen beskriver – den hemmelige flirt, blikkene, den flygtige hånd, som måske klemmer din og de utroligt velklædte mænd.

Hold nu op! Selv en grå mand på 73 år bliver pludselig meget elegant, ja nærmest lækker i knælange bukser, høje læderstøvler, løs skjorte og og stram frakke med skøder.

”One cannot have too large a pary” (fra Emma 1815)

Også naturen er betagende

På landet i Hampshire er det nemt at forestille sig Mr. Darcy komme ridende op ad en af de mange grusveje i det bakkede og frodige terræn med en åbenstående løs bomuldsskjorte og en lang frakke.

https://imgix.femina.dk/img_1322-2.jpg

Janes Cottage I Chawton

https://imgix.femina.dk/img_1539-2.jpg

Besøg Janes “Cottage”, hvor hun skrev de fleste af sine bøger.

https://imgix.femina.dk/img_1306.jpg

og snyd ikke dig selv for et besøg på hendes brors manor “Chawton House” bare 10 min gang derfra. Drik en kop the og smag en af de skønne hjemmelavede kager i køkkenet i Chawton House eller i den hyggelige gårdhave.

https://imgix.femina.dk/img_1497.jpg

Bakkerne omkring den lille bitte landsby er som taget ud af Jane Austens univers.

https://imgix.femina.dk/img_1524.jpg

Alle elsker byen Bath - men ikke Jane

Jane boede 5 år i byen Bath, fordi hendes far arbejde der som præst til sin død. Men hun skrev ikke en eneste bog i de fem år. Måske havde hun for travlt med at se og blive set i de romerske bade, som byens fine folk. Eller også var det her, hun hentede sin inspiration til de mest snobbede karakterer i sine bøger.

https://imgix.femina.dk/img_1200.jpg

Den romerske badeby Bath er bygget udelukkende i den såkaldte ”Bath-sten” omkring Englands eneste naturlige varme kilder.

https://imgix.femina.dk/img_1196.jpg

På Jane Austens tid var The Pump Room med den smukke fontæne byens vigtigste sted at se og blive set. Her kom man for at drikke det sunde vand fra de naturlige varme kilder fra den smukke fontæne i rummet. Men man sad ikke ned som i dag. Man gik rundt, drak det helende vand og skrev sit navn i byens gæstebog.

Datidens facebook

På den måde kunne andre se, at man var ankommet, ligesom man selv kunne tjekke, hvem der var i byen. Det var datidens facebook. I dag kan man nyde en simpel frokost. Maden er smuk som rummet, men ikke til en michellinstjerne. Dog skal stedet opleves. Bestil bord til en frokost, hvor køen til de romerske badene er længst, og når du er færdig med at spise, kan du nyde, at køen er kort og du kan gå direkte ind og opleve de romerske bade.

https://imgix.femina.dk/img_1247.jpg

Du kan også vælge stedets Afternoon Tea til 25 £ per person.

Tag toget fra London til Bath

Du kan sagtens kombinere et besøg til spa-byen Bath med et ophold i London. Men sørg for at have mindst 2 dage i Bath og bo på et af de imponerende smukke Spa-hoteller i byen.

Toget går fra Paddington station, perron 1 til Bath Spa. Turen tager kun halvanden time og koster ca. 550 kr tur/retur. Bestil billetterne her

og læs mere om byen her

Jeg boede på dette luksuriøse og klassisk smukke gregorianske hotel MacDonald, som også har en spa.

https://imgix.femina.dk/img_1558.jpg

Der findes dog mange tilsvarende utrolig lækre spahoteller i byen

Shop i Bath

Bath er ikke kun kendt for de mange udsøgte Spa-hoteller og byens 3 naturlige varme kilder. Byen er en yndet shoppe-destination for mange englændere, fordi den har flest independent shops i hele England. En independent shop er en unik forretning, som ikke er del af en kæde. Læs mere om shopping i Bath her.

https://imgix.femina.dk/img_1171-2.jpg

et eksempel på en cafe i Bath. Sådan ser mange af forretningerne ud. På Jane Austens tid var Burton street stedet man gik for at blive set i byen. I dag er det stadig en populær handelsgade, ligesom New Bond street og Milson Place.

https://imgix.femina.dk/img_1213.jpg

Pultney Bridge er en af blot 4 broer i verden med forretninger på begge sider. For enden af Pultney street i nr 4 Sydney Place boede Jane Austen med sine forældre og sin ugifte søster, fra hun var 25 til hun blev 30 år. Dengang boede kvinder hos familien, indtil de blev gift.

Janes grav i Winchester Cathedral

https://imgix.femina.dk/img_1243.jpg

Janes far og bror James var begge præster i området, og da Jane Austen døde som bare 41-årig, blev hun på grund af en betydningsfuld ven af familien begravet i den smukke katedral i Winchester.

https://imgix.femina.dk/img_1189.jpg

Hun var endnu ikke kendt. Kun 2 ud af hendes 6 bøger var trykt. Hun tilbragte sine sidste dage i et hus tæt på sammen med sin søster i håbet om, at byens læge kunne kurere hende. Man har siden gættet på, hvad Jane Austen døde af, og det mest sandsynlige synes nu at være arsenik forgiftning. Giften fandtes dengang i mange ting blandt andet hårpudder og medicin.

Tag toget fra London til Winchester

Den charmerende gamle by, som huser Jane Austens grav er bestemt en dagtur værd.

Fra Bath er der halvanden time i tog med skift på Southhampton station. En enkeltbillet koster ca. 190 kr.

Fra London, Waterloo tager togturen kun en time og koster ca. 450 kr tur/retur

Bestil billetter her

og læs mere om byen her

Guide i Winchester

https://imgix.femina.dk/img_1267.jpg

Gå ikke glip af denne kvinde. Geraldine Buchanan er muligvis verdens mest underholdende og excentriske guide. Hendes fødder stod ikke stille, og hun lukkede øjnene, imens hun førte os tilbage i tiden og rundt i byen, som hun viste frem med de sjoveste fagter og typiske brittiske accent. Du kan booke Geraldine direkte her: geraldine.buchanan@googlemail.com

Shop i Winchester

Som Bath har Winchester en del unikke forretninger, og den bedste shoppegade hedder Parchment street. Forretningerne Hambledon shop og The Consortium er to butikskollektiver med tøj, smykker, indretning og kunsthåndværk.

https://imgix.femina.dk/img_1290.jpg

Markedsdage i Winchester

Englands største madmarked med mad fra lokale bønder er at finde på hovedgaden i Winchester hver anden lørdag i måneden igennem hele sommeren. Byens hovedgade er den ældste af sin slags i England. Hampshire bryster sig af at være Englands mad-mekka med de bedste råvarer. Og er du en såkaldt foodie (en person, som går højt op i mad), så bør du spise på the Chesil rectory i Winchester. Det er ikke kun et af byens ældste bygninger, men også byens bedste restaurant.

I galleriet kan du se endnu flere billeder fra Hampshire

Læs også