https://imgix.femina.dk/madogbolig/media/9d69b64b0dfb461f81e061308afbe6ef.jpg
Rejser

Kom til hygge, mad og sang

4. oktober 2011
af Lone Gjørtsvang
Madogboligs udsendte medarbejder var med til Hyttsill, som er en gammel smålandsk tradition, hvor man samles til mad og underholdning ved de varme glasovne.

Efter at være blevet indlogeret på det fornemme glashotel Kosta Boda Art Hotel midt i Glasriket i Småland var det om aftenen tid til at begive sig over til et glasværk, hvor der blev holdt den traditionelle smålandske tradition Hyttsill.

Vi blev bænket på langborde og et lille spillemandsorkester underholdt mens maden blev gjort klar. Fade med varme sild og let syrlige røde pølser blev båret ind, og øl og snaps bliv flittigt hældt i glassene.

Svenskerne elsker at synge og med snapseglas i den ene hånd blev der lystigt sunget med på de kendte svenske folkeviser, og det var svært ikke at blive revet med af den gode stemning.

Mad og underholdning
Vi fik selvfølgelig den traditionelle menu, som består af stegt flæsk, pølser, bagte kartofler, saltsild, brød og smør, til dessert blev der serveret svensk ostekage med jordbærmarmelade.

Under spisningen kom en glasmester og viste den svære kunst at puste i glas. I løbet af en halv time havde han kreeret det flotteste farverige fad. Det så legende let ud, men bagefter var det publikums tur til at prøve kunsten efter og der gik det ikke helt så let, for det er svært at puste glas og det kræver mange års øvelse.

Efter at have indtaget det velsmagende måltid, som dog lå noget tungt i maven og sunget sange jeg ikke anede jeg kendte, var det tid til at vende hjemad - en oplevelse rigere.

Se mere om Hyttsill HER

En tradition fra 1800-tallet

Læs også