new york
Rejser

Designelskerens guide til New York

26. august 2019
af Monica Grue Steffensen / Foto: Monica Grue Steffensen og Unsplash
Rejs til New York og udforsk de mange museer, parker og fantastiske restuaranter. Her er en rejseguide til design- og kunstelskerne.

Fra æstetiske butikker og grønne oaser til ikoniske bygninger og museer.

New York har unik arkitektur og adskillige designdestinationer, hvor du kan opleve verdenskendt kunst, mæske dig i anmelderroste pastaretter eller købe dig fattig i velduftende produkter til hjemmet.

Bag facaden

I en enkelt uge om året i oktober åbner NY sine døre til steder, der normalt er lukket for offentligheden.

Open House New York hedder ugen, hvor du kan komme på besøg i private boliger, bag kulissen på historiske landemærker, kultursteder, byggepladser og ikoniske bygninger.

Hele byen hylder design og arkitektur og giver et enestående kig bag facaden på byen, der aldrig sover.

Over 250 bygninger og projekter i alle fem bydele er åbne og gratis at besøge, og der er flere forskellige rundvisninger, man kan tage med på.

Flora Bar, The Met Breuer

The Met Breuer, en afdeling af The Met på Madison Avenue, huser ud over en fantastisk kunstsamling også restauranten Flora Bar.

https://imgix.femina.dk/madogbolig/ny1.jpg

Restauranten, der har hjemme i kælderen af den ikoniske bygning, har de seneste år vækket stor begejstring blandt både anmeldere og besøgende og blev bl.a. i 2016 refereret til som en af New Yorks bedste restauranter af ingen mindre end The New York Times.

Head Chef og ejer Ignacio Mattos har ligeledes modtaget en række flotte priser, nomineringer og anmeldelser.

https://imgix.femina.dk/madogbolig/ny2_1.jpg

Dia:Beacon

Smukt beliggende ned mod Hudson-floden i byen Beacon, knap en time fra travle Manhattan, ligger Dia:Beacon: En moderne kunstinstitution hørende under Dia Art Foundation, der har til formål at fremme, realisere og bevare kunstneres – fra hovedsageligt 1960’erne og 1970’erne – vision.

Kunstnere, der er repræsenteret på Dia:Beacon, inkluderer blandt andre Richard Serra, Donald Judd, Dan Flavin og Louise Bourgeois.

https://imgix.femina.dk/madogbolig/ny3.jpg

TIP! På den anden side af Hudson-floden fra Dia:Beacon ligger Storm King Art Centre, hvor du kan opleve udendørs, stedsspecifikke stålskulpturer og eksperimenterende installationer.

Gramercy park

Der findes kun 383 nøgler til den 'hemmelige' park, som er fordelt på beboere i de omkringliggende bygninger og hotelgæster, der får lov til at gå ture i den grønne oase på Manhatten.

Først fik parken hegn omkring sig, og få år efter blev den låst. Er du gæst på Gramercy Park Hotel, kan du nyde roen og de grønne omgivelser, men ellers kan parken også nydes fra fortovet.

https://imgix.femina.dk/madogbolig/ny4_0.jpg

Aesop

Det australske sæbe-mærke Aesop er kendt for veldesignede butikker. Det er en oplevelse at træde indenfor, nærmest uanset hvor i verden du finder dem.

På Elizabeth Street i Nolita finder du New York og Nordamerikas første fysiske butik fra brandet, og denne er en af de mere særprægede af slagsen.

Aesops øvrige newyorker-adresser tæller bl.a. butikken på Upper West Side og ved Park Slope, der åbnede i april.

https://imgix.femina.dk/madogbolig/ny5.jpg

Solomon R. Guggenheim Museum

The Guggenheim er et af de museer, der uafhængigt af de aktuelle udstillinger er et besøg værd.

Frank Lloyd Wrights karakteristiske, cirkulære struktur stod færdig- opført i 1959, og de organiske former og spiralformede rampe, der snor sig gennem bygningens indre, byder gæster på en helt unik og atypisk måde at opleve kunsten på.

https://imgix.femina.dk/madogbolig/ny6.jpg

Bygningen er et modernistisk monument og i sandhed et vartegn for New York.

Alt fra bygningens ydre struktur og skulpturelle elementer til lysindfaldet fra ovenlyskuplen gør Guggenheim til en selvskreven destination for arkitektur- og designinteresserede.

https://imgix.femina.dk/madogbolig/ny7.jpg

Café Altro Paradiso

Her går kvaliteten af maden hånd i hånd med æstetisk, designorienteret indretning. Michelin-restauranten, der ligger lige ud til Hudson Square i det fashionable SoHo-kvarter, emmer af underspillet luksus.

Det højloftede lokale kompletteres med flotte marmorgulve, vindue med udsigt til køkkenet og en L-formet bar, du møder som det første, når du træder indenfor.

https://imgix.femina.dk/madogbolig/ny8.jpg

Wave Hill

Som en fredfyldt park langt fra Manhattans myldrende gader og Central Parks vrimlende stier ligger den botaniske have Wave Hill i Bronx ud til Hudson River.

Den fungerer både som offentlig park og kulturcenter i området og er en enestående flugt fra byens larm gennem drivhuse og gallerier og ikke mindst naturen i sig selv.

https://imgix.femina.dk/madogbolig/ny9.jpg

Public Hotel

Manhattans lower east side blev i 2017 et hotel rigere: Her introducerede den succesfulde hotelier Ian Schrager i samarbejde med arkitektfirmaet Herzog & de Meuron et koncepthotel, der foruden sine 367 værelser huser et butiksområde, restauranter, barer, et co-working space med mere, som med andre ord udgør en by midt i byen.

Gulv til loft-vinduer på værelserne giver gæsterne en fornemmelse af at være i ét med omgivelserne.

https://imgix.femina.dk/madogbolig/ny10.jpg

The High Line

The High Line ligger hævet over byen og er gamle jernbanespor, der i dag er omdannet til en rekreativ sti.

Den fungerer både som grøn park, løberute og kunstnerisk område med udstillinger og blev designet af Diller Scofidio + Renfro og Field Operations.

Du kan til fods slentre gennem parken fra Gansevoort Street north til W. 30th Street uden at røre jorden, men kan også hoppe af undervejs.

https://imgix.femina.dk/madogbolig/ny11.jpg

Tips til new york

Kom dertil
Flyselskaber som SAS og Norwegian flyver dagligt direkte mellem København og New York, og du kan typisk komme afsted for mellem 2.000-4.000 kr. tur/retur, afhængigt af hvornår du vil rejse, og hvor tidligt du er ude.

Transport
Det er nemt at komme omkring i New York, selvom byen kan virke uoverskueligt stor. Fra automaterne på byens subway-stationer kan du købe et Metrocard og enten fylde på løbende – en rejse koster 2,75 dollar – eller betale for en hel uge, hvilket koster 33 dollar. Sidstnævnte kan som regel bedst betale sig.

Her kan du bo

  • 11 Howard, The Ludlow Hotel – 180 Ludlow St.
  • The NoMad Hotel – 1170 Broadway
  • Wythe Hotel – 80 Wythe Ave, Brooklyn
  • The Hoxton – 97 Wythe Ave, Brooklyn
  • Refinery Hotel – 63 W 38th St

Tillader økonomien ikke et ophold på byens eksklusive designhoteller, kan du passende se mod Brooklyn og AirBnb. Turen ind til byen tager måske 10-20 minutter længere, men der er mange penge at spare ved at leje et værelse eller en lejlighed uden for Manhattan.

Her kan du spise

  • La Mercerie – 53 Howard Street
  • Five Leaves – 18 Bedford Ave, Brooklyn
  • Simon & the Whale – 23 Lexington Avenue
  • Lilia – 567 Union Ave, Brooklyn
  • Legacy Records – 517 West 38th Street

Læs også