https://imgix.femina.dk/media/c07dee689d45462aba86ff0eb2125c71.jpg
Rejser

Fremskridtet begynder med vand

29. oktober 2010
af Lene Rode
40% af Afrikas befolkning har ikke adgang til rent drikkevand og drikker derfor forurenet vand, der gør dem syge og ude af stand til at gennemføre en uddannelse. FEMINA rejste med til Kenya for at donere drikkevandsfiltre




Fattigdom, korruption, kvindeundertrykkelse og HIV. Afrika bløder og kæmper mod massive udfordringer, som kun har en reel, langsigtet løsning: Uddannelse. Der er bare det, at 40% af befolkningen ikke har adgang til rent drikkevand og derfor drikker forurenet vand, der gør dem syge og ude af stand til at gennemføre deres skolegang.

https://imgix.femina.dk/legacy/media/b522633270d24c0a95756727ebfee602.jpg

Det er en stor dag i landsbyen i Kangundo-provinsen nordøst for Kenyas hovedstad Nairobi. For i dag får hver eneste beboer et såkaldt LifeStraw, en slags sugerør med et filter, der filtrerer 99% af alle bakterier og kemikalier fra. Det betyder, at de ikke længere skal bekymre sig om alle de sygdomme, der følger med, når de drikker forurenet vand. Diarre er en af de største årsager til sygdom og den høje spædbørnsdødelighed, og vandet her på egnen er ikke bare snavset af dyreafføring og almindeligt skidt - men af kemikalier fra industrivirksomheder i og omkring Nairobi, som leder dem direkte ud i floden.
- Når vores børn er tørstige, er vi jo nødt til at give dem vand - og vi har ikke andet. Men jeg er bange hver eneste dag, forklarer Josephine Munkali, 22 år og mor til tre.
Med andægtige miner sætter kvinderne sig på den støvede, røde jord foran os. Både de og børnene kigger på os med kæmpestore øjne og forsigtige smil. Rundt om os ligger deres huse. De er lavet af enten ler eller grene og er på omkring 8-10 kvadratmeter per hus. Til en hel familie.
Så bliver kasserne med de lyseblå LifeStraws endelig åbnet, og vi deler dem ud et efter et. Alle rækker hånden frem og lukker den omkring det rør, der nu vil sikre dem rent vand i et helt år. De smiler og takker og synes tydeligvis stadig, at det er lidt mærkeligt. Kan sådan et lille rør virkelig gøre så meget? Og er vi virkelig kommet helt herned bare for at hjælpe dem?
Lokalsamfundets spidser og den danske ambassadør i Kenya, Gert Aagaard Andersen er alle mødt op til den officielle overrækkelse af de 35.000 LifeStraws, som Kildevæld har doneret. Og der er fest i Kangungo:
"Vand er liv. Vi har ventet så længe. Vi har råbt om hjælp, og nu har vi fået den. Vi behøver vand, for at vi kan leve og uddanne os og bidrage til en bedre fremtid. Så vi er så lykkelige for, at I er kommet", synger et pigekor mens de dansker og klapper i takt.
Og den danske ambassadør følger op:
- Vi kan ikke reducere fattigdom, redde liv og sikre uddannelse uden rent vand. Det er det vigtigste middel til social og økonomisk vækst. Fremskridtet begynder her.
Folk har stillet sig i kø for at trykke vores hænder, da vi tager afsted. De takker i en uendelighed, og deres øjne lyser af håb. Vi vinker og håber med.

3 liter rent vand

https://imgix.femina.dk/legacy/media/b5522e6bfa0149cda64389649925e1c8.jpg


Coca Colas Kildevæld-kampagne "3literrentvand" blev lanceret i marts 2010 i samarbejde med nonprofit-organisationen Water For All og firmaet Vestergaard Frandsen, der har udviklet sugerøret LifeStraw. Idéen er, at man donerer tre liter vand til Afrika, hver gang man køber en flaske Kildevæld. Kampagnen donerer direkte til vandprojekter i afrikanske lande, og man støtter, hver gang man køber en flaske Kildevæld. Det er Water For All, der står for at anvende de donationer, som gives gennem kampagnen.
Du kan støtte projektet ved at købe Kildevæld, eller du kan donere direkte via hjemmesiden www.3literrentvand.dk



RELEVANTE LINKS

Brystkræft
https://imgix.femina.dk/legacy/media/b9382bb3d424499d88ba3fe3fc332ad5.jpg
https://imgix.femina.dk/legacy/media/02b4510189734a688562e463004f79e8.jpg

Læs også