julerejse til strasbourg
Rejser

Få intens julestemning i Strasbourg

29. november 2018
af Hanne Høiberg
Foto: Hanne Høiberg, PantherMedia, iStock
Hovedstaden i den franske region Alsace funkler som et juleeventyr fra slutningen af november og er det perfekte mål for et vinter-getaway, der både byder på velduftende stemning med julemarkeder for enhver smag, masser af shopping og god gastronomi.

OM STRASBOURG I JULEN

Den krydrede duft af hvid vin chaud blander sig med den tunge sødlige af ristede kastanjer. De skinnende glaskjulekugler, der klatrer op ad husfacaden, er samlet som en drueklase, og det skorter hverken på nuttede buttede juleengle i guld eller glitrende elegant julebelysning … Strasbourg, regionshovedstad i Alsace i det nordøstlige Frankrig, er lidt af et eventyr både før og lige efter jul. Ud over at være sæde for EU-Parlamentet og Europarådet kalder byen sig for julens hovedstad og blev da også valgt som Europas bedste julemarkedsby både i 2014 og 2015 af EU-sitet European Best Destinations.
https://dk-femina-backend.imgix.net/rejse-strasbourg-julens-hovedstad.jpg
Strasbourg har proklameret sig selv som julens hovedstad og er rent faktisk blevet udråbt som Europas bedste julemarkedsby to år i træk. Der har været julemarked i Strasbourg lige siden 1570, og i dag spreder 11 af byens 14 julemarkeder med over 300 boder sig igennem det historiske Unesco-beskyttede centrum på øen Grand Île, omkranset dels af en kanal, dels af Rhinens biflod Il. De fleste julemarkeder er åbne fra 24. november helt til 30. december.

JULEMARKEDERNE

Selve symbolet på Strasbourg som julehovedstad står på Place Kléber i hjertet af Grand Île. Det 28 meter høje træ – Frankrigs højeste juletræ – kommer fra en skov i Alsaces Vogeserbjerge. Her kan du også møde julemanden, alias en af de mange guider, der hjælper de titusindvis af turister, som hvert år strømmer til julemarkederne. Og så er det her, velgørenhedsboderne er samlet med salg af hjemmelavede marmelader, bøger, alverdens genbrug og franskmændenes svar på gløgg, vin chaud. For nok er julen et gaveræs, men det handler også om at hjælpe de svage og dem, der ikke har så meget. De to største – og mest traditionelle – af Strasbourgs julemarkeder finder du på Place de la Cathédrale og Place Broglie. Det første spreder sig omkring den majestætiske gotiske Notre Dame-katedral. Her synes dog at være en overvægt af dåsemusik og masseproduceret flitterstads fra Østen, men heldigvis skaber de små hytter i træ, der går igen på alle byens julemarkeder, et ensartet indtryk.
https://dk-femina-backend.imgix.net/rejse-strasbourg-notre-dame.jpg
Cathédrale Notre Dame rejser sig mod den mørke eftermiddagshimmel Christkindelsmärik på Place Broglie går for at være et af Europas ældste. Her tilbydes masser af traditionelle juledekorationer fra Alsace, lokalt kunsthåndværk og bagværk. Ikke mindst bredele, egnens sprøde stolthed: Smørbagte julesmåkager krydret med f.eks. anis, appelsin og kanel eller bare mandler. Det romantiske kvarter med omkring 500 gamle bindingsværkshuse og vandmøller omgivet af floder og kanaler spreder sig i den vestlige del af Grand Île. Her ligger caféer, winstub’er og individuelle butikker tæt, og her ligger et par af de mindste og bedste julemarkeder. Boderne på Place Saint-Thomas tilbyder alt fra håndsyet julepynt og økologisk håndsæbe til juleøl og vin chaud. Mens Place des Meuniers er hjemsted for de små, fortrinsvis økologiske producenter. Én har bare sennep, en anden oste direkte fra bjergene, en tredje fantastiske pestoer, en fjerde biodynamisk vin og en femte sjove mikrobryggede øl.
https://dk-femina-backend.imgix.net/rejse-strasbourg-julemarked.jpg
Der er 11 forskellige julemarkeder alene på Grand Île. Og de små er som regel de bedste. Her Place Saint Thomas. Besøger du Strasbourg i (lejet) bil, er det oplagt også at smutte forbi et par af regionens andre julemarkeder. Alsace byder på mere end 120 forskellige – både i en storby som Colmar, der lige har fået en flot andenplads som Europas bedste julemarked 2018 – og i små vinlandsbyer som Eguisheim, Riquewihr, Ribeauvillé og Bergheim ved foden af Vogeserbjergene. Tjek på Experience.Alsace LÆS OGSÅ: 9 tips til New York i december

SHOP

I den smalle gågade Rue des Dentelle i La Petite France fås ”byens bedste krydderkager” i nr. 14, hvor Mireille Osler driver sin Pain a Épices. Den gæve madame er tredjegenerations-bager og sælger ikke mindre end 42 forskellige kager i sin butik.
https://dk-femina-backend.imgix.net/rejse-strasbourg-shop-paul-marius.jpg
Paul Marius har de lækreste tasker i retrostil, bl.a. i kernelæder. I nr. 48 Rue du Fossé-des-Tanneurs, lige ved Place des Meuniers, ligger den eksklusive tebutik Dammann Frères med udsøgte teer, de fineste juleteer inklusive. Mens parallelgaden til Rue des Dentelle, Grand Rue, byder på L’OfficineNaturelle med skønhedsprodukter baseret på naturterapi i nr. 85, ligesom Paul Marius i nr. 111 er et besøg værd, hvis du er på jagt efter vintage-inspirerede tasker i kernelæder. Trænger du til en ganske almindelig, ujulet sandwich eller bare en café au lait, er det økologiske bageri og café L’atelier 116 lidt af et hit. I nr. 116 naturligvis.
https://dk-femina-backend.imgix.net/rejse-strasbourg-spis-og-drik.jpg
De berømte madeleinekagekreationer fra Au Fond Du Jardin og sjove juleøl og lækre oste fra Alsace fra Place des Meuniers Vil du hellere have alt samlet på ét sted, er det godt at vide, at Frankrigs svar på Magasin, Galeries Lafayette, har adresse i nr. 34 på Rue du Vingt-Deux Novembre, stadig på Grand Île.

SPIS

Au Fond Du Jardin, 6 Rue de la Râpe, er en rejse tilbage til Victoriatidens England, tilsat et stort stænk fransk boudoir. Her har Frederique Robert og Laurent Renaud skabt en überromantisk tesalon, hvor du både kan spise brunch og drikke eftermiddagste – med husets berømte madeleinekager. Eller købe en æske af de eventyrlige kreationer med hjem. Måske juleversionen med blåbær og mørk-mørk chokolade, den lyserøde drøm med mandler og roser eller La Vie est Belle med citrus og ristede krydderier, AuFondDuJardin.fr
https://dk-femina-backend.imgix.net/rejse-strasbourg-au-fond-du-jardin.jpg
Au Fond Du Jardin er et hit til brunch eller eftermiddagste. Saint-Sépulcre, 15 rue des Orfèvres, serverer klassiske Alsace-specialiteter som choucroute, surkål, i den specielle lokale version tilberedt med gåsefedt og hvidvin og serveret med sprængt svinekam, skinke, leverknödel og kartofler. I den (lidt) lettere afdeling kan anbefales en salat med røget andetbryst og foie gras. Hertil et godt glas riesling, SaintSepulcre.fr Gå ikke glip af Place du Marche aux Poissons, en lille halvcirkelformet plads ud mod floden på sydsiden af Grand Île med bare seks boder. I hvert fald ikke hvis du er politisk ukorrekt madøre. De fem af boderne sælger foie gras – ifølge de lokale den allerbedste – den sjette Alsace-vin og vin chaud på hvidvin og cider. Og det lader sig sagtens gøre at købe et stykke vakuumpakket gåselever med hjem til nytår. LÆS OGSÅ: Kickstart julen i Tallin

BO

Eftersom december har udviklet sig til den største turistmåned i Alsace, skal man bestille hotelværelse flere måneder i forvejen – i hvert fald i selve Strasbourg. Prøv derfor det trestjernede Le Moulin de la Wantzenau, indrettet i en vandmølle i landsbyen Wantzenau bare 10 kilometer nord for julehovedstaden: Jeg har fundet hotellet i Anders Grøndals bog ”Livsnyderruten – fra Alsace til Provence” og kan kun give forfatteren ret i, at det er ”en oase i Europa,” Moulin-Wantzenau.com I hjertet af Strasbourg er det historiske Hotel du Dragon i Petite France en god mulighed. Hotellet har fire stjerner, og de højloftede værelser er indrettet i enkel, moderne hotelstil. Men du skal være meget heldig – eller bestille til 2019 allerede nu, Dragon.fr

PRAKTISK

Noel.strasbourg.eu fortæller alt om byens julemarkeder og -traditioner. easyJet flyver direkte København til Basel EuroAirport, easyJet.com – herfra er der ca. 140 kilometer til Strasbourg i lejet bil.
https://dk-femina-backend.imgix.net/call_to_action/fe_abo_web_8nr_1138x370_4.png

Læs også