https://imgix.femina.dk/media/9394c19832324cdaa1b16217e3597711.jpg
Rejser

Ferie på kanten af Sahara

21. december 2009
af Sus Falch
Foto: Visit Gao Mali
Mali og Burkina Faso ligger side om side i Vestafrika, og er meget fattige lande. Men de har spændende stammekulturer og gamle karavaneveje, som gør dem interessante at besøge, hvis du vil holde en unik ferie.

Burkina Faso er halvt så stort som Frankrig og Mali 2 ¼ gange større end Frankrig, og de fleste af de danske rejsearrangører, som har landene i programmet, kombinerer dem.

Og det skal ikke være nogen hemmelighed, at Mali optager de fleste af dagene på en rundrejse, fordi det har flest højdepunkter og en noget bedre infrastruktur og udvikling end Burkina Faso.

Danske rejsearrangører som Viktors Farmor og Kilroy Travels har rundrejser, og selv ved individuelle rejser, betaler det sig for de fleste at bruge en rejsearrangør til planlægningen.

De bedste kvindetips:

 • Sådan rejser du
  På færdigpakket rundrejse med f.eks. Viktors Farmor, eller skræddersyet rejse for dig og dine. Air France flyver direkte Paris Orly-Bamako i Mali.

 • El
  230 volt og kontakter til stik med runde ben.

 • Tidsforskel
  1 time, når klokken er 12 her, er den 11 dernede.

 • Handicappede
  Landene er besværlige at rejse i, hvis man har et større handicap.

 • Valuta
  Begge lande har vestafrikanske CFA franc, og 1 kr. svarer til 88 CFA franc. Visa-kort er mere udbredt end Master Card.

 • Visum
  Visum er nødvendigt til begge lande. Kan erhverves i ankomstlufthavnen eller fra Malis ambassade i Berlin, og på Burkina Fasos i København.

 • Prisniveau
  Billigt, men rejsen er ikke decideret billig, hvis du køber en færdig pakkerejse, hvor gruppen er lille og fordi ruteflybilletterne snupper en stor del af kagen.

 • Vaccinationer
  Burkina Faso kræver vaccination mod gul feber.

 • Rejsetidspunkt
  Mali fra november til og med januar og Burkino Faso fra midt i oktober til og med januar. På andre tider gør hede eller regntid rejsen mindre behagelig og rejseveje ufremkommelige.

 • Rejseguides
  "Mali" fra Bradt, "West Africa" fra Lonely Planet, Nordisk Korthandel, www.scanmaps.dk el. din lokale boghandel.

 • Sikkerhed
  Gå ikke alene, når det er mørkt, da der i så fattige lande er risiko for at blive frarøvet sine værdier. Vold er sjældent i begge lande, bl.a. fordi de er muslimske.

 • Sprog
  Fransk og mange taler ikke andet, så medbring en parlør.

 • Info før rejsen
  www.malinyt.dk deler venskabsforeningen Danmark-Mali ud af arrangementer om og i Mali, rejseråd, artikler og meget mere.
  Se også www.visitgaomali.com, www.maliexperience.com, ww.tripadvisor.com, www.ambamali.de og www.ambaburkina.dk.

 • Maden
  Er franskinspireret i begge lande, og kan spises på alt fra simple lokale restauranter til store, som vi kender det hjemmefra. Og fremmede køkkener er også repræsenteret i de større byer.

 • Husk at pakke
  Solbeskyttelse, let og løst tøj, gerne noget, der nemt kan skylles op og tørre, for støvet sætter sine spor. Flaske til vand, sandaler og en lille dagturs-rygsæk, kamera og lille kikkert. Evt. let tørklæde som værn mod sol og støv.

 • Værd at købe
  Saltklumper, sølvsmykker, bomuldsstof, masker, musikinstrumenter, træskærerarbejder, lerkrukker, kurve, dukker m.m.

Om man begynder sin rundrejse i Mali eller Burkina Faso, hvis man vil aflægge besøg i begge, afhænger lidt af, hvordan man vælger at flyve ind eller ud.

Men her lader vi rejsen begynde i Burkina Faso og hovedstaden Quagadougou (udtales waga-doo-goo), som man kan flyve til.

En livlig hovedstad i Burkina Faso

Byen er en livlig by med godt 1. mio. indbyggere, gode restauranter, udmærkede hoteller, men ikke de store forkromede seværdigheder.

Musikmuseet er værd at bruge en time eller to på, og så vinder byen ved, at man giver sig tid til at slentre rundt i den.

Tag evt. udgangspunkt i globussen på den travle centrale plads Place des Nations Unies, hvorfra byens fem store boulevarder strækker sig.

Epicenteret med de fleste butikker, restauranter, hoteller o.s.v. ligger vestligt og sydvestligt for globussen.

Køb lokale souvenirs

Quagadougou, eller Quaga, som de lokale siger, er et glimrende sted at kigge efter masker og træskærerarbejder i god kvalitet.

Boder med kunsthåndværk finder du på bl.a. Ave Dimdolobsom, Ave de la nation og Ave de la Résistance, og Nuance på Ave Yennenga har et virkelig godt udvalg af lokalt producerede tekstiler, tøj, træskærerarbejder m.m. til fast priser.

Stammekulturer

Efter hovedstaden er Lobi-stammens centrum, Gaoua og omegn værd at gøre holdt i, for at opleve en meget velbevaret kultur og byggestil.

Næste stop kan være byen Bobo-Dioulasso, som ligger nordvest for Gaoua mod grænsen til Mali.

Byen er en af Burkina Fasos vigtigste og er virkelig eftertragtet blandt turister p.g.a. sine markeder med kunsthåndværk, koloniarkitektur, spraglet folkeliv og den store lermoske Grande Mosquée.

Grand Marché er navnet på byens store farvestrålende marked med alt fra grøntsager og kød til køkkengrej og alt muligt andet man har brug for - eller ej.

Smukke kvinder

Skulle du have mulighed for at besøge det nordlige Burkina Faso ligger der et trækplaster på kanten af det sydlige Sahara, der også kaldes Sahel-ørkenen, og det er byen Gorom-Gorom.

Torsdag er der markedsdag, hvor du kan opleve tuaregerne med de karakteristiske blå tørklæder og sølvsværd ved siden komme ridende ind på deres kameler.

Men også kvinderne fra Fulani-stammen bidrager til farverigdommen, for de er klædt i farvestrålende kjoler og bærer håret opsat og udsmykket med sølvtråde, farvestrålende perler og kæder.

Du kan også hjælpe

Jo her er mange fine oplevelser, men også fattigdom og samfund, der har brug for løbende støtte, når regnskyl smadrer afgrøderne og gør folk hjemløse.

Det kan du læse mere om på bl.a. www.gorom-gorom.dk.

Mudder som byggesten

Fra Burkina Faso kan rejsen og oplevelserne fortsætte i Mali, der har flere attraktioner, som er på UNESCOs verdensarvliste.

Det største trækplaster er så absolut muddermoskeen i byens centrum.

Den er verdens største konstruktion bygget af mudder, og på grund af byggematerialet, er den under konstant vedligeholdelse.

Men også 2.000 traditionelle huse er en oplevelse værd.

Landet der fik guldet igen

Mali kaldes populært juvelen i Vestafrikas krone, og engang gjorde vandvejene med Niger som hovedfærdselsåren og de lukrative handelsruter gennem Sahara området til verdens rigeste.

I dag er det stik modsat, for landet er et af verdens fattigste. Men det er under ingen omstændigheder fattigt på kultur og oplevelser for den nysgerrige ferierejsende.

Og så tilsmiler fordums guld-gudinde landet på ny, idet Mali i vore dage er blevet en af kontinentets allerstørste guldproducenter.

Fortiden i nutiden

Byen Timbuktu blev grundlagt af tuareger for ca. et halv årtusinde siden, og handel gjorde den til en velhavende by med bemærkelsesværdige uddannelsesinstitutioner og et af Vestafrikas ældste universiteter.

I dag er Timbuktu en fattig by, hvor støv og sand konstant blæser ind fra Sahara, og hvorfra man kan ride på kamelryg ud i ørkenen eller køre i firehjulstrækker.

Byen har stadig tre af Vestafrikas ældste moskeer, for det var her, at islam i sin tid fik fodfæste, og lokale markeder, hvor du kan prutte dig til gode priser på lokal kunsthåndværk eller bare suge indtrykkene til dig.

Besøg unikke stammer

Det samme kan du gøre i en af de andre milepæle, som er på UNESCOs verdensarvliste. Nemlig den forunderlige Dogon-region, hvor stammernes bosteder bør besøges til fods med en guide, der taler deres sprog.


Læs flere rejseguider her

Lad Niger forføre dig

En anden af de store oplevelser i Mali breder sig med floden Niger og dens frodige delta mod Bani-floden.

En af de mest originale måder at stævne ud på er i en af de lange smalle pinasse-både, der findes både med og uden motor.

Små byer med markeder og dagligliv har meget at byde på undervejs, og mætte af indtryk ender mange ferierejsende i Malis hovedstad Bamako, for at flyve hjem.

Men gør det ikke, før du har kigget nærmere på byen.

Læs også