dagma travel
Rejser

DaGama Travel og FEMINA i Indien

11. maj 2010
af Susanne Gustafsson og DaGama Travel
Indien er et kaleidoskopisk miks af utrolige farver, ubeskrivelig fattigdom, krydret mad, eksotiske dufte, cykeltaxaer, larm, hæsblæsende trafik, langsomme, hellige køer – og Taj Mahal. Læs med her – og rejs med FEMINA og DaGama Travel på en forrygende tur til det fantastiske land

DEN INDISKE BASAR - MED DAGAMA TRAVEL PÅ TUR
10 dages rejse til Indiens basarer og seværdigheder med Dagama Travel
Delhi - Agra - Delhi - Ganges-sletten - Varanasi - Delhi

Indiens unikke religiøse skikke, farverige klædedragter samt stærke duft- og synsindtryk har altid haft en overvældende indvirkning på den rejsende. Og her møder vi mere end blot en ældgammel civilisation. Indiens kaotiske og romantiske historie har skabt en mosaik, hvis kontraster og modsætninger til stadighed sammensmeltes på vores vej.
Vi begynder med at udforske den travle hovedstad, Delhi. Og i modsætning til den gængse rejse, har vi i hovedstaden også afsat en hel dag til at kunne udforske nogle af de mange forskellige eksotiske markeder. Dette med alt fra den indiske husholdnings nødvendigheder til ekstravagante kunstnerbutikker, der indfanger det seneste i indisk design og mode.
Fra Delhi rejser vi derpå mod syd til byen Agra og det uendeligt smukke Taj Mahal. Ligeledes skal vi mod øst og opleve solopgangen over Ganges-floden. Vi flyver til Varanasi, Indiens vigtigste pilgrimssted, hvor vi en diset morgenstund skal opleve et kalejdoskop af farver på trapperne ned til floden. Og mellem Varanasis pilgrimme skal vi igen også på eventyr i basarens gader og stræder. Den Indiske Basar byder på et både klassisk og anderledes indblik i den indiske kultur og historie. Dette med lidt mere tid end normalt og bedre hoteller. Dette er ikke kun Indien på 1. klasse. Dette er Indien, når det er absolut bedst. Alt sammen med Dagama Travel.

REJSENS VARIGHED
18.11.2010 - 27.11.2010

PRIS
Per person i delt dobbeltværelse
Kr. 10.490,-
Tillæg per person for eneværelse
Kr. 2.490,-

DAG 1 DANMARK - DELHI 5.852 KM
Udrejse til Delhi fra Billund eller København - Ankomst til Delhi med Dagama Travel
I dag flyves der om morgenen mod én af de større lufthavne i Europa og dette videre til det eventyrlige Indien og hovedstaden Delhi.
Efter midnat ankommer vi til Delhi og kører straks til vores hotel for at indkvartere os. Vi skal af sted om morgen, men til gengæld kan vi nyde at kunne sove ved ankomsten til Delhi og således være friske og veludhvilede, når vi begynder den næste dags udflugter med Femina og Dagama Travel.
Der er denne dag inkluderet forplejning på flyet fra Europa til Delhi.

DAG 2 DELHI
Old Delhi med cykelrickshaw-tur i basaren og New Delhi
Delhi er en imponerende hovedstad, der med sine over 14 millioner indbyggere afspejler - på godt og ondt - både det gamle og moderne Indien. Delhis historie strækker sig mere end 3.000 år tilbage i tiden og er spækket med minder fra to dronninger og 70 konger, utallige erobringer og krige, engelsk kolonialisme og en befolkning sammensat af både hinduer, muslimer, sikher, buddhister, samt jøder og kristne. Den nuværende by er formodentlig den ottende i rækken af byer anlagt på dette sted, og det Delhi man kan opleve i dag er bedst kendt for de to store bydele: det gamle "Old Delhi" med sine smalle gyder, kulørte folkeliv, moskeer og templer og det nye "New Delhi",
der med sine brede boulevarder, smukke haveanlæg og storslåede bygninger blev bygget af den britiske kolonimagt og indviet i 1931 som hovedstad under deres herredømme i Indien. Vi skal denne dag besøge både det gamle og nye Delhi.
Efter morgenmaden kører vi til den gamle bydel "Old Delhi" og de snævre gader i den hektiske Sadar Basar omkring den berømte moske, Jama Mashid. Jama-moskeen er Indiens største moské med plads til 25.000 bedende og er opført i midten af 1600-tallet af herskeren Shah Jahan. Hvis vi får lov, er der fra den ene af minareterne en fantastisk udsigt over hele Delhi.
Vi passerer også Det Røde Fort, som ligger tæt ved moskeen. Men da vi også skal besøge Fatehpur Sikri og Det Røde Fort i Agra, der begge minder meget om Det Røde Fort i Delhi, bruger vi i stedet tiden på i lokale cykelrickshaws nu at forsvinde ind i basarens heksekedel af gyder med mennesker, boder, trafik og eksotiske lugte. Med de mange eksotiske lyde, farver og indtryk er dette Indien for fuld udblæsning og en bedre basar skal man lede længe efter!
Efter at have spist vores første indiske frokost fortsætter vi videre ud i Delhis myldrende folkeliv. Vi begiver vi os nu til den nye bydel, New Delhi, hvor vi bruger eftermiddagen. Byde-len blev tegnet af arkitekterne Edwin Lutyen og Herbert Baker under det engelske koloni-herredømme og er stadig præget af brede boulevarder, store grønne områder og pompøse huse fra den britiske storhedstid.
Første stop er er Gurudwara Bangla Sahib, der er sikhernes gyldne tempel nær Connaught Place.
Dernæst kører vi til Lutyens "India Gate", der er rejst for at mindes de mange indiske soldater, der faldt i første verdenskrig. India Gate ligger i den ene ende af den brede Rajpath boulevard, hvor præsidentpaladset, stadig den officielle residens for In-diens præsident, ligger i den anden ende. Rajpath med paladset og India Gate var centrum for englændernes Indien og stadig drejer det indiske univers om denne akse.
Dagens sidste stop er det smukke Birla-tempel, der er tilegnet Lakshmi, Vishnus hustru og gudinde for rigdom, skønhed og lykke, og Narayan. Templet, der ligner et stykke eventyrlig konditorkunst, blev indviet i 1938 af Mahatma Gandhi, det betingede sig, at alle, uanset kaste, kunne få adgang til helligdommen.
Der er denne dag inkluderet morgenmad, frokost og aftensmad.

https://imgix.femina.dk/legacy/media/9b64d39e7f0a4d769befd54a70dde198.jpg

DAG 3 DELHI
Hel dag med det bedste af Indiens basarer
Hvis man nogensinde har drømt om at gå på opdagelse i basaren fra "Tusinde og én nat", så må dette være dagen, hvor man endelig kan udleve sin forestilling. Efter en tidlig morgenmad kører vi nu tilbage til Sadar Basar Markedet, som vi også besøgte dagen forinden. Og fra området ved moskeen tager vi endnu engang med cykelrickshaws for at nå dybt ind i basaren og går så ud i vores søgen efter spændende anderledes indkøb. Sadar Basar er stedet at købe ind fra "dagligdagens Indien". Dette være alt fra køkkenting til klæder og tekstiler. Basaren vil nok virke meget hektisk og uoverskuelig, men vi giver os god tid og hvis man er til sjove og finurlige eksotiske indkøb fra "den indiske isenkræmmer", er dette så absolut stedet. Vi bruger hele formiddagen i Sadar Basar, inden vi begiver os videre til dagens næste indkøbseventyr.
Efter frokost kører vi til Bengali Markedet og Khan Markedet, hvor det er smykkerne vi nu sætter i fokus. Afhængig af de aktuelle butikker vi møder på vores vej, vil det her være muligt selv at designe sine individuelle smykker, som kan produceres og leveres inden vi rejser hjem.
Dernæst går det videre til markedet på Janpath, hvor alt fra nips til sjaler kan købes. Midt på eftermiddagen kører vi så til Shahpur Jat Markedet, som i modsætning til Sadar Basar Markedet er lille, overskueligt og med små lækre designerbutikker brugskunst og specialdesignet tøj. Dagen sluttes ved Sundar Nagar Markedet, som er en behagelig blanding af dagens markeder. Og
det vil nok være her de fleste, køber det meste… Her findes butikker med alt i træfigurer, buddhaer,
lassi-glas, te, krydderier, lamper etc. Markederne lukker normalt først omkring kl. 21, så det bliver en lang dag fuld af indtryk og måske…indkøb. Såfremt nogle ikke ønsker at deltage i denne dags udflugt, er der rig mulighed for at man blot går på eventyr på egen hånd.
Der er denne dag inkluderet morgenmad, frokost og aftensmad.

DAG 4 DELHI - AGRA 210 KM
Med bus til Agra - Det Røde Fort
Vi kunne vælge at køre med tog til Agra, men da toget forlader Delhi meget tidligt om morgenen, har vi i stedet valgt at stå lidt senere op og tage med bus i stedet. Således forlader vi Delhi efter morgenmaden og midt på eftermiddagen når vi frem til Agra.
Agra ligger ved Yamuna-floden og har som Delhi været hovedstad for stormogulernes rige i længere perioder, og byens historie er tæt knyttet til Indiens mest berømte hersker, Shah Jahan (1628-1658). I dag kendes Agra primært for det fabelagtige monument Taj Mahal, der rummer de jordiske rester af Shah Jahan og hans højt elskede hustru, Mumtaz Mahal.
Men inden vi skal opleve Taj Mahal, skal vi denne eftermiddag lidt længere ned ad Yamuna-floden, hvor vi finder Agras imponerende Røde Fort. Det var herfra at stormogulerne regerede deres rige. Og da det Røde Fort i Agra er større og mere imponerende end det Røde Fort i Delhi, bruger vi eftermiddagen på at udforske alle fortets krinkelkroge.
Der er denne dag inkluderet morgenmad, frokost og aftensmad.

DAG 5 AGRA - FATEHPUR SIKRI - AGRA 92 KM
Taj Mahal - Udflugt til Fatehpur Sikri med Dagama Travel.
Vi står op meget tidligt for at se den spektakulære solopgang over Taj Mahal. Dette vidunder i hvid marmor blev opført under mogulkejseren, Shah Jahan, til minde om hans elskede hustru Arjumand, kaldet Mumtaz Mahal ('Paladsets Udvalgte'), som døde i barselsseng i 1631. Taj Mahal er smukt i sin enkle strenghed og overvælder alle førstegangsbesøgende. Den hvide marmor skifter glød alt efter solens stilling. Når vi møder Taj Mahal, ser vi ved første øjekast måske "blot" den funklende hvide marmor. Men kigger man nærmere efter, ser man at overfladen er udsmykket med halvædelstene i et sindrigt mønster af blomster og løv. Ord kan ikke beskrive skønheden. Den skal opleves på egen hånd. Og tilsvarende overvældende er den indvendige udsmykning. Vi giver os således god tid til blot at sidde og nyde det unikke bygningsværk, inden vi vender tilbage til hotellet.
Resten af formiddagen er afsat til afslapning i hotellets lækre omgivelser eller til at man kan gå på indkøbsjagt efter det lokale håndværk, som f.eks. smykker eller udskåren eller indlagt marmor. Vi plejer at have tid til overs til at handle lidt.
Efter frokost kører vi på udflugt til den forladte, røde sandstensby Fatehpur Sikri, der ligger omkring 40 kilometer vest for Agra. Da Akbar den Store og stormogulerne regerede, var byen i en kort periode hovedstad. Og denne fantastisk velbevarede 'spøgelsesby' blev opført under kejser Akbar mellem 1570 og 1585 og afspejler hans idealer inden for kunst, religion og arkitektur. Den imponerende by blev hovedstad i 1571, efter at en hellig mand korrekt forudsagde, at kejseren ville blive far til en længe ønsket søn, den senere kejser Jehangir. Moskeen, som kan rumme 10.000 bedende, paladserne, beboelseskvartererne samt audienssalene er alle opført i smuk rød sandsten. Byens storhedstid var kort, kun 14 år, da Akbar i 1584 forlod den for at sikre de ydre territorier i riget. Meget af byen står, som da den blev forladt. Og atmosfæren på dette enestående sted er en af de mest intense i Nordindien. Byens usædvanlig velbevarede tilstand, samt dens beliggenhed på en bakkekam oven for den moderne landsby, giver os et godt indtryk af dens majestætiske fortid, hvor det ikke er svært at forestille sig den pragt og storhed, som herskede ved hoffet. Noget der også understreges Pachisi-gårdspladsen, hvor herskeren spillede den indiske udgave af skak, Pachisi. Dette med unge slavepiger som brikker. Vi er vel tilbage i Agra sidst på eftermiddagen.
Vær opmærksom på, at Taj Mahal er lukket om fredagen og hvis vi på en rejse ankommer til Agra om torsdagen, bytter vi om på udflugterne og besøger i stedet Taj Mahal i solnedgangen ved ankomsten til Agra.
Der er denne dag inkluderet morgenmad, frokost og aftensmad.

https://imgix.femina.dk/legacy/media/0ae293fa40d74f2ba5c9ebe25013ca75.jpg

DAG 6 AGRA - DELHI - VARANASI 892 KM
Tog til Delhi - Fly til Varanasi (Benares) - Sejlads på Ganges-floden
Denne dag byder en lidt længere rejse. Dette da vi om formiddagen rejser videre med tog tilbage til Delhi og derfra flyver over den store Ganges-slette mod Indiens største pilgrimscenter, byen Varanasi ved den hellige flod Ganges.
At rejse med tog i Indien bliver af de fleste rejsende betragtet som én af de helt store oplevelser. Selvom det indiske jernbanenet er verdens største og nok én af de største arbejdsgivere i Verden, så er der dog helt sikkert andre jernbaner som kører hurtigere, mere pålideligt og med en langt højere komfort. Men intet er mere indisk end det at rejse med tog på det indiske kontinent. I behørig afstand kan man følge med i den indiske dagligdag udenfor toget og indenfor underholder "chai-wallahen" med sin ensformige stemme monotont messer "chai, chai, cauffeeee, chai" (te, te, kaffeeee, te), mens han vedholdende sælger sin sukkersøde te og kaffe med mælk. Dertil møder man jo på stationerne ofte et bredt udsnit af Indiens befolkning på meget tæt. Stationerne er som taget lige ud af en bog af Rudyard Kipling. Et inferno af lyde, lugte og mennesker. Nogle ville måske beskrive det som en gang øredøvende spektakel, men samtidig er hele dette enestående kulturelle kalejdoskop også exceptionelt spændende. Vi rejser på 2. klasse, som fungerer fint og har klimaanlæg. Ved ankomsten til Delhi kører vi mod lufthavnen og midt på eftermiddagen flyver vi videre mod byen Varanasi og nye eventyr.
Varanasi, eller Benares som byen også kaldes, har været center for hinduismen siden tidernes morgen. Og byen betragtes som en af klodens ældste byer, jævnaldrende med Babylon i nuværende Irak og Theben i antikkens Grækenland. Varanasi, som af hinduerne også omtales som Lysenes By tiltrækker mere end en million pilgrimme hvert år, hvor mange kommer hertil for at tilbringe deres sidste år i den hellige by. Hvor Mekka er omdrejningspunktet for islam, er Varanasi det for hinduismen og Indiens millioner af stærkt troende hinduer.
Varanasi, der ligger på den vestlige bred af den hellige Ganges-flod, er således gennemsyret af hinduismens overleveringer og traditioner, og siden byens stadfæstelse som et af de vigtigste steder at tilbede guden Shiva for mere end 1.200 år siden, har den tiltrukket tilhængere fra hele kloden. Dette til dens myriade af templer og trapper ned til floden, også kaldet ghatter.
Hvis vi ankommer planmæssigt skal vi i solnedgangen sejle i små robåde på selve den hellige Ganges og her få mulighed for at se de lokale hindu-præster udføre de stærkt rituelle Aarti-ceremonier, hvor flydende lamper sendes ned ad floden for at bringe de afdøde videre på deres sjæle-vandring mod genfødsel. Flodbredden huser omkring 80 ghatter. Et antal der også inkluderer brændingsghatterne, hvor de offentlige ligbrændinger finder sted døgnet rundt og asken derpå spredes i floden. Hvis det passer ind i programmet kan der om aftenen være mulighed for at overvære klassisk indisk musik på trapperne ned til floden. Mere stemningsfyldt kan
det ikke blive.
Der er denne dag inkluderet morgenmad, frokost og aftensmad.

DAG 7 VARANASI
Sejlads på Ganges-floden - Basar - Chunar Fortet - Basar
Vi skal tidligt op, da vi inden daggry skal på endnu en sejlads på Ganges-floden. Når solen, Surya, netop løfter sin ildrøde kugle over markerne øst for floden og byen bades i et gyldent lys, strømmer pilgrimmene ned ad de mange trapper for at praktisere morgenbønnen stående i vandet og med hovedet vendt mod den "nyfødte" sol. Tempelpræsterne, de hellige mænd - sadhuerne, ligbrændingsbålene og de nærmest uendelige processioner af pilgrimme, der med enten nøgne overkroppe eller indhyllet i farverige sarier langsomt går ned ad ghatternes mange trin og ud i vandet for at foretage den rituelle neddykning i flodens hellige men mildt sagt grumsede vand.
De mange ghatter der strækker sig omkring 5 km langs flodbredden og livet der her udspiller sig er eventyrfortælling, når det er bedst!
Efter at spist morgenmad hjemme på hotellet skal vi nu udforske den utrolige by med dens krogede gyder og templer fulde af mystik. I den gamle bydel slentrer vi rundt i de smalle krogede gader og besøger måske også nogle af de små værksteder, som stadig fremstiller Varanasis berømte håndlavede silkebrokader. Der er templer at udforske, som f.eks. Bharat Mata, der huser et kæmpestort marmorrelief, som forestiller hele det indiske subkontinent. Kashi Vishvanath-templet (også kaldet 'Det Gyldne Tempel') stammer fra det 18. århundrede og er tilegnet Shiva. Taget på dets tårn er belagt med guldplader, skænket af Maharaja Ranjit Singh fra Punjab og kun hinduer har adgang til det aller helligste. Og hvis vi kan nå det, besøger vi også Det Nye Vishvanath-tempel fra 1966, som er et af de højeste templer i Indien, udført i marmor efter det gamle Vishvanath-tempel og ligeledes tilegnet Shiva. Dette tempel er åbent for alle.
Efter en sen frokost kører vi til Chunar for at se et imponerende sandstensfort, som ligger højt hævet over Ganges. Herfra tager vi med båd ned ad floden tilbage til Varanasi.
Vel tilbage i Varanasi, skal vi på indkøbseventyr i basaren. Rejselederen er til rådighed for dem som måtte ønske assistance i deres søgen blandt basarens mange butikker.
Der er denne dag inkluderet morgenmad, frokost og aftensmad.

DAG 8 VARANASI - SARNATH - VARANASI
Sarnath - Eftermiddagen til fri disposition og indkøb i basaren
Om morgen tager vi på udflugt til de nærliggende Sarnath-ruiner 12 km uden for byen. Dette hellige sted, betragtes som Buddhismens vugge og det sted, hvor Buddha, efter at have opnået nirvana, gav sin første forelæsning om den 8-foldige vej, den vigtigste buddhistiske doktrin.
Eftermiddagen er til eventyr på egen hånd i Varanasi tætte gader. Rejse-lederen er til rådighed for dem som måtte ønske assistance i deres søgen blandt basarens mange butikker.
Der er denne dag inkluderet morgenmad, frokost og aftensmad.

DAG 9 VARANASI - DELHI 680 KM
På egen hånd - Flyvning til Delhi
Vi har haft en intensiv rejse og derfor er det også på sin plads, at vi om formiddagen får lidt ekstra tid til at nyde de små detaljer. Og intet sted er bedre end basaren i Varanasi. Her udspiller meget af dagligdagens liv sig, som en fascinerende blanding af lokale handlende, der sælger alt mellem himmel og jord. Dette blandet med alle pilgrimmene i deres evige vandring til og fra den hellige flod, og så selvfølgelig ikke at glemme de altid nærværende hellige køer, der sløvt bevæger sig midt i det utrolige sceneri.
Om eftermiddagen flyver vi "hjem" til hovedstaden Delhi, hvorpå vi spiser en sidste middag i Indien. Det er nu tiden til at udveksle oplevelser, adresser og anekdoter. Der vil endvidere være et par værelser til rådighed, så man kan tage et brusebad og skifte tøj inden vi ud på aftenen kører til lufthavnen for at flyve hjem til Danmark.
Der er denne dag inkluderet morgenmad, frokost og aftensmad.

DAG 10 DELHI - DANMARK 5.852 KM
Hjemrejse fra Delhi
Efter en yderst begivenhedsrig rejse, er tid efter midnat tid til at tage afsked med en af klodens mægtigste nationer. Efter vores oplevelsesrige uge bliver det rart at komme hjem og fordøje de mange spændende indtryk. Og så må vi håbe, at der er plads i bagagen til ikke kun oplevelser, men også vores indkøbte minder fra det indiske sletteland. Vi lander i Danmark om formiddagen.
Der er denne dag inkluderet forplejning på flyet fra Delhi til Europa.

BETALING:
Depositum 20%
Restbeløb betales 60 dage før afrejse

PRISEN INKLUDERER:
• Fly t/r til Delhi fra Billund / København.
• 8 nætter på hotel som beskrevet. Ved eventuelle ændringer, sker ændring til samme eller bedre kvalitet.
• Alle transporter, udflugter og entréudgifter i henhold til brochure
• Alle måltider i henhold til program.
• Dansk rejseleder
• Lokale engelsktalende guider,
• Alle skatter og afgifter.

PRISEN INKLUDERER IKKE:
• Drikkevarer.
• Visum til Indien kan bestilles ved køb af rejse (kr. 660). Ved udstedelse af visum til Indien gennem DaGama Travel, fremsendes pas med visum anbefalet til den rejsende inden afrejse.
• Sygdomsafbestillingsforsikring.
• Rejseforsikring.

FORLÆNGELSE / ÆNDRINGER:
Rejsen sælges som en hel "pakke" og ved ændringer, vil der ikke være mulighed for refundering af de dele af pakken, der ikke benyttes. Individuel hjemrejse kan arrangeres, såfremt der er plads på flyene, og mod et tillæg. Derudover kommer tillæg for evt. ekstra arrangement.

TILMELDING & DELTAGERANTAL:
Tilmelding til DaGama Travel - Tlf. 36 38 00 00, Web: www.dagama.travel,
Email: info@dagama-travel.dk. Rejsen gennemføres ved min. 15 og maks. 30 deltagere.

BETALING & GARANTI:
Depositum 20% og restbeløb indbetales i henhold til bekræftelse. DaGama Trvael er
medlem af Danmarks Rejsebureau Forening og tilsluttet Rejsegarantifonden Reg. nr. 1894.

FORBEHOLD & ÆNDRINGER:
Der tages forbehold for ændringer i programmet. DaGama Travel og vore lokale samarbejdspartnere tilstræber altid at afvikle rejsen nøje i henhold til programmet, men det kan af hensyn til seværdighedernes åbningstider eller praktiske omstændigheder være nødvendigt at gennemføre ruten i en anden rækkefølge end anført. Vi gør opmærksom på, at rejsen er underlagt lokale forhold, hvor både naturkræfter og levevis er anderledes end på vore breddegrader. Det betyder at force majeure-situationer kan opstå med tilhørende forsinkelser og aflysninger, der undtagelsesvis vil medføre ændringer i rejseplanen. Vejrforhold, vejforhold, problemer med køretøjer, gæsternes fysiske formåen samt forsinkede flyafgange kan medføre ændringer i rejsen og at programpunkter kan risikere at udgå. Endelig skal vi gøre opmærksom på, at alle rejser løbende revideres og søges forbedret på baggrund af de tilbagemeldinger, vi modtager efter hver rejse i form af rapporter fra rejseleder og kommentarer fra kunder. Revidering af rejsen vil derfor medføre, at der kan være opstået ændringer i programmet fra den blev købt til afrejsen finder sted.
Inden afrejse vil alle deltagere modtage det senest opdaterede program, der har til hensigt at
tjene de rejsendes bedste og sikre den mest smidige afvikling af rejsen. Rejsen er underlagt DaGama Travels' Almindelige bestemmelser, som deltagerne forudsættes at være bekendt med.

Læs også