Dorothea Gundtoft
Klumme

Jeg flyver konstant. Her er mine bedste tricks til at overleve flyveturen

24. juni 2022
Af Dorothea Gundtoft
Foto: Privat
Dorothea Gundtoft har tilbragt en stor del af sit liv i et fly. Mest på grund af arbejde. Nu deler hun ud af sin flyve-visdom, så du kan få den bedste flyvetur fremover.

Dorothea Gundtoft er journalist og forfatter. Klummen er udtryk for skribentens holdning.

At flyve er en nødvendig del af mit arbejde som journalist og forfatter.

I rigtig mange år har jeg været bange for at flyve. Men i dag er flyveturen blevet mit helle. Et sted, hvor jeg kan synke ned i stolen, tage en sovemaske på, høre en meditation og glemme alt om omverdenen.

For helt ærligt, så er det jo tiden før og efter flyveturen, der kan sætte selv den mest rolige sjæl på prøve.

Ferie for mig er absolut ikke lig med lange køer til check-in, forsinket bagage, turbulens, halvsure taxachauffører eller en kæmpe kuffert, der skal igennem en proppet metro i rush hour.

Men det ER jo dejligt at komme væk fra hverdagen og nyde en ferie med sol og stærke drinks (hvis vi ser bort fra eventuel madforgiftning og air con-influenza).

Så her får du mine bedste tips til, hvordan du får en fabelagtig flyvetur.

Tjek altid ind hjemmefra,

så slipper du for køen til check-in. Det giver sig selv.

Rejs med en kabinetaske,

så du ikke skal vente på bagagen bagefter. Hvis du shopper på ferien, kan du altid købe en billig kuffert og tjekke den ind på hjemturen.

Få en smooth tur gennem sikkerhedskontrollen

Hvis du ikke lige snyder dig igennem hurtigsporet til sikkerhedskontrollen (det har jeg nogle gange haft held med), så kan du gøre din tur igennem security lidt rarere, hvis du gør disse ting:

Vælg tøj, sko og tilbehør uden metal, så du kan stryge igennem kontrollen.

Dorothea Gundtoft

33 år. Har arbejdet for magasiner som Vogue og ELLE, været chefredaktør og skrevet flere internationale bestsellerbøger.

For tiden studerer hun også på Cambridge University og bor mellem København, London og Spanien.

Hæld indholdet af din toilettaske i en pose på forhånd, læg computer og mobil, så de er synlige, og husk at lægge jakke og solbriller i plastikbakken.

Sidste gang jeg fløj, skulle en mand gå igennem sikkerhedskontrollen tre gange, fordi han havde glemt sine læsebriller i en usynlig lomme med fastlåst lynlås. Til sidst blev han nødt til at smide skjorten.

Book det rigtige flysæde

Er der nogen, der bevidst booker et midtersæde i et fly?

Personligt vil jeg altid gå efter et sæde foran i flyet ved vinduet. Udover at være dejligt bekvemt, så mærker du også mindre turbulens, jo længere fremme i flyet, du sidder.

Fly

En plads ved gangen er for klaustrofobisk. Du kan ikke bestemme, om personen ved vinduet f.eks. vælger at rulle “gardinet” ned under hele turen.

Det har jeg prøvet nok gange til, at jeg gladeligt betaler for at vælge min plads – ved vinduet.

Tag en blød jakke med,

som du kan bruge som hovedpude eller tæppe.

Jeg synes ikke, at de oppustelige nakkepuder fungerer. Plastiklydene vækker mig, og jeg bruger mere tid på at finde en behagelig stilling end at få noget kvalitetssøvn.

Køb vand i lufthavnen,

så du ikke skal vente på, at serveringsvognen kommer forbi.

Opdel din taske,

så du har de essentielle ting i lommen foran dig, og gem så resten væk, så du har nok benplads.

Medbring et par hovedtelefoner med støjreduktion

Det er genialt, hvis du vil undgå “Mor, falder vi ned?”-kommentarer fra nysgerrige børn eller larmen fra gruppen af mænd, der er på herretur.

Flyguide

Husk at downloade din yndlingsplayliste eller podcast, så du kan lytte til den uden Wi-Fi på flyet.

Champagne og madpakke

Jeg bestiller ofte en lille flaske champagne eller en Bloody Mary, når jeg er ombord på et fly. Det giver mig en virkelig rar følelse, og det koster ikke en bondegård.

Tag en madpakke med, hvis du ikke orker flymad – eller hvis der slet ikke bliver serveret mad ombord. Bare ikke noget, der lugter, please.

Tænk på dine naboer

Det her råd er mest til gavn for dine medrejsende. Lad være med at sparke/skubbe til sædet foran dig, og lad være med at tage dine sokker af.

Albuer hen over delearmlænet er no go medmindre det er familie eller venner, du deler det med.

Book billetter på forhånd

Hvis du flyver til en storby, kan du ofte booke togbilletter på forhånd, så du slipper for at stå i kø. I London kan du f.eks. blot bruge dit kreditkort i metroen eller bussen.

Smil …

Sidst men ikke mindst, så smil og opfør dig ordentligt over for personalet. Jeg er imponeret over, at lufthavnsstress, turbulens, forsinkelser og besværlige passagerer er en del af deres hverdag. Så giv dem et smil og et ”tak” med på vejen.

Så er der kun tilbage at sige, at jeg håber, at du får en behagelig rejse.

Læs også