Rejser
25. marts 2010

Madrid - klassisk med skæve sider

Brede boulevarder kantet med gamle pragtbygninger og store museer med rige samlinger er nogle af byens store trækplastre. Men den har også spisesteder med fyrig flamenco, stemningsfulde kvarterer med krogede gader, tapasbarer og anderledes shopping.
Af: Sus Falch
https://imgix.femina.dk/media/bf027c79f0bf493989f2d7eb897978ab.jpg

Tapas i Madrid - naturligvis

Det er hyggeligt, sundt og superspansk at holde sulten fra døren med de små lækre tapas-måltider.


Få flere rejseguider til hele verden her

Skikken stammer fra det 13. århundrede hvor kong Alfonso 10. også kaldet Den Kloge, påbød alle værthusholdere at serve en bid mad sammen med vinen, så alkoholen ikke gik for hurtigt i blodet og resulterede i vold og anden ballade.

Nu om stunder findes tapas-stederne over hele Madrid, men de fås bedre og billigere nogle steder end andre.

Det er fristende at spise dem på smukke Plaza Mayor, men der er de dyre og som regel også halvdårlige.

De bedste kvindetips:

  • Sikkerhed
    Madrid er en sikker by at færdes i, men hold dine penge ind til kroppen i en taske med indvendig lomme. Og hav ikke alle værdier og plastickort samlet et sted.

  • Værd at pakke
    Tjek vejret, når du rejser, det er længere fremme end herhjemme. Pak gode sko/sandaler, praktisk overtøj og gerne lidt smart tøj, når du skal ud om aftenen. Spanierne klæder sig pænt.

  • Sproget
    Spansk, og mange taler ikke engelsk, fordi de ikke synes, de er gode nok til det. Medbring f.eks. en mini-ordbog, så du kan tyde menukort og den slags.

  • Overblik fra turistbussen
    Madrid Visión kører sightseeing-ture i røde dobbeltdækkerbusser på ruter forbi de største seværdigheder i hhv. det moderne Madrid og det middelalderlige. God at få overblik med. Billetten kan købes bl.a. i bussen.

  • Lækre delikatesser
    Røgede skinker, oste og andre velsmagende delikatesser kan købes med hjem som spiselige ferieminder fra lækre specialbutikker over hele byen.

  • Køb et skovtursmåltid
    Over hele byen finder du små butikker, der laver traditionelle spanske retter, du kan tage med. Overvej at gøre det i en af byens parker eller grønne pladser, hvis vejret er skønt.

  • Book fly og hotel
    Momondo.com kan du søge på flybilletter til Madrid og på Hotels.com finder du alle slags hoteller i Madrid.

Gør i stedet som de lokale og find et tapas-sted i områderne, hvor der både er mange steder og god mad på bordet.

Gå efter Cava Baja og Latina-områderne, hvor du også kan få tapas-specialiteterne fra baren i større portioner til deling.

Flere gode muligheder finder du i omegnen af Plaza de Santa Ana, de mindre gader omkring den brede boulevard Paseo del Prado, som løber forbi det fantastiske kunstmuseum Prado i det multikulturelle Lavapiés-område, der ligger lidt afsides i forhold til meget andet, men kan nås med metrolinje 3, plus det mondæne shoppingområde Salamanca mellem Paseo de la Castellana og Calle del Príncìpe de Vergara - altså ud ad byen fra Prado-museet og Paseo del Prado.

Bedste flamenco i Madrid

Flamenco er en klassisk kunstart, som til stadighed udvikler sig, og dygtige dansere med dygtige akkompagnatører er en flot oplevelse.

Overvej at kombinere det med god mad på Corral de la Morería, Calle Morería 17. Stedet har i over 50 år engageret nogle af landets bedste dansere, og der er smæk for skillingen på scenen.

Du kan bestille bord til spisning, der begynder kl. 20, plads til første eller andet show, hhv. kl. 22 og 24, begge varer 1½ time, eller bestille både og. Tjek menupriserne og se om du vil spise billigere andetsteds. Eller lad dit hotel reservere plads, når du er i byen

Show plus drink koster ca. 230 kr. På websiden kan du se, hvordan du kommer frem. 15 pct. rabat, hvis du har fordelskortet madridcard.

Kongernes Madrid

Da Madrid blev hovedstad i midten af det 16. århundrede, tog bygningen af paladser, kirker og klostre for alvor fart.

Og i 1734 satte Felipe 5. gang i bygningen af det imponerende kongeslot Palacio Real, der først stod færdig 26 år senere og derfor fik flere kongelige bygmestre.

Den nuværende konge Juan Carlos 1. bor på Zarzuela-slottet uden for Madrid, og Palacio Real bruges kun ved officielle lejligheder, men er virkelig et besøg værd med al sin pragt.

Tronsal, banketsale, gemakker, apotek og våbenkammer er åbent for gæsterne, der kommer ind fra Plaza de Armas, og man kan også slappe af i slottets haver.

Madrids fordelskort

Madridcard er et fordelskort, der giver gratis adgang til mange museer og rabatter på restauranter, til diverse forestillinger og køb i butikker. Købes for et, to eller tre døgn fra 350 kr. og giver gratis transport med Madrid Visión sightseeingbusserne, men omfatter ikke gratis offentlig transport.

Til transporten kan du overveje Tourist travel pass til zone A eller T, der fås fra 1-7 dage og koster fra knap 40 kr. Køb det i lufthavnen terminal 4, ved metroen i terminal 2 eller på et af byens turistkontorer.

Her finder du logi i Madrid

Det er ingen sag, at finde tag over hovedet i Madrid i alle prisklasser.

Og man kan faktisk gå ind fra gaden og finde en seng. Også helt centralt ved de store museer, den gamle bydel eller hovedstrøget Grand Via. Og netop her vil vi give dig muligheden for en ganske særlig oplevelse.


Find flere gratis rejseguider

De las Letras Hotel & Restaurante, Grand Via 11, kan du leje et værelse med stor udendørs spa-terrasse, hvor du kan sidde og aftenboble under forårshimlen med lyden fra den hyggeligt pulserende storby nedenfor.

Vælg type DLLs, der koster ca. 1.400 kr. for to personer pr. nat, Hold også øje med tilbud, og de mindre værelser er også skønne, og hotellet har skøn spa-afdeling med gratis adgang, men morgenmaden fås billigere ude i byen.

Bo billig og godt i Madrid

Vil du bo billigt og godt, så prøv et Hostal, som du også vil støde på skilte for overalt i byen.

Det er nærmest hoteller uden store forkromede hotelfunktioner, og de kan søges på bl.a. www.hostelsclub.com på dansk, hvor der også er billeder af værelserne. Dobbeltværelsespris typisk 300 kr., men de fås også billigere og dyrere samt hos private på samme webside.

Skøre og skønne butikker i Madrid

Det amerikanske butikskoncept Fox Store åbnede sidste efterår på Barceló 9, hvor de traditionen tro sælger ting og tøj, der har relation til filmselskabets produktioner.

Her finder du Dr. Houses's guitar, Bree Van de Kamps havesæt (Desperate Housewives), genstande relateret til lægeserien Grey's Anatomy, tegnefilmene The Simpsons o.s.v.

Men Madrid har også sine egne butikker med marginale og unikke vareudvalg: Geishamemucho, Torrecilla del Leal 5, sælger ting fra Japan. Callatelaboca med en speciel blanding af tøj, tilbehør og boligudstyr finder du på Barquillo 34 og Mayor 39 på Plaza de San Miguel.

Den skønne designbutik Viçon fra Barcelona har nu også fået en aflægger med ordensholdere, notesbøger, papirvarer, lamper, punge, penne og andre nyttigheder i flot design i den gamle sølvsmedefabrik på Castelló 18 i Salamanca-området (indgang fra Goya y Jorge Juan).

La Integral 25, Calle León 25 er et mekka for alle med hang til retro og tøj med et glimt i øjet, og der venter mere tøj til ham, hende og børnene fra 60'erne, 70'erne, og 80'erne i Pepita is Dead, Doctor Fourquet 8 i bohemekvarteret Lavapiés - intet er genbrug.

Eksklusivt bliver det derimod i Corachan y Delgado, Calle Barco 42 i Cuecha-kvarteret. Butikken ejes bl.a. af Paco Delgado, den store spanske filmskaber Almodovars stylist og rummer designertøj fra epoken 1920-80. Og når du nu er i Cuecha kan du lige snuse i Lotta på Hernán Cortés 9, som er Madrids vintage-klassiker. Men hold øjnene åbne på din vej…

Shopping uden ruin i Madrid

Så se dig omkring i Chueca-kvarteret med bl.a. skæve og hippe butikker. Kig også ind i spanieren Adolfo Dominguez' butikker drysset ud over byen - også på eksklusive Calle de Serrano - og i stormagasinerne El Corte Inglés, som i sig selv er et besøg værd.

Zara har lidt andet udvalg end i de danske butikker, og så kan du prøve gågade-området med og omkring Calle de Preciados, mens den brede Calle de la Princesa, som løber over i Gran Via, udgør en af Madrids kendteste shoppingdistancer, hvor du også finder stormagasiner.

Loppemarkeder i Madrid

Søndag fra kl. 8 til 12.30 er det skægt at snuse rundt på El Rastro loppemarkedet ved metrostationen La Lantina - snup linje 5.

Specielle restauranter i Madrid

Det er ingen sag at finde gode restauranter til gode priser. Iflg. Guinness Book of Records er restaurant Sobrino de Botin på Calle de Cuchilleros 17 tæt ved Plaza Mayor verdens ældste fra 1725 og et sted som Hemingway satte pris på.

Maleren Goya skulle efter sigende også have arbejdet der, før han blev kendt med penselen. Reservation anbefales.

Men vi kan også anbefale dig El Ríncón de Esteban, Santa Catalina 3, hvis du vil spise traditionelt, men 1. klasses uden at blive ruineret.

Og har du lyst til at spise hos Spaniens svar på Jamie Oliver, den lidt ældre Sergi Arola, så skal du vælge hans restaurant Segi Arola Gastro, Calle Zurbano 31, der dog også prismæssigt ligger på stjernekok-niveau.

Tidligt forår i Madrid

Det er tidligt forår i Madrid, og allerede i marts kan du sidde næsten i sommertøj på byens pladser og cafeer og nyde livet med solen i ansigtet. Benyt dig af det!

De store kunstmuseer i Madrid

Madrids store kunstmuseer er omfattende, men heldigvis ligger de næsten side om side på kunstboulevarden Paseo del Prado og tilstødende strøg. Og så er de samlingsmæssigt forskellige, så du kan vælge det, der interesserer dig mest og endda udvælge hvilke dele af museets samling, du vil bruge tid på.

Prado-museet er verdensberømt for sine samlinger af spansk og europæisk guldalderkunst, hvor bl.a. de flamske malere var i front. Velázquez, Rubens og El Greco er nogle af mestrene i de mange sale.

Reina Sofia holder til i en gammel bygning, som engang var hospital og har spanske kunstnere som sin stærke side. Og så er det her du kan se Picassos kæmpe store maleri Guernica om tyskernes Franco-venlige bombeangreb på den baskiske by af samme navn.

Thyssen Bornemisza rummer en af verdens mest betydelige private kunstsamlinger, samlet af den hollandske baron Thyssen Bornemisza, der giftede sig med en Carmen og bragte kunsten til Spanien, hvor staten senere købte den. Her er alt fra religiøs 1300-tals kunst til avantgarden fra det 20. århundrede.

Læs også