Firenze: 8 tips til det lokale latinerkvarter
Rejser

8 tips til Firenzes lokale latinerkvarter

28. februar 2018
Tekst og foto af Stine Lyndgaard
Syd for Ponte Vecchio og Firenzes store turiststrømme ligger bydelen Oltrarno. Her bør du gå på opdagelse, hvis du vil opleve et spændende latinerkvarter, hvor det lokale liv blomstrer.

8 tips til Firenzes kulinariske latinerkvarter

Firenze inddeles ofte i fire historiske kvarterer, der alle har navn efter en attraktion i området: Santa Croce, San Giovanni, Santa Maria Novella og Santo Spirito.

Santo Spirito kaldes også Oltrarno, som betyder "på den anden side af Arno", og det er præcis der, Firenzes kulinariske bydel ligger: på den modsatte side af floden Arno. Engang var det her, arbejderklassen boede, men Oltrarno er blevet et attraktivt åndehul for mange lokale, da der er færre turister i denne del af byen. Samtidig er der skudt specialbutikker og nye restauranter op i området, og cykelkulturen har for alvor bidt sig fast i hippe Oltrarno.

Hvis du kommer til Firenze, er Oltrarno helt sikkert et besøg værd. Vi har samlet 8 tips til steder, som du bør besøge, hvis du en dag skal til det spændende latinerkvarter.

1. Oplev Oltrarno på cykel

Den bedste måde at opleve Oltrarno på er på cykel, og at Oltrarno især er tiltrækkende på de unge, kan netop ses på de mange cykler i gadebilledet. Faktisk er biler ikke velkomne i størstedelen af byen, og sidste år blev det bilfri område i Oltrarno udvidet, hvorfor mange af de lokale efterhånden har udskiftet den karakteristiske scooter med en cykel. Du kan leje en cykel til dit besøg i Oltrarno hos Filo Officina på Via Del Campuccio 82.

SE OGSÅ: 8 rejsetips til det hemmelige Venedig

2. Besøg læderbutikken DV Bags

Hvis du befinder dig på Via Ardiglione i Oltrarno, er det et must at besøge læderdesigneren Dimitri Villoresi i nr. 22, der skaber unikke håndlavede tasker og tilbehør under navnet DV Bags. Dimitris værksted og butik emmer af poesi og er en sand rejse tilbage i tiden til dengang, hvor håndværk blev lavet langsomt og kærligt. Taskerne er ikke billige, men til gengæld er kvaliteten så god, at taskerne kan holde hele livet.

Firenze

3. Spis på danskejet Michelin-restaurant

Hvis du vil forkæle dig selv med en frokost eller middag ud over det sædvanlige, bør du bestille bord på den danskejede Michelin-restaurant Bottega del Buon Caffé, der er skabt af entreprenør-parret Jeanette og Claus Thottrup. I en gammel kaffebar har de indrettet en intim restaurant med stjernekokken Antonello Sardi i køkkenet. Hans crème brûlee di fois gras er efterhånden blevet ret berømt, men ellers er det mest økologiske råvarer, som finder vej til køkkenet. Det danske par ejer nemlig et hotel uden for byen med tilhørende køkkenhave og dyrefarm, og hver dag bliver der kørt friske gulerødder, krydderurter og æg til Bottega del Buon Caffé. De kalder konceptet "Farm to Plate". Du finder restauranten på Lungarno Benvenuto Cellini 3 i Oltrarno.

4. Spis ravioli på Trattoria 4 Leoni

Hvis du har lyst til en lækker pastaret, bør du besøge Trattoria 4 Leoni på Via Dei Vellutini 1 i Oltrarno. Der er som regel meget travlt, og du kan godt risikere at skulle vente længe på din mad, men deres pastaretter ventetiden værd. Prøv for eksempel deres fiocchetti med pære. Den er så god, at man også bærer over med de fortravlede tjenere. Hvis vejret er godt, er det en fornøjelse at sidde udenfor med udsigt over Piazza Della Passera.

Firenze

5. Se Oltrarno fra broen Ponte Vecchio

Hvis du har brug for et større overblik over Oltrarno, kan det godt betale sig at forlade bydelen for en stund og krydse Ponte Vecchio. Den ikoniske bro er kendt for sin skønhed og blev som den eneste bro ikke sprængt i luften af tyskerne under Anden Verdenskrig. Historien lyder, at Hitler gav direkte ordre om, at broen skulle skånes. Broen er fra 1345 og husede oprindeligt byens slagtere. På grund af dårlig lugt blev de vist bort, og siden 1593 har guldsmedene holdt til på broen. Ved broens halvvejspunkt er der god udsigt over Arno, men fortsætter du over på den anden side af floden, finder du Hotel Continentale med en sublim udsigt over Arno og Oltrarno fra tagterrassen La Terazza. Her kan du sætte dig i en af sofaerne, slappe af, nyde udsigten og få en af stedets rigtig gode cocktails.

Firenze

6. Hent morgenbrød hos bageriet S. Forno

På Via Santa Monaca 3 i Oltrarno finder du det ekstremt indbydende bageri S. Forno. Stedet er efterhånden et af få bagerier i Firenzes centrum, og her kan du få traditionelt, toscansk brød, som bliver bagt næsten uden salt og derfor ikke smager af så meget. Du kan også få nyere brødtyper af fuldkorn og surdej. S. Forno er det perfekte sted, hvis morgenmaden skal være takeaway.

Firenze

7. Drik kaffe på Ditta Artigianale

Hvis du har brug for en kaffepause, bør du stoppe hos Ditte Artigianale på Via dei Neri 32 i Oltrarno. Indehaveren Francesco Sanapo er tre gange blevet kåret til Italiens bedste barista. Han kombinerer den traditionelle, italienske espresso med nye måder at riste bønner og brygge kaffe på. Hvis du er mere i humør til en cocktail, er det også muligt at få sådan en på Ditta Artigianale.

Firenze

SE OGSÅ: Her skal du rejse hen i 2018!

8. Se street art i Oltrarno

Hvis du er til street art, bør du gå på opdagelse i Oltrarno. Her finder du den bedste street art, og ofte er der tale om nyfortolkninger af de klassiske renæssance-motiver.

Firenze

Læs også