Malene Hornbæk Pedersen
Rejser

Malene og familien tager på ferie med andre børnefamilier: Vi oplever verden gennem flere øjne

29. maj 2019
af Line Felholt
Foto: Camilla Stephan, Gullivers Rejser m.fl.
De seneste syv år har Malene Hornbæk Pedersen, hendes mand og to børn rejst på ferie i tæt fællesskab med andre børnefamilier, som de ikke kender i forvejen. De har valgt hoteller og all-inclusive fra til fordel for et feriekollektiv.

Når man spørger Malene Hornbæk Pedersen, hvorfor hun og hendes familie siden 2012 hver evig eneste år har valgt at tage på ferie med andre familier, er svaret klart:

– Det giver os lov til at opleve verden gennem flere øjne. Det er interessant at dele sine ferieoplevelser med andre. Det gør dem mangefacetterede. Og så er det en rejseform, der er med til at skabe relationer. Relationer er det vigtigste, vi mennesker har, siger hun.

Det er ikke bare nabofamilien på vejen, de rejser med. Eller et nært vennepar med børn. Det er typisk otte andre og som udgangspunkt fremmede familier, de rejser med i deres ferieuger. Familien er nemlig faldet pladask for et koncept, som rejsebureauet Gulliver Rejser har specialiseret sig i.

LÆS OGSÅ: Bettina flyver markant mindre: "Det er faktisk ikke noget savn at droppe vinterferien i Asien"

Siden 2012 har rejsebureauet arrangeret grupperejser for børnefamilier, der er trætte af de traditionelle ferietilbud med børneklubber, all-inclusive og store hoteller. I stedet bor man på eksempelvis et privat landsted eller nedlagt landbrug i Spanien, Portugal eller Sicilien sammen med en flok familier, der også gerne vil holde ferie med andre voksne og børn, men uden at miste friheden til at tage rundt på egen hånd. Det koncept faldt familien Hornbæk Pedersen for.

– Vores børn var knap fire og syv år, første gang vi prøvede den ferieform. Vi oplevede for første gang, at det ikke længere var det store kompromis at tage på ferie sammen som familie. Det har tit været noget med nogle aktiviteter for børnenes skyld og andre for os forældre. Meget opdelt. Nu oplever vi, at vi kombinerer alle familiens behov, fortæller 43-årige Malene Hornbæk Pedersen, der selv er børnefaglig konsulent til hverdag.

En typisk feriedag foregår nu ved, at ungerne løber rundt dagen lang med legekammerater fra de andre familier, mens forældrene får mere voksentid.

Samtidig har både børn og voksne mulighed for at indgå i et fællesskab omkring spisning og aktiviteter.

– Du indgår i et tæt fællesskab, men du kan også vælge det til og fra. Som familie har man egen lejlighed og kan selv tage på ture. Men der er hele tiden et fællesrum, som inviterer til at være sammen. Det er en slags feriekollektiv, forklarer Malene Hornbæk Pedersen.

LÆS OGSÅ: 5 fine festivaloplevelser

Malene og hendes familie er blevet så glade for ferieformen, at de nogle år er taget af sted et par gange. Men:

– Efter en ferie sammen med mange andre kan man godt glæde sig til at komme i sommerhus, bare éns egen familie.

De har dog skabt så nære venskaber på deres kollektivferier, at de også ser nogle af familierne privat og også tager af sted på nogle af de samme ferieuger.

https://imgix.femina.dk/call_to_action/fe_abo_web_8nr_1138x370.png

Læs også