Paris
Rejser

Designer David Thulstrups guide til Paris

2. oktober 2018
af Janni Iben Stevn Hansen Foto: Colourbox, All Over Press, PR, Olivier Martin-Gambier, Mhairi Martino, Alamy Stock Photo, Colourbox og Wikimedia Commons
Designer og arkitekt David Thulstrup tager dig med på en tur igennem kærligheden og kunstens by. Fra de ukendte dele af byen til de helt klassiske "must see" steder.

Paris er en fantastisk by, hvis du vil på storbyferie. Byen er blandt andet kendt for turistattraktioner som Eiffeltårnet, Notre dame, Louvre-museet og Moulin Rouge.

Men hvis du drømmer om en ferie uden store turiststrømme, kan dette også lade sig gøre i paris.

Designer og arkitekt David Thulstrup, der blandt andet står bag det nye Nomas indretning, er kommet i Paris, siden han var 12 år og har et helt specielt forhold til byen.

Han guider her til, hvilke steder er et besøg værd - også vil du vil opleve Paris fra en anden side.

Kunst og kultur

Musée du quai Branly - Jacques Chirac

Det etnografiske kunstmuseum er tegnet af arkitekten Jean Nouvels og huser i alt 300.000 værker fra hele verden. Bygningen i sig selv er helt fantastisk rent arkitektonisk med rene linjer, spændende materialesammensætninger og svævende voluminer.

Paris

Centre Pompidou

Kunst og kulturcenteret er en klassisker og helt klart et besøg værd ifølge David Thulstrup. Her kan man blandt andet besøge L'atelier Brancusi, hvor billedhugger Constantin Brancusis skulpturer er udstillet.

Paris

Spisesteder

Restaurant Chez Julien

Klassisk fransk bistro, som er kendt for dens fantastiske, hyggelige atmosfære og gode mad selvfølgelig. Restauranten ligger på Rue du Barres i 1. arrondissement.

Paris

Robert et Louise

Enkel mad stegt over åben ild. Den eneste ret man kan få derinde er entrecôte stegt over åben grill, med kartofler og grøn salat, men det laver de også til perfektion. Restauranten ligger på 64 Rue Vielle du Temple.

Café Kitsuné

Caféen byder på kvalitetskaffe og et mindre udvalg af søde sager. Cafeen eksisterede, ikke da designeren første gang kom til Paris, men er en klar favorit nu, som han altid besøger, når han er i byen. Caféen åbnede i 2014 med beliggenhed i Jardin du Palais Royal.

https://imgix.femina.dk/madogbolig/kitsune_cafe.jpg

La Petite Sirene de Copenhague

Restuaranten er designerens brors. Maden er inspireret af dansk/skandinavisk mad, men lavet på fransk manér. Maden er virkelig lækker, og atmosfæren er hyggelig. Restuaranten ligger på 47 Rue Notre Dame de Lorette.

Arkitektoniske perler

For den arkitekturinteresserede er Paris et besøg værd. David Thulstrup anbefaler især den smukke og ikoniske arkitektur hos Maison La Roche og Maison de Verre, der er skabt i henholdsvis Le Corbusier og Pierre Chareau.

Villa La Roche

Det meget øjenfallende hus er designet af Le Carbosier og Pierre Jeanneret i 1923-1925. Huset var designet til Raoul La Roche, en schweizisk bankmand og samler af avantgarde-kunst. Villaen huser i dag fonden Foundation Le Corbusier.

Paris

Pierre Chareaus Maison de Verrre

Maison de Verre betyder "hus af glas", og det blev bygget fra 1928-1932 i Paris. Huset er designet af Pierre Chareau og er kun bygget af industrielle materialer, som primært er stål og glas.

Paris

Ricardo Bofills postmodernistiske boligområde

Ved Noisy-le-Grand, som ligger et stykke udenfor Paris, kan man besøge et helt særligt boligområde. Boligerne blev bygget mellem 1978 og 1983 og var designet til at repræsentere en alternativ tilgang til den modernistiske byggestil. Komplekserne ligner noget fra outer-space, og hele området har en helt særlig karakter.

Byens natur

Jardin des plantes - botanisk have

Haven har et væld af forskellige planter og blomster og ligger midt i byens mylder. Der er fri adgang og mulighed for at købe mad og drikke i havens små boder. Jardin des Plantes ligger i forlængelse af Frankrigs naturhistoriske museum, Muséum national d'Histoire naturelle.

Paris

Parc des Buttes Chaumont

Parken er anlagt i 1867 og ligger i det 19. arrondissement. Parken er utrolig smuk med dets bakker, bjerge og skønne natur. Om søndagen spilles der musik i parken, og den er åben for alle, der har lyst til en gåtur i det fantastiske landskab.

Paris

Square du Vert-Galant

Er et lille grønt område formet som en trekant, der er omringet af vand på hver side. Den lille park ligger nede ved Pont Neuf og er blevet brugt meget af David Thulstrup, som har haft et utal af picnics i området med venner og familie.

Paris

Shopping

The Broken Arm på Rue Perrée

Kommer du forbi Rue Perrée, så stop ved The Broken Arm. Stedet er den perfekte blanding mellem en tøjbutik, en café og en boghandler.

Paris

E. Dehillerin

I snart 200 år har E. Dehillerin forsynet pariserne med potter og pander. Den helt klassiske, gammeldags køkkenforretning er værd at lægge turen forbi, hvis man alligevel er i Paris og har en passion for madlavning.

Paris

Ladurée

Ladurées pastelfarvede macarons, der sælges fra 8 forskellige butikker i byen, er et must, når du besøger Paris. De små kager kommer i et kæmpe udvalg af smag og farver, og indretningen i sig selv er en oplevelse.

Paris

David Thulstrups tips til Paris:

  • Hils altid med "Bonjour" eller "Bonsoir", når du kommer ind på en resturant. Af ren høflighed.
  • I Paris må man gå over for både rødt og grønt – men husk at kigge dig grundigt for.
  • Det er utroligt dyrt at tage en taxa, så brug metroen. Det er simpelt og nemt at finde rundt.
  • Det er mest normalt at tage offentlig transport (primært metro) eller at køre rundt. At cykle kan være en farlig affære i den franske trafik.

Læs også