https://imgix.femina.dk/media/b8003402aca34271ad1e83e2048ba399.jpg
Rejser

Ferie på en husbåd

19. januar 2010
af Sus Falch
Har du nogensinde drømt om at bo på vandet? Måske bare på en ferie? Så var det måske en ide at kigge efter husbåde-logi, næste gang du skal rejse.

I USA, skaber den fordelagtige dollarkurs, de store søer og husbådenes udbredelse rigtig mange varierede ferieoplevelsesmuligheder.

Søerne er forskellige i størrelse, men mulighederne for at gå i land og være aktiv, gør det attraktivt at sejle på selv mindre søer.

Via Houseboating kan du finde vej til mange søer, hvor du kan leje husbåde. Her får du også et godt indtryk af, hvordan faciliteterne og oplevelsesmulighederne er langs søen.

De bedste kvindetips:

 • Mil og meter
  I USA angives afstande i mile og en amerikansk mile svarer til 1,6 km.

 • Betaling
  Mange udlejere tager kun imod kontanter eller rejsechecks, når du skal betale for opholdet. Depositum betales dog typisk med kreditkort via internettet.

 • Husk at pakke
  Gummisko el. lign med bløde lyse såler, vind- og vandtæt overtøj, solbriller/kasket - især, hvis du skal styre - badetøj, sommertøj, rygsæk til indkøb, viskestykker o.lign., hvis det ikke er om bord. Ekstra håndklæder.

 • Pak i bløde tasker
  Det er bedst at pakke i bløde tasker, som kan stuves ad vejen uden at fyld meget, når indholdet er pakket ud om bord.

 • Husk til USA
  Din bagage må ikke være låst, da myndighederne forbeholder sig ret til at tjekke, hvor de vil, og i givet fald vil bryde bagagen op uden erstatning.

 • Søsyge
  Risikoen er lille, fordi bådene ikke bevæger sig meget ved sejlads, men du kan jo medbringe piller mod transportsyge.

 • USA - nyt og fakta
  Kig ind på www.highways-usa.com, hvis du har brug for rejseinspiration og masser af fakta på dansk under planlægningen af din USA-rejse.

 • Lej i god tid
  Hvis du vil leje båd om sommeren, skal du sikre dig den i god tid, da der er rift om dem. Til gengæld er priserne lavere på andre tidspunkter bl.a. maj og september, som også er skønne i USA og Canada.

 • Hollandsk på dansk
  Vil du til Holland, har landet netop lanceret sin webside på dansk, så det bliver endnu lettere at forberede ferien.

 • Handicappede
  Flere firmaer har, som canadiske Waterway Houseboat, både, der er indrettet til kørestolsbrugere.

 • Spørg til udstyret
  Spørg, hvad bådene indeholder, af køkkengrej, viskestykker m.m., hvis der er noget, du ikke vil undvære og evt. selv medbringe.

 • Tjek strømmen
  Nogle både har kun et 230 volt når båden er koblet til landstrøm og i USA er det 110 volt. Bådens egen strøm er 12 volt, og du kan få f.eks. 12 volts hårtørrer og transformer til pc. Mobiltlf. kan måske lades via cigartænder-stik.

 • Husbåde i Paris
  Finder du på bl.a. www.bateau.johanna.free.fr og http://pagesperso-orange.fr/chambredhote.paris/.

En af de virkelig gode er Lake Powell der holdes i skak af Glen Canyon dæmningen, og ligger i Arizona med Texas som nabo.

Søen er 290 km lang og over 3.000 km i omkreds

I USA er husbådene på søerne så
fladbundede, at de kan sejles op på stranden
eller lægges fast ved en mole.

Bådene har det hele

Husbådene minder mest af alt om små bilfærger, for de er kantede og lidt kolosagtige - mere hus end båd. Men sejle kan de med op til 5 knop, og bl.a. derfor kræver det ikke noget førerbevis at leje og sejle dem. Da 1 knob er 1,852 km i timen, kan du selv regne ud, at det er ægte rekreationsfart.

Bådene kan lejes i forskellige størrelser og med forskelligt ekstraudstyr som motorbåd og vandski.

Grill, køleskab og andre praktiske fornødenheder er standard-udstyr, og mange steder må du lave bål på stranden, og du kan tage en løbetur eller vandre på opdagelse.

Husk at følge reglerne

Husk ellers at følge reglerne m.h.t. overnatningspladser. På amerikanske søer, er det f.eks. som regel forbudt at lægge anker ude på søen, til gengæld kan de fladbundede både sejles op på stranden eller du kan lægge til ved en bådebro.

Der er mange søer at sejle på i USA, bl.a. Trinity Lake med fantastiske skove omkring i Californien og dæmningssøen Lake of the Ozars i Missouri, hvor faciliteterne omkring søen er meget omfattede og bl.a. tæller golfbaner.

Hvis du ikke selv vil planlægge en husbåds-ferie i USA fra ende til anden, så brug en af de danske rejsearrangører, som er specialister i landet, f.eks. MyPlanet, Profil Rejser eller FDM-travel.

Canadas storslåede søer

Den som holder af stor natur, kan også overveje Canada. Se Canada Houseboat Vacation.

Du kan f.eks. leje båden i Sicamous ved den fantastiske sø Shuswap Lake, hvor træbeklædte bjergsider rejser sig grønt på søbredden. Her er dog også brede sandstrande, som er med til at gøre søen til et af det vestlige British Columbias populære feriesteder.

Lake of the Woods i Nestor Falls, Ontario og søerne i Great Lakes-området i St. Lawrenceflodens afvandingsområde på grænsen mellem USA og Canada er andre muligheder.

Søer så store som have

Lake Ontario og Lake Michigan får sikkert en klokke til at ringe hos dig, men der er flere at ferieboltre sig på.

Søerne blev skabt for 10.000 år siden, da de sidste store gletsjere svandt ind, og nogle af søerne er så store, at de næsten tangerer hav.

Skibstrafikken har været livlig gennem årene, og dykkere kan have fornøjelse af at dykke på nogle af de vrag, der gemmer sig under overfladen.

Tjek også den officielle side forThe lake of the Ozarks og husbåde i Canada.

Et sødygtigt thai-hus

Fra vest springer vi til Østen, hvor det i mange år har været almindeligt at bo på husbåde i f.eks. Thailand. Og InsideAsia har taget ideen op.

På søen Khao Laem i nordvest Thailand tæt ved den burmesiske grænse, sejler firmaets unikke husbåd rundt på sø-safari. Og der er virkelig tale om en husbåd, for båden er virkelig et hus på en pram med terrasse og det hele.

Feriesejladsen tager sin begyndelse i en lille malerisk fiskerlandsby og fortsætter sin eksotiske sejlads på en til tider blikstille sø omgivet af regnskov og bjerge. Undervejs er der lækre måltider og spændende besøg i land.

Husbåde i storbyen

I byer som Amsterdam, hvor husbådsbeboelse er udbredt, er det også muligt for feriegæster at leje en maritim feriebolig på en af byens kanaler. Her er det meget udbredt, mens muligheden eksisterer i f.eks. Paris, men logierne er færre.

Typisk lejer man hele båden, da der jo normalt er tale om enfamilie-boliger, og så er det dyrere jo færre man er. Også dyrere end at leje hotelværelse.

I Amsterdam er der lang tradition for at bo i
husbåde, så der kan de også lejes som
feriebolig.

Smid bilen og tag toget til city

Hvis du f.eks. kører i egen bil til Amsterdam, er det værd at parkere bilen uden for byen, hvor de billigste langtidsparkeringer findes, og så tage det offentlige ind. Kig efter de såkaldte P+R (park and ride) områder.

Se mulighederne for husbåde i Amsterdam på: www.houseboathotel.nl, www.houseboatamsterdam.nl, www.activehotels.com og www.amsterdam.info.

Berlin ved molerne

I Berlin kan du lægge til kaj og overnatte gratis flere steder midt i byen med en båd, som kan lejes. Eller du kan leje dig ind i en ubevægelig husbåd via www.ferienwohnung-zimmer-berlin.de og www.berlin-hotels-reservierung.de. Se også www.marina-lanke.de og www.berlin-tourist-information.de.

Find flere gratis rejseguider her

Læs også