Venedig
Rejser

8 rejsetips til det hemmelige Venedig

21. februar 2018
Tekst og foto af Charlotte W. Brixen
Vi har samlet 8 rejsetips til dig, der er træt af turistfælder, og som har lyst til at besøge hemmelige steder i Venedig.

8 rejsetips til det hemmelige Venedig

Hvis du besøger Venedig og gerne vil opleve byen, hvor venetianerne selv bor og færdes, skal du bevæge dig væk fra de traditionelle attraktioner, der tiltrækker store folkemængder.

Søg i stedet ud i byens labyrint af snævre gader, små kanaler og hyggelige pladser, som pludselig dukker op som et pusterum. Giv dig selv lov til at fare vild og opdage sider af Venedig, du ikke vidste fandtes.

Venedig har nemlig så meget mere af byde på end lige de traditionelle attraktioner. Du vil blive overrasket over, hvor godt du spiser, når du kommer ud i lokalkvartererne, og hvordan venetianerne kommer til syne i gadebilledet og ikke forsvinder i mængden af amerikanske, japanske og kinesiske turister med selfiestænger.

Vi guider dig her til, hvor du skal spise, hvad du skal opleve, og hvor du skal holde velfortjente pauser, når du vil undgå turistfælderne og opleve det hemmelige Venedig.

1. Spis skaldyrsspaghetti på Trattoria Bar Pontini

I den nordligst beliggende bydel i Venedig, Canareggio, kan du besøge Trattoria Bar Pontini, som er et typisk italiensk trattoria, der ligger på Fondamenta Cannaregio 1268 lige ved siden af broen Ponte delle Guglie. Her serverer de en lækker skaldyrsspaghetti med muslinger og kæmperejer. Hvis vejret tillader det, er det skønt at sidde ved et af de små borde udenfor. Trattoriaet ligger nemlig lige ud til kanalen, hvor der er en masse lokalt liv at kigge på. Det er et meget anbefalelsesværdigt og populært sted med dejlig venetiansk mad og god betjening, og det kan derfor være en god idé at bestille bord i forvejen.

Venedig

2. Spis is på Bacara Gelato

Hvis du får lyst til en is, mens du er i Canareggio, skal du gå forbi is- og kaffebaren Bacara Gelato på Fondementa Misericordia 2499. Her kan du få mange forskellige varianter af hjemmelavet is, milkshakes og dejlig kaffe. Prøv for eksempel varianten med pistacie eller en af bærvarianterne - der er mange slags at vælge imellem.

SE OGSÅ: Har du 48 timer i Gøteborg? Dét skal du se!

3. Besøg den jødiske ghetto Campo Ghetto

I bydelen Canareggio kan du også besøge en tidligere jødisk ghetto, og faktisk stammer betegnelsen ghetto herfra. Under den spanske inkvisition blev jøderne i Spanien tvunget til at konvertere til kristendommen eller forlade landet. Mange flygtede til Venedig, hvor myndighederne oprettede verdens første ghetto og gav jøderne tilladelse til at bo i byen. I det område, som byen tildelte jøderne, lå der et jernstøberi, som efterlod en del jernslagger, der på italiensk hedder ghetta. Man kaldte området for Campo Ghetto, der betyder Jernslaggepladsen. I dag er ghettoen stadig centrum for jøderne i byen med det lille Torv Campo di Ghetto Nuovo som samlingspunkt. Torvet ligger lige ved en af kanalerne, der er omgivet af fleretageshuse i brændte farver og små gader med spisesteder og butikker, der sælger jødiske fødevarer og isenkram.

Venedig

SE OGSÅ: Rejseguide til et andet Amsterdam

4. Besøg kunstgalleriet Studio S. Eufemia

En af Venedigs måske bedste uopdagede attraktioner er den lille fredelige ø Giudecca, der ligger syd for det centrale Venedig. Hvis du vil opleve kunst og kultur, mens du er på Giudecca, kan du besøge det lille kunstgalleri Studio S. Eufemia med de fineste oliemalerier og akvareller med motiver fra Venedig af den venetianske kunstner Laura Lo Verso. Du finder kunstgalleriet på Giudecca 597 lige ved vaporetto-stoppet Palanca til højre for landgangen.

5. Besøg den berømte frelserkirke II Redentore

Der ligger mange kirker på Giudecca, og en af dem er den berømte frelserkirke II Redentore, der var venetianernes tak til Gud for, at han i 1576 stoppede pesten, der gjorde stort indhug i Venedigs befolkning. Hvis du vil besøge kirken, skal du stå af vandbussen ved stoppet Redentore.

Venedig

6. Spis pizza på Pizzeria Ae Botti

På Giudecca kan du om aftenen opleve en prangende orange solnedgang ud over Canale della Giudecca, mens du nyder en ægte italiensk pizza på Pizzeria Ae Botti på Fondamenta Sant' Eufemia 608 lige ved det vandbusstop, der hedder Palanca. Atmosfæren er afslappet, og tjenerne er imødekommende og til tider ret underholdende. Prøv for eksempel den grønne pizza med masser af spinat og frisk ricotta eller den røde med San Marzanotomater og bøffelmozarella, og drik gerne øl til som italienerne. Her kommer mange lokale og spiser en pizza og mødes med familien.

SE OGSÅ: 10 steder, du skal kende i Marais i Paris

7. Hold pause på torvet Campo Santa Margherita

Et sted med lokalt mylder, der er værd at besøge, er Campo Santa Margherita, som er et stort livligt torv i bydelen Dorsoduro. Torvet er et populært mødested for mange af bydelens beboere, og det er omgivet af barer og restauranter og har en drikkefontæne i midten. Mange af de studerende fra bydelens to universiteter hænger ud her, og det er et skønt sted at slå sig ned for at holde pause og nyde folkelivet. Find en plads på en af torvets mange barer med udendørsservering og sid blandt de lokale og gør som dem: drik en spitz til tre euro.

Venedig

8. Køb frisk fisk på fiskemarked ved Canal Grande

En stor del af den italienske livsstil og dagligdag udspiller sig udenfor og især på byens marked. På Venedigs fiskemarked køber lokale og kokke fra restauranterne frisk fisk, frugt og grøntsager til blandt andet deres berømte skaldyrsretter. Markedet ligger ved Canal Grande lige bag Rialtobroen. Du kan stå af ved vaporetto-stoppet Rialto Mercato. Det er en god idé at komme tidligt om morgenen, for det er her, de lokale shopper, og der er mest gang i den. Markedet har åbent fra tirsdag til lørdag og lukker omkring kl. 14 alle dage.

Læs også