https://imgix.femina.dk/media/article/christiansoe-3_foto_michael_bruel.jpg
Rejser

Ferie i Danmark? Så skal du besøge disse 5 steder

19. maj 2020
af Hanne Høiberg, Karoline Mathilde Rasmussen & Dorthe Kandi
Foto: Louise Bering, Knud Nielsen, Michael Brüel, Thomas Skjold, Karoline Mathilde Rasmussen, Dorthe Kandi & PR
Skal du holde ferie i Danmark? Vi har håndplukket 5 danske steder, du vil elske at tilbringe din ferie i.

Når solen skinner i Danmark, har du næppe lyst til at være andre steder.

Danske strande, søde jordbær, frisk fisk fra den lokale fiskehandler. Vores lille land har meget at byde på, når sommeren står for døren, og derfor er det heller ikke svært at forestille sig at bruge en del af sommerferien her.

Men hvor går turen så hen? Nedenfor har vi samlet 5 danske steder, som du garanteret vil elske at feriere i.

Levende Læsø

Læsø opleves allerbedst fra en cykel. Så kommer nydelsen helt af sig selv, under den høje himmel, langs stiernes lange, flade standenge, når man tager trækfærgen over Fannemands Kanal eller parkerer ved en af de kilometerlange sandstrande.

Den vidtstrakte, vilde natur er blot én af grundene til at elske Læsø. De fantastiske råvarer er en anden. Nyligt fangede jomfruhummere, honning fra øens brune bier, kød fra lam og kvæg og diverse delikatesser fra boder langs vejen.

Salt til maden og kroppen

For snart 30 år siden var det flagede sydesalt det første produkt, der satte Læsø på det gastronomiske landkort. Læsø Saltsyderi har produktion i en sortbejdset sydehytte syd for Byrum. Lugten af brænderøg er intens, mens det salte grundvand langsomt koges ind og ender som det sydesalt, der bl.a. serveres på Michelin-restauranter i København.

Kirketårnet fra den gamle sognekirke i Vesterø fungerer i dag som kur- og wellnesscentret Læsø Kur. En stor del af behandlingerne er baseret på restvandet fra saltproduktionen. Læsøs svar på Dødehavet er livsgivende for enhver, som trænger til en bodyscrub eller boblemassage i det udendørs spabad.

https://imgix.femina.dk/laesoe-7_foto_louise_bering_1_0.jpg

Dyr til vands og til lands

25 minutters sejlads nord for Vesterø er der gode chancer for at få øjenkontakt med en sæl. Hop ombord på kutteren Seadog og kom helt tæt på de spættede sæler på sælsafari. Har du ikke søben, så er der også dyreoplevelser på landjorden. Hos ridepensionen Krogebækgård huserer cirka 60 islandske heste. Krogebækgård tilbyder uge- og weekendophold med dagsture over strandengene og langs stranden samt ture i hestevogn i den omkringliggende unikke natur.

Alt godt fra gården

Ølandshvede og rug dyrkes økologisk på Læsø, males på egen stubmølle og sælges på Storhaven, et paradis af en Læsøgård syd for Byrum, hvor Solveig og Henning Johansen bor og arbejder. Ud over gårdbutik sælger de også hjemmelavet italienskinspireret is og har café med kaffe og håndmadder. Plus masser af høns, gæs, påfugle, dværggrise og geder, som børnene kan falde i svime over.

LÆS OGSÅ: 10 tips til rejser med børn

Målløs på Møn

Du behøver ikke at tage helt til Spanien for at gå Caminoen. På Møn finder du nemlig den danske pilgrimspendant, Camønoen. Der er rigtig mange måder at gå landets nyeste vandrerute på. Den fulde tur strækker sig både over Møn, Bogø og Nyord og er samlet set 175 kilometer lang, og den kan du gå på en uges tid. Hvis du ikke har tiden eller benene til at lægge så mange skridt bag dig, kan du nøjes med at tage enkelte, udvalgte ruter.

Hvis du kan lide det "back to basics", kan du gå med fuld oppakning og sove i shelter, men hvis du er mere til luksusudgaven, kan du også overnatte på B&B og få din bagage kørt til næste overnatningssted. Med andre ord: Uanset hvordan og hvor længe du kan lide at vandre, er der helt sikkert en løsning for dig.

Ømme ankler - men det hele værd!

En af turens flotteste ruter finder du på Møns Klint. Tag turen over stranden, som stort set kun består af halvstore sten, der skrider under fødderne, så et par gode vandrestøvler er et must. Alternativt kan man følge ruten gennem skoven for at komme til Møns Klint. De imponerende kridtaflejringer får det til at føles, som om du er en del af naturen.

https://imgix.femina.dk/kamile-leo-_9q5lf9usf4-unsplash.jpg

Fuglekiggeri i Nyord

Tag bilen til Stege for at vandre mod Nyord, som er en lille brofast ø nord for Møn. Der bor omtrent 35 mennesker på øen, men hvad den ikke har af mennesker, har den af dyr! Store dele af Nyord består af strandeng, og området er kendt for at være et af landets allerbedste fugleområder. Så smør madpakken, og tag den med ud i naturen, hvor der er rig mulighed for at se på fugle.

Masser af sovemuligheder

Flere steder langs Camønoens rute er der bålsteder og sheltere, du kan sove i. Du skal dog sørge for at booke sheltere på forhånd, hvis du vil være sikker på, at der er plads. Hvis du er til tag over hovedet, efter en hel dag i det fri, så kan det også klares. Du kan også købe en 5-dages Camøno-tur, hvor du både betaler dig fra indkvartering, fragt af bagage og morgenmad. Det er også muligt at booke en teltplads på en campingplads. På den måde har du en fast base, adgang til toiletter og køkken, ligesom du ikke skal gå med fuld oppakning i dagtimerne. Du må desuden gerne overnatte på stranden for en enkelt nat, hvis du har lyst til det.

LÆS OGSÅ: 7 ting, du ikke vidst om vandreferier

Charmerende Christiansø

En times sejlads fra Bornholm ligger Christiansø og Frederiksø som en enestående del af Danmark. Hvem skulle have troet, at to små klippeøer langt ude i Østesøen kunne rumme så meget frodighed? Morbær, figentræer, stokroser, lavendler og struttende køkkenhaver er blot et udpluk af den vidunderlige natur på de historiske øer.

De to øer er bundet sammen af en 30 meter lang hængebro og ligger så langt mod øst i Danmark, som man kan komme. Øerne er på alle måder enestående. Christian 5.s gamle fæstning ser ud, omtrent som da den blev anlagt for godt 300 år siden, hvor den kombinerede fæstning og flådebase fungerede som landets fremskudte forsvarsværk i Østersøen.

https://imgix.femina.dk/christiansoe-1_foto_michael_bruel_0.jpg

En særlig atmosfære

Selv om blandingen af gulkalkede bygninger med bindingsværk og små huse i kampesten ved første øjekast ligner et frilandsmuseum, er det et levende samfund med 90 indbyggere, egen skole og et rigt kulturliv. Øerne har en helt speciel døgnrytme og en ganske særlig atmosfære. Selvfølgelig, fordi her ikke er biler - det mest avancerede transportmiddel er en elektrisk trillebør - men også fordi tempoet bestemmes af rutebådene.

Når færgen fra Gudhjem lægger til klokken 11 og lukker cirka 300 passagerer ud, stiger aktivitetsniveauet. Turisterne myldrer ud, nogle styrer direkte mod kroen og dagens første øl, andre køber is i kiosken. Og så forsvinder de ellers ud og rundt på øerne, hvor der er rigeligt at foretage sig, indtil båden sejler retur til Bornholm. Når dét sker, sænker freden sig på ny, og de lokale kan samles til det daglige "klokken-fem-møde".

Øen rundt på et par timer

Du kan sagtens opleve øerne på egen hånd. På den største, Christiansø, er det bare at følge stien hele vejen rundt. Selv om naturens klipper nærmest går i ét med resterne af de gamle fæstningsværker, skiller først Kongens, og siden Dronningens Bastion sig ud. Det kan anbefales at følge en lokal guide. De står klar ved færgen og viser dig rundt på øerne, og fortæller om, hvordan det er at bo her året rundt.

De to øers to tårne

Store Tårn på Christiansø og Lille Tårn på Frederiksø er Ertholmenes markante vartegn. Begge var en del af det oprindelige forsvarsværk, men er i dag museer. Store Tårn er nyrestaureret og fungerer som unikt rum for udstillinger. Husk også den fantastiske 360-graders udsigt fra toppen – helt til Bornholm, når vejret tillader. Lille Tårn ser ud omtrent som i fæstningstiden – og kanonerne står parat ved skydeskårene.

Afslappede Anholt

På Anholt er der ikke meget andet end natur – men den er også fantastisk, og så er der nogle særdeles engagerede fastboende, som skaber et helt særligt miljø og dejlige oplevelser.

Undgå højsæsonen, hvor mange tusinde turister kommer til øen, for der er noget helt særligt over at fortabe sig i naturen alene på en af Danmarks mest isolerede øer, hvor der ikke kun er højt til himlen rent fysisk, men også mentalt.

Den danske ørken

Ørkenen er et helt særligt landskab af strandvolde, klitter og lav plantevækst – især mange lavarter. Ørkenen dækker langt størstedelen af øen, og jorden er aldrig blevet dyrket. Der er også sandet og tørt – under 200 mm regn om året – deraf navnet. Ørkenen har afmærkede stier.

https://imgix.femina.dk/anholt_oerkenen_dsc04060_0.jpg

Spisesteder med lokale råvarer

Restauranten Ved Vejen har fantastisk mad og endnu bedre stemning. Stedet drives af parret Line Blach Kobberøe og Niels Fabricius Kilstrup, som er selvlærte med ambitioner og passion. De mødte hinanden på Anholt en sommer, hvor de begge arbejdede på øens kro. Maden laves af flest mulige lokale råvarer.

Forestil dig at sidde med udsigt over vandet, sand under fødderne og en dejlig drink i glasset – sådan sidder du på Orakelbar, i det nordøstlige hjørne af havnen. Baren er indrettet i et gammelt oliedepot, som ikke mange kunne se muligheder i, men det kunne Jacob og Louise, som har skabt en oase med en laid back-stemning. Orakelbar har i juli også en streetfood-vogn, hvor du kan få lidt at spise.

Solcelle-fyr

175 trin op og så står du på toppen af Anholt fyr med smuk udsigt til alle sider. Det er et af de ældste fyr i Danmark. Dengang lyste fyret med brug af kul, senere gas og nu med solceller. Fyret blev sommeren 2019 åbent for alle på initiativ af en gruppe øboer. Der er mulighed for at se sælerne sole sig på stranden i en kikkert i et lille hus lige ved siden af fyret.

LÆS OGSÅ: 3 udenlandske kvinder fortæller: derfor elsker vi sommer i Danmark

Fine Fanø

Her er kilometervis af strand, velbevarede skipperhuse, hyggelige hoteller, gode spisesteder og en stemning, der oser af ferie. Kun 12 minutter. Længere tid tager det ikke at melde sig ud af resten af verden. For længere tager det ikke Fanølinjens blå-hvide færger at sejle den korte distance mellem Esbjerg og Nordby.

Øen er forholdsvis lille – bare 56 km2. Selv om naturen dominerer, har Fanø også en rig maritim historie. I dag manifesterer den sig nok tydeligst i de prægtige skipperhuse fra 1700- og 1800-tallet og søfolkenes mere ydmyge stråtækte boliger fra dengang.

https://imgix.femina.dk/fanoe-6_foto_thomas_skjold_0.jpg

Øens egen kunst

Indtil for små 30 år siden lå der købmandsbutik og skibsproviant i den fredede bygning, der nu rummer det fine Fanø Kunstmuseum. Museet råder over mere end 1.250 værker, der alle er relateret til Fanø. Enten via kunstneren eller motivet. Og samlingen spænder fra 1800-tallets romantiske billede af livet på Vadehavsøen til nutidens tit mere abstrakte.

Find selv Fanøs guld

Når det har blæst godt fra sydvest, og tidevandet trækker sig tilbage og efterlader striber af tang og små træpinde på stranden, der flyder ligesom rav, er det tid at gå på jagt. Kig efter den gyldne farve af forstenet, op mod 50 millioner år gammelt harpiks i opskyllet.

Har du først fundet ét stykke rav, er du bidt. Retfærdigvis skal det siges, at der altså er større chancer for at finde rav om vinteren end om sommeren.

Køb lokalt

Slagterbutikken på Hovedgaden i Nordby er et must for enhver, der går op i gode råvarer - det er ikke for ingenting, Slagter Christiansen vandt Slagterprisen 2019. Fanø Skinken er i en klasse for sig, præcis som den magre, krydrede fennikelpølse.

I samme gade holder Fanø Glaspusteri til. Her blæser Charlotte la Cour sine fine glas – fra drikkeglas, vaser og karafler til unika fade og skåle. Glaskunstneren bruger bl.a. sand og rav fra Fanø som dekoration.

https://imgix.femina.dk/call_to_action/fe_abo_web_8nr_1138x370_4.png

Læs også