Hovedstaden Valetta i Malta
Rejser

Malta: Guide til moderne ferie i historiske rammer

7. juli 2017
af Hanne Høiberg - Opdateret af Caroline Wigdal
Foto: All Over Press
Det lille ørige i Middelhavet er i fuld gang med et imageskifte med fokus på gastronomi, moderne arkitektur og design.

Enhver, der har besøgt hovedstaden Valletta for bare 10 år siden, vil nærmest falde bagover ved oplevelsen af, hvor stor en forandring Maltas kompakte UNESCO-beskyttede hovedstad har undergået. Byen med små 7.000 indbyggere har ganske enkelt forvandlet sig fra smuk, men søvnig 1600-tals-tidslomme til inspirerende mikrostorby.

Sliema og Spinola Bay nord for Valletta udgør i dag det moderne Malta med nye, ambitiøse luksusbyggerier til at bo og shoppe i. Også på den øvrige del af Malta er boutique- og luksushoteller i fuld gang med at afløse nedslidte charterhoteller fra 70’erne, ligesom lækre lounges, barer og restauranter popper frem rundt- omkring.

Læs også: Istanbul - kontrasternes by

Se

Ved indgangen til hovedstaden Valletta har de tykke bymure fra 1600-tallet fået en opgradering i form af den nye, V-formede byport, som er tegnet af den italienske stjernearkitekt Renzo Piano. Bag porten gemmer sig en nærmest svævende parlamentsbygning i gule sandsten og et helt nyt udendørs teater, Pjazza Teatru Rjal, tegnet af samme arkitekt, som også gav byen tilnavnet Middelhavets Manhattan.

Ligesom hjertet af New York er Vallettas gader lagt ud som et retvinklet gitter på den bare 1.000 meter lange og 600 meter brede halvø, der stikker ud i en kæmpe naturhavn. Af samme grund er det umuligt at fare vild på slentreturen gennem sidegaderne, der omgiver hovedgågaden Republic Street. Gå også gennem den smalle Strait Street, for den før så faldefærdige bargade kendt som The Gut er i fuld gang med at udvikle sig til hip bar- og café-gade.

Læs også: Malta - det holder bare

Shop

Olie og honning: Fyld kufferten med maltesiske specialiteter som olivenolie, kapers, marmelader, små oste og honning. Prøv en Prickly Pear-marmelade hos Caffe Cordina (244 Republic Street, Valletta), der har et stort udvalg af specialiteter.

Highstreet-mode: Den centrale Tower Street i Valletta er centrum for omkring 600 butikker med mærker som Zara, Miss Selfridge og Marks & Spencer. Shoppeturen kan med fordel fortsættes i storcentret The Point (Thepointmalta.com), der har til huse bag buegange og søjler i en 400 år gammel fæstning.

Maltas nærhed til Italien betyder desuden, at sidegaderne bugner af gode sko, tasker og skjorter af mærker som f.eks. La Tentazione.

Læs også: 7 tips til at pakke din kuffert

Spis

I en bygning fra 1500-tallet ligger Guzé Bistro (22 Old Bakery Street, Guzevalletta.com), som specialiserer sig i middelhavskøkkenet – med et tvist. Prøv f.eks. carpaccio af havbars med citronolivenolie og chili, kanin med linser og – som fnuglet afslutning – citronsorbet med coulis af vilde frugter.

The Harbour Club (4/5 Barriera Wharf, Theharbourclubmalta.com) har til huse i et gammelt pakhus, som er indrettet i den helt rigtige kombination af nutidigt design og respekt for den oprindelige arkitektur. Udsigten over havnen er uovertruffen, og køkkenet bruger lokale, sæsonbetonede råvarer,

Med sit polerede betongulv, lounge-stemning og et klientel af smarte sejlertyper, der er forankret i bugten udenfor, tilhører Baia Beach Club (Little Armier, L/O Mellieha, Baiabeachclub.com) en ny generation af strandbarer på Malta. Køkkenchefen er italiensk – præcis som menukortet med fokus på fisk og skaldyr.

Fra denne sæson tilbyder Kulturrejser Europa ottedagesrejser til Malta. Læs mere her.

Læs også