https://imgix.femina.dk/media/cfef35669e394675ba59eb005df815e9.jpg
Rejser

Mageløse Mallorca

26. februar 2009
af Mette Rinddal
Foto: Michael Fjording
Vil du gerne opleve den autentiske del af middelhavsøen Mallorca og slippe for de mange turistfælder? En ny og anderledes guidebog er på gaden. Michael Fjording, som er forfatter til "Landsteder på Mallorca", har samlet en masse tips.

Mallorca er så meget mere end grisefester og charterferie. Pragtfulde strande, vilde kaniner, fritgående høns, imponerende bjerge, frodige vinmarker, trendy shopping, eksklusive marinaer, små landsbyer og spændende mad. Det siger Michael Fjording, der har rejst Middelhavsøen tynd og fundet den uspolerede natur, langt væk fra byernes diskoteker og charterghettoer. Han har netop udgivet den utraditionelle guidebog "Landsteder på Mallorca". En bog, der leder uden om turistfælderne og er spækket med bud på, hvor man kan bo for at opleve den autentiske del af middelhavsøen.

Ifølge Michael Fjording skal man glemme alt om store hoteller og i stedet slå sig ned på en finca. Finca betyder gård på spansk, men er samtidig et begreb på Mallorca, der dækker over de gamle landsteder, der i dag er indrettet til overnatning for turister. Disse landsteder er ofte over 300 år gamle, og atmosfæren er ikke til at tage fejl af.

Tykke stenmure, kraftige bjælker i loftet og okkerfarvet tegltag er helt typiske ingredienser, ofte omgivet af olivenlunde, flotte stengærder, vilde kaniner og fritgående høns. Hertil en flot swimingpool, ofte placeret, så panoramaudsigten over landskabet kan nydes under svømmeturen. En finca har ofte kun plads til 10-20 gæster ad gangen, og det giver en mere intim stemning, end større feriehoteller kan tilbyde.

https://imgix.femina.dk/legacy/media/4a1259f736444a6f8bdfb5ac24ca91db.jpg

Der findes et bredt udvalg af fincaer fordelt over hele Mallorca, i alle prisklasser og med vidt forskellig atmosfære. Så hvad skal man vælge, hvis man skal på romantisk ferie for to, på shoppingtur med veninderne eller på livsnyderweekend med gourmetmad og spa? Mulighederne er mange, og Michael Fjording giver eksklusivt for FEMINAs læsere sine bud på, hvilke finca'er man skal vælge, alt efter formålet med turen.

Hvis der findes en hemmelig dal, et Shangri-La, på Mallorca, så er dette stedet. Orientdalen ligger godt gemt af vejen mellem Tramuntana-bjergene, og kun en ganske lille vej, samt flere spændende vandreruter, fører herind. Når man kommer over bjergkammen for første gang, kan man ikke undgå at blive betaget af dalens skønhed, med et flot mønster af kornmarker, æbleplantager og olivenlunde, fl ankeret af de skovklædte bjergsider. I dalen ligger der kun én landsby, Orient, med kun 20 indbyggere. Men hvad den ikke har i størrelse, har den til gengæld i atmosfære. I udkanten af byen ligger olivenmøllen Son Parlou, med den bedste placering i hele dalen.

https://imgix.femina.dk/legacy/media/ecf3310910a14ebb9f7cfa6644f3d731.jpg

Når man ankommer, drages man helt naturligt mod haven, hvor en panoramaudsigt åbenbarer sig. Man spørger sig selv, hvorfor man skulle lave andet end sidde her hele dagen med sin yndlingsdrink i hånden og nyde det smukke landskab. Det ville dog være lidt synd, for der starter adskillige vandreruter direkte fra Son Palou, som bare venter på at blive udforsket. Og når man kommer tilbage, kan man hoppe i poolen.

Indenfor byder Son Palou på en atmosfære, der kan matche de flotte omgivelser udenfor. Her ligger en restaurant, der serverer gourmetretter baseret på de lokale råvarer, med tilhørende vine fra området. Huset er som en labyrint med forskellige opholdsstuer rundt omkring og værelser inde bag gamle døre og op ad trapper i forskellige retninger. I alt er der seks dobbeltværelser og otte juniorsuiter.

https://imgix.femina.dk/legacy/media/2bbd1479ba8740f39dd0e3cdf9a8921f.jpg

Der er ingen grund til at tage til markedet for at købe frugt og grønt, når man bor på Alfatx i frugtsæsonen. Her vokser blommer, æbler, pærer, ferskner, klementiner, appelsiner, vindruer, figner, mangoer, valnødder, abrikoser og avocadoer lige rundt om den hyggelige terrasse domineret af et kæmpe fyrretræ. Alt er til fri afbenyttelse, så det er bare om at gå rundt og plukke.

Poolen ligger i haven ved siden af appelsinlunden, og her er uhindret udsigt over landskabet, så der er dømt ren idyl, når man ligger og lytter til fuglefløjt. Alfatx har en god placering i forhold til at udforske Mallorca. Man kan passende starte med naboen, som er et glaspusteri med en flot butik og med glaspustere på arbejde hver eftermiddag.

https://imgix.femina.dk/legacy/media/a843f373696147ee8f51052171967948.jpg

Vil man shoppe mere, er der kun 15 minutter i bil ind til Palmas centrum eller strandene i Palmabugten, og det tager kun fem minutter at køre til Valldemossa, der er en af Mallorcas smukkeste byer, med fl otte udsigter på hvert et gadehjørne og brede, bilfri gader med skyggefulde træer. Det betyder, at Valldemossa er mere behagelig at udforske end mange andre af Mallorcas små landsbyer, da skygge er begrænset i de fleste andre byer, og de derfor er en varm fornøjelse at slentre rundt i.

Efter Valldemossa starter de flotte kystveje med fuld udsigt til vestkysten, som er en af Europas mest dramatiske kyststrækninger. Man skal ikke snyde sig selv for en køretur her. Her går god beliggenhed, gourmetmad og vellykket design op i en højere enhed. De tre bygninger og det store vandreservoir står der, som de har gjort i flere hundrede år, men disse gamle rammer er blevet gennemgribende renoveret og derefter kombineret med moderne design både ude og inde, og det i en detaljeringsgrad, man ikke kan undgå at blive imponeret over. At rustik luksus og moderne stramme linjer passer så godt sammen, skal opleves, før man tror det.

https://imgix.femina.dk/legacy/media/72d1df1ba471401fa0fc97870d67eb51.jpg

Ses Cases de Fetget ligger tæt på hektiske turistområder ved Cala Millor, men det mærker man ikke noget til herude på bakketoppen mellem mandeltræerne. Der er uhindret udsigt til det langstrakte, kuperede terræn og Llevants højdedrag overalt på ejendommen, og fra poolen, der indtager bakketoppen, er der også udsigt til havet. Der er flere gode grunde til at overveje et ophold på Ses Cases de Fetget i januar eller februar. I denne periode vil mandeltræerne nemlig stå i blomst en del af tiden.

Dertil kommer, at man kan tage tilbage og bade i den indendørs, 32 grader varme pool og jacuzzi, som er indrettet i det gamle vandreservoir med hvælvede lofter og rå, ubehandlede vægge. Her ligger også en sauna, et massageområde og brusere, alt sammen udført i helt moderne linjer, der har et utrolig godt samspil med den rustikke, grotteagtige stemning. Når dagens aktiviteter er afsluttet, kan man se frem til et gourmetmåltid i restauranten, hvor nye og gamle traditioner igen blandes med stor succes, både i maden og i designet.

https://imgix.femina.dk/legacy/media/f52c77fc2511463890185bded9d13a58.jpg

"Landsteder på Mallorca" viser vej til 36 fincaer overalt på øen. Derudover er der guider til de bedste strande, de bedste vandreture, de bedste golfbaner og meget, meget mere. Hele vejen igennem finder du tips og ideer til at få det optimale ud af dit ophold. Bogen "Landsteder på Mallorca" kan købes på www.michaelshemmeligeguide.dk. Bogen koster 177 kr. inklusive forsendelse.

Læs også