brooklyn bridge
Rejser

Brooklyn: 10 tips til skønne oplevelser

28. september 2018
af Birgitte Borup.
Foto: Julienne Schaer
Hvis du allerede har travet Manhattan tynd eller bare vil opleve en mere afslappet side af New York, så smut en tur over på den anden side af East River. Vi giver 10 tips til skønne oplevelser i betagende Brooklyn.
Kort om Brooklyn De fleste turister fokuserer på Manhattan, men Brooklyn er stedet, hvor de fleste newyorkere lever deres liv, hvor befolkningsdiversiteten er enorm, og hvor der ovenikøbet er udsigt til Manhattans skyline. Brooklyn har mere end 2,6 millioner indbyggere og ville have været den fjerdestørste by i USA, hvis den ikke var en del af New York. Brooklyn blev først en del af New York City i 1898. Brooklyn blev skabt af hollandske nybyggere i 1600-tallet, der døbte området Breuckelen. Det betyder broken land. Brooklyn er inddelt i en række bydele, der hver især rummer deres egen identitet og er domineret af forskellige etniske befolkningsgrupper. Du vil møde bl.a. afroamerikanske, jødiske, latinske, italienske, irske, polske og russiske miljøer, afhængig af kvarteret. Der er næppe steder, hvor New Yorks identitet som smeltedigel for hele verden træder tydeligere frem end i Brooklyn.
Booklyn Bridge Hvis du har indlogeret dig på Manhattan og blot vil bruge en dag eller to på at udforske Brooklyn, er det værd at tage turen derover til fods. Tre broer forbinder Manhattan og Brooklyn: Manhattan Bridge, Williamsburg Bridge og ikoniske Brooklyn Bridge, som langt de fleste turister vælger. Øverste dæk er for fodgængere og cyklister, mens nedre dæk er for biler, og broen er som regel et mylder af mennesker. Turen over den gamle hængebro fra 1883 er smukkest i morgengryet eller ved solnedgang, hvor lyset spiller i byens smukke bygninger. For enden af broen ligger kvarteret Dumbo (down under the Manhattan Bridge overpass), der engang mest bestod af industri, men som de senere år er blomstret op. Kig forbi de små gallerier omkring Water Street og nyd folkelivet i Brooklyn Bridge Park. Slut dagen af med en Margarita on the Rocks og dejlig mexicansk mad i gårdhaven på Gran Electrica på Front Street.
https://imgix.femina.dk/brooklyn-brooklynbridgepark.jpg
Brooklyn Bridge Park LÆS OGSÅ: New York - for begynderen og gengangeren Picnic i parken Den enorme Prospect Park er perfekt til en doven solskinsdag. Køb en sandwich eller en kaffe to go, og sæt dig i græsset, mens du studerer Brooklyns brogede befolkning gennem solbrillerne, eller brug parken til stort set alle former for aktiviteter. Lej en cykel, eller hop i løbetøjet og forbrænd lidt af feriens gastronomiske glæder, mens du nyder det smukke parklandskab. Prospect Park byder på en række kulturelle events i sommerhalvåret, hvor man kan opleve alt, fra store musiknavne til film under åben himmel, så tjek parkens hjemmeside, ProspectPark.org I øvrigt er det ikke tilfældigt, hvis du noterer en vis lighed med Manhattans Central Park. Begge parker er designet af samme mand, Frederick Olmsted.
https://imgix.femina.dk/brooklyn-prospectpark.jpg
Prospect Park er designet af Frederick Olmsted, der også er skaberen af Manhattans Central Park Lille Israel Flere områder i Brooklyn er primært beboet af ortodokse jøder, der sætter et karakteristisk præg på gadebilledet med deres traditionelle klædedragter og slangekrøller. Den jødiske befolkning findes især i kvartererne Borough Park, Crown Heights og det østlige Williamsburg, hvor de hasidiske jøder udgør flertallet af befolkningen. Gå på opdagelse i det, der i folkemunde kaldes Lille Israel, men husk at respektere den konservative religion, som fordrer tækkeligt tøj og ofte har en skarp opdeling af mænd og kvinder – og tag ikke billeder uden at spørge om lov først! Det er også en glimrende idé at tilmelde sig en guidet tur, der typisk varer et par timer og giver et interessant indblik i den jødiske kultur. For eksempel hos VisitHasidim.com En usædvanlig tur til stranden Tag subwayens F- eller Q-linje hele vejen til endestationen og få en strandoplevelse af de mere usædvanlige. Hvis du står af ved Coney Island, ender du midt i den verdensberømte forlystelsespark, der blev etableret tilbage i 1800-tallet. Karrusellerne i strandkanten er blevet brugt i et væld af film og musikvideoer, og om sommeren er det et genialt sted at kombinere en dukkert med lidt slentren rundt i det livlige område. Hvis du er til en mere rolig strandtur, så gå en kort tur langs strandpromenaden til Brighton Beach, hvor newyorkere i alle afskygninger samles på varme sommerdage. Området er domineret af russiske immigranter, som driver de mange restauranter langs vandkanten. Den kulinariske kvalitet er sjældent noget at skrive hjem om, men udsigten og de kolde øl er fabelagtige.
https://imgix.femina.dk/brooklyn-coney-island.jpg
Coney Island
Hipster-paradiset Bydelen Williamsburg er nok det bedste eksempel på, hvor hurtigt udviklingen går i New York. For 10 år siden var bydelen et typisk, halvslidt Brooklyn-kvarter domineret af industriområder ved East River – men så flyttede hipsterne ind, efter at de havde taget flugten fra dyre Manhattan, og siden har kvarteret ændret sig med raketfart. I dag er boligpriserne i Willamsburg steget til Manhattanniveau, nybyggeriet er eksploderet, og mange af de ældre beboere klager over, at de ikke kan genkende deres eget kvarter. Men Williamsburg er stadig en skøn bydel, og det er fortsat relativt let at spotte en fuldskægshipster, selv om de høje priser har fordrevet mange til nabokvarteret Bushwick. Gå en tur langs vandet og nyd udsigten til Manhattans skyline, shop i vintagebutikkerne, og nap en drink på den populære rooftop bar på The Wythe Hotel, mens du nyder solnedgangen. Wythehotel.com
https://imgix.femina.dk/brooklyn-brownstone-huse.jpg
Brooklyn er kendt for sine karakteristiske og smukke brownstone-huse LÆS OGSÅ: Shop, spis og hyg dig i Berlin Sluk tørsten Bydelen Greenpoint var engang primært hjemsted for polske immigranter og er stadig domineret af små forretninger med polske delikatesser. Men bag en diskret indgangsdør ligger baren Tørst, som er nem at overse, når man går forbi, men absolut værd at besøge. Baren, der adskillige gange er kåret som New Yorks bedste ølbar, drives af den danske brygger Jeppe Jarnit-Bjergsøe og hans hustru Maria, og den er et yderst populært hangout blandt både lokale brooklynere og ølentusiaster fra hele verden. Tjenerne giver gerne en smagsprøve på de utallige ølvarianter, så spørg dem endelig til råds. Her er også et fint menukort med retter, der hyppigt skiftes ud. TorstNYC.com Fuld filmoplevelse Har du nogensinde drømt om at sætte dig til rette med en god film, mens du får serveret et dejligt måltid mad og en velshaket cocktail? Alt det går i opfyldelse i biografen Nitehawk i Williamsburg, hvor der er servering direkte ved biografstolene. Her kombineres filmoplevelser og andre kulturelle arrangementer med alt, fra vegansk brunch til burgere skyllet ned med en Old Tom Selleck eller andre drinks med filmiske titler. NiteHawkCinema.com Italiensk for newyorkere Restauranten Roberta’s åbnede i bydelen Bushwick, da den stadig var et råt, graffitibeklædt kvarter. Siden er Bushwick kun blevet hippere, og Roberta’s er vokset til international berømmelse. Nyd et par drinks og en sen middag og flyd med stemningen. Pizzaerne er sublime, og restauranten har et cool udendørs barområde. RobertasPizza.com
https://imgix.femina.dk/brooklyn-restaurantrobertas.jpg
Restauranten Roberta’s er vokset til international berømmelse for sin lækre, enkle mad og fantastiske stemning Et godt, italiensk alternativ er Saraghina, der byder på skønne pastaretter og andet godt i rustikke omgivelser, der emmer af laid-back Brooklyn. Saraghina.com Den hemmelig japaner Lige ved den hyggelige Fort Greene Park ligger restauranten Walter’s, der ivrigt frekventeres af de lokale. Her er som regel livlig stemning, og det er svært at spise en frokost eller en middag uden at overhøre en munter samtale eller to om livet, som det leves i kvarteret med de smukke brownstone-huse, der er så karakteristiske for Brooklyn. Man spiser godt, og menuen er klassisk New York med bl.a. en god steak, burger og rotisseri-stegt kylling. WalterFoods.com Man kan også vælge at gå direkte hen bagest i restauranten og gå igennem en halvhemmelig dør. Bag den åbenbarer sig en helt anden restaurant, nemlig den japanske Karasu. Her får man lækre retter og fremragende cocktails serveret i klassisk newyorksk speakeasy-stil. Et sted, man husker, især fordi man føler sig som medlem af en lille eksklusiv klub, alene fordi man har fundet stedet. Karasubk.com Honkytonk hangover Hvis du får lyst til at smide stiletterne og bunde øl direkte af flasken, så kig ind på Skinny Dennis. Det er en vaskeægte countrybar af den slags, du lige så godt kunne være stødt på i Sydstaterne, blot med hipsters i stedet for cowboys. Her er levende countrymusik, billige drinks og altid god stemning. Et godt udgangspunkt for en sjov aften, efter at du har trampet konvolutterne flade i herlige Brooklyn. SkinnyDennisBar.com LÆS OGSÅ: Barcelona: De bedste tips (væk fra turistmylderet)
https://imgix.femina.dk/call_to_action/fe_abo_web_8nr_1138x370_4.png

Læs også