https://imgix.femina.dk/media/353bf9f11c1b42cea87c91ab047fbac3.jpg
Rejser

Barokbyen Ragusa – Siciliens uopdagede perle

1. maj 2009
af Andrea Bak
Foto: Andrea Bak, All Over
Ragusa på det allersydligste Sicilien er en uopdaget perle for de fleste andre end italienerne selv. Og det er en skam, for området har meget at byde på – lige fra pittoreske barokbyer og hyggelige strande til æselsalami.
Fiat i Ragusas gader

Ragusas gader og stræder er smalle, så en gammel Fiat 127 er helt på hjemmebane her

Man skal ikke google Ragusa særlig længe, før det går op for én, at her er tale om en sand perle af et rejsemål. Selv om byen ikke er overrendt af turister, lokker den med masser af smuk arkitektur og god mad, og så er det oven i købet muligt at tage på en lille tur til stranden - for slet ikke at tale om den helt særlige afslappede stemning, der hviler over byen beliggende på det allersydligste Sicilien.

Den sicilianske natur
Lufthavnen ligger i Catania, og der er cirka halvanden times kørsel til Ragusa. På vejen får man et virkelig godt indtryk af den helt særlige sicilianske natur. Selv om naturen ved første øjekast ikke virker specielt frodig, er den det alligevel, og Ragusaprovinsen er et sandt paradis for hårdføre planter som oliven, vin, mandler, carob og krydderier.

Unescos verdensarvsliste
Selve Ragusa by er et smukt syn - og faktisk delt i to: den ældre bydel, Ragusa Ibla, og den nyere, Ragusa Superiore. Årsagen til opdelingen er, at byen i 1693 blev fuldkommen smadret af et meget kraftigt jordskælv. De to bydele er nu adskilt af en stor kløft med fire broer over. Efter jordskælvet blev byen genopbygget fra grunden, og det er der kommet en meget smuk og charmerende barokby ud af. Så smuk og charmerende, at Ragusa i dag er at finde på Unescos verdensarvsliste over bevaringsværdige byer.

Citronlund i Ragusa på Sicilien

De mange solskinstimer på Sicilien giver perfekte forhold for dyrkning af appelsiner og citroner.

Fred og ro
Til trods for placeringen på Unescos verdensarvsliste, er det tydeligt, at Ragusas indbyggere ikke er særlig vant til, at der kommer turister fra udlandet. Der bliver kigget grundigt, men ikke gloet. Her får man lov at være i fred.

God plads på stranden
Sicilien ligger lige midt i Middelhavet, og der er da også en masse fine badestrande omkring Ragusa. En virkelig god ting ved strandene omkring Ragusa er, at der ikke er særlig mange strandbarer. Man kan således gå langs stranden uden at falde over parasoller og liggestole, og man kan gå der gratis.

Frugt- og grøntmarked i Ragusa på Sicilien

Sicilien bugner af frugt og grøntsager, der bliver solgt på markederne

Italiensk is, når den er bedst
Italienerne er verdensmestre i is, og sicilianerne mener selv at hæve gennemsnittet til op over skyerne. Og når man smager på den hjemmelavede is hos Gelato DiVini på pladsen foran domkirken i Ragusa Ibla, er det da også, som om alle éns sorger og bekymringer forsvinder.

Madparadis
Er man på jagt efter lokale smagsoplevelser, kommer man ikke uden om en visit til den lille by Chiramonte Gulfi. Her bor Massimiliano Castro, som kan trylle med salami og få æselkød til at smage lækkert. Ud over de lækre pølser fås også alskens lækkerier fra lokale økologiske landbrug. Massimilianos butik ligger på Piazza SS. Salvatore 33 og har åbent fra kl. 9 til 13 og igen fra kl. 17 til 20.

Pølser på fad

Ragusa byder på lækre hjemmelavede pølser.

TIP

Butikkerne har åbent til kl. ca. 20, men husk, at der mange steder holdes siesta mellem kl. 13 og 16

Læs også