https://imgix.femina.dk/media/6398d7dafc844b7990527e53be9927a2.jpg
Rejser

Krydstogt efter dit temperament

6. januar 2011
af Hanne Høiberg
Foto: My Cruise, Albatros Travel, Hurtigruten, Sunway Seatravel og Spies Rejser
De fleste tror, at et krydstogt er ensbetydende med et kæmpestort, flydende hotel med op mod 3000 gæster. Det er det bestemt også, men der er andre muligheder – lige fra en ottepersoners sejlbåd til en luksuriøs flodbåd med plads til et par hundrede. Vi har fundet fem vidt forskellige krydstogter i Den Persiske Golf, på Volga-floden i Rusland, omkring Grønland, i Caribien og i Middelhavet.

MODERNE STORBY OG ØSTENS MAGI

Til dig der:
Elsker selskab, luksus og tanken om en uges opvartning. Er nysgerrig efter at opleve det ægte Østen med duftende krydderier i souk'en i Muskat i Oman. Vil opleve den bjergrige emiratstat Fujairah og den rige ørkenstat Abu Dabi. For slet ikke at tale om at shoppe igennem i ultra moderne Dubai.

Ruten:
Krydstogtet begynder og ender i Dubai i Forenede Arabiske Emirater. Så der er gode muligheder for at få plastickortet til at gløde. Eller prøve en af de golfbaner, Dubai også er berømt for.

Desuden besøges Muskat i Oman, Fujairah og Abu Dabi i Forenede Arabiske Emirater samt Bahrain, det lille ørige i Den Persiske Golf.

Skibet: Det 294 meter lange »Costa Deliziosa« er bygget i 2010 og har plads til 2826 passagerer samt besætning på 1100.

Her er fire forskellige restauranter, ikke færre end elleve forskellige barer, tre swimmingpools samt spa og wellnesscenter. Er det ikke nok at kigge ud i natten fra dækket om aftenen, er der både 4D-biograf og teater med bl.a. danseshows.

Rejsefakta:
My Cruise, syv dage, priser fra 4.300 kr. i indvendig kahyt v. to personer med helpension og underholdning om bord. Inkluderer ikke fly, transfer og udflugter. www.mycruise.dk

DEN RUSSISKE DRØM

Til dig der:
Er fascineret af historie og kultur i kombination med afslapning og smukke udsigter. Brænder efter at gå tværs over Den Røde Plads i Moskva, flyde af sted ad Volga, besøge de UNESCO-beskyttede trækirker på øen Kizjo i den mægtige Onegasø, ønsker at kigge nærmere på Vinterpaladset i St. Petersborg, og længes efter at følge den russiske drøm om at sejle mellem Moskva og St. Petersborg - en drøm der først blev realiseret, da den Volga-Baltiske kanal blev konstrueret i 1960'erne.

Ruten:
Efter et par dage i Moskva sættes kursen mod nord.

Hver dag lægges til i en ny by, bl.a. i to af de historisk betydningsfulde middelalderbyer i »Den Gyldne Ring«, som skulle beskytte hovedstaden.

Turen ender med tre dage i St. Petersborg.

Skibet:
Der sejles med det 129 meter lange »M/S Dmitri Furmanov« fra det velrenommerede russiske selskab Orthodox.

Skibet har plads til 285 passagerer, og det er ikke flere, end at besætningen har god tid til at gøre livet så behageligt for gæsterne som muligt.

Der er restaurant, tre lounges, koncertsal samt masser af udendørs dæksplads, hvor man kan se landsbyer og uendelige granskove glide forbi.

Rejsefakta:
Albatros Travel, 12 dage med dansk rejseleder. Pris: 14.990 kr. inklusive helpension, udflugter, fly og transfer. www.albatros-travel.dk

STORSLÅET NATUR i GRØNLAND OG ISLAND

Til dig der:
Ikke kan få nok af dramatiske landskaber - fra barske fjelde med smuk, arktisk flora og flydende isbjerge i det sydlige Grønland til fascinerende lavaformationer, gletsjere og skrigende fugleliv i Island, og som foretrækker livet på et ægte ekspeditionsskib, indrettet med topmoderne komfort.


Ruten:
Krydstogtet begynder ved porten til Grønland - i Kangerlussuaq ved indlandsisen.

Herfra går det mod Diskoøen, videre til bl.a. Ilulissat, Sisimiut og hovedstaden Nuuk.

Hvis vejret tillader det, sejles der nu til den idylliske by Narsaq og fjordene i nærheden.

Herfra gennem det 45 km lange Prins Christiansund og over Danmark Strædet til fiskerlandsbyen Grundarfjoraur, kaldet »Island i en nøddeskal« på grund af de enorme variationer i landskabet.

Sidste stop er den hippe, hyggelige lilleputhovedstad Reykjavik.

Skibet:
»M/S Fram«, opkaldt efter polarfareren Fritjof Nansens skib »Fram«, er konstrueret specielt til at færdes i isfyldte farvande.

Det 114 meter lange skib med plads til 318 passagerer har restaurant, bar, panoramasalon og observationsdæk, hvorfra man kan betragte den fantastiske natur. Der er også træningsrum, sauna og jacuzzi. Sidstnævnte selvfølgelig placeret, så man kan nyde udsigten fra boblebadet.

Rejsefakta:
Hurtigturen, 12 dages krydstogt, afgang 10. juli, pris fra 43.820 kr. inkl. fuldpension og flyrejser. www.hurtigruten.no

HELT BASALT - I BARE FØDDER

Til dig der:
På tidligere krydstogter har drømt om at lægge til i de bittesmå havne og ubeboede bugter, som almindelige krydstogtsskibe er nødt til at sejle forbi, som gerne vil tilbage til rødderne rent sejlmæssigt, ikke har noget mod at hive ind i et skøde, men i øvrigt overlader sejlads og navigation til en erfaren kaptajn.


Ruten:
Sejladsen udgår fra Charlotte Amalie på den tidligere danske koloni i Det Caribiske Hav.

Efter to dage med tid til at udforske St. Thomas, tager I færgen til Tortola, hvor sejlbåden ligger.

Hvor I derefter sejler hen, er op til vejret, kaptajnen og det øvrige selskab.

Men farvandet er et af verdens skønneste, og I har rig lejlighed til at besøge St. John og St. Thomas på de tidligere Dansk Vestindiske Øer, ankre op i en akvamarinblå bugt, springe direkte i vandet eller om bord i gummibåden for at opdage, hvordan øen ser ud.

Båden:
Ny 38,4 fods (11,7 meter) katamaran. Modsat en kølbåd har den toskrogede båd den fordel, at den ikke vipper, men ligger vandret i vandet som en stor tømmerflåde.

Fire dobbeltkahytter og to toiletter med bruser. Stor salon med køkken og stort dæk i samme niveau.

Rejsefakta:
Sunway Seatravel. 17 dage, fra 4. februar til 30. april, pris 15.800 kr./person baseret på otte personer i båden. Påsken dog undtaget. Inkluderer fly Hamborg - St. Thomas via London og Miami, to hotelovernatninger i Charlotte Amalie samt bådleje. Tillæg for erfaren skipper på hele turen 1.000 kr. pr. dag plus kost. Ikke inkluderet er bl.a. forsikring af båden, diesel, ferskvand samt mad og drikke undervejs. www.seatravel.dk

TO HAVE MED DYNAMISKE METROPOLER

Til dig der:
Ikke kan få nok af Barcelonas dynamik, men også gerne vil opleve mere eksotiske byer både i Middelhavet og Atlanten. For du skal også forstå at nyde de afslappende heldagssejladser, hvor du ikke kan se andet end hav, så langt øjet rækker.

Hvis du da ikke er optaget af at bade i poolen eller et af de mange andre tilbud, der er om bord.

Ruten:
Fra Barcelona begynder krydstogtet med en dags sejlads, før ankomsten i farverige Casablanca på Marokkos Middelhavskyst.

Næste stop er Agadir, den marokkanske metropol i europæisk stil, før kursen lægges mod Atlanterhavet og De Kanariske Øer med Las Palmas på Gran Canaria.

Hyggelige Funchal, hovedbyen på Madeira, er næste havn på ruten.

Herfra endnu en dags sejlads tilbage mod Malaga, og en ny dag på havet venter, før der igen lægges til kaj i Barcelona.

Skibet:
»Norwegian Jade« fra Norwegian Cruise Line er 295 meter langt og har plads til 2402 passagerer.

Der er en halv snes forskellige restauranter: Bl.a. en fransk bistro, italiensk køkken, asiatisk, spansk med tapas og en ren sushi-restaurant.

Næsten lige så mange barer, kunstgalleri, kasino, fitness center, løbespor og en spa.

Rejsefakta:
Spies Rejser, en uge med afgange fra januar til april. Priser fra 4.940 kr. i indvendig, delt kahyt med alle måltider samt vand, kaffe/te. Dog særbetaling i nogle specialrestauranter. I prisen indgår ikke udflugter samt fly og hotel. www.spies.dk

Læs også