Oplev Islands gletsjere og brusende vandfald
Rejser

5 grunde til, at du skal opleve Islands rå natur

26. maj 2020
af Charlotte W. Brixen. Udgivet første gang 26. april 2019
Foto: René F. Hansen
Marengslignende gletsjere, lavastrande, sydende undergrund, vandfald og en af Islands ældste pools. Tag med til Syd­island og fald i staver over det helt fantastiske og specielle landskab langs kysten og Route 1.

5 grunde til, at du skal opleve Islands rå natur

Geotermiske områder

På Reykjanes-halvøen sydvest for Reykjavik er der flere geotermiske områder, du kan udforske. Et af dem er Seltún ved Krysuvik, hvor du kan komme helt tæt på de varme svovlkilder, der sprutter og bobler op af jorden. En lille gåtur op på bjerget beriger dig med en helt fantastisk udsigt ud over det dramatiske landskab af lavamarker og den store sø, Kleifarvatn, omgivet af kulsorte bjerge. Husk at træde varsomt og blive på sporet; det underjordiske vand er spilkogende.
https://imgix.femina.dk/island-1-reykjanes_01.jpg
Reykjanes-halvøen er rig på fugleliv og et fint sted at vandre.
Længere ude på halvøen ligger området Gunnuhver, som har navn efter det vrede kvindespøgelse Gudrun, der siges at være blevet fanget i de varme kilder for 400 år siden. Hele undergrunden her syder og damper. Farverne er brændte, dybrøde og okker tilsat hvid damp, og jorden minder mest af alt om et abstrakt maleri.
https://imgix.femina.dk/island-2-gunnuhver_02.jpg
Hele undergrunden her syder og damper Det er her i området, du kan se grænsen mellem de euroasiatiske og nordamerikanske tektoniske plader, som mødes og trækker sig fra hinanden med to centimeter om året. Også her får du virkelig en fornemmelse af naturens kræfter. Det er fint at vandre rundt i området, hvor der er masser af historie at dykke ned i og et rigt fugleliv ude ved de store klipper, der ligger helt ud til havet. Et fint fyrtårn lyser op som en hvid søjle midt i de lysegrønne mosbelagte lavamarker. Du kan sagtens tilbringe en hel dag med at udforske området her, det er meget interessant, og så er her ikke særlig mange turister. LÆS OGSÅ: 5 tips til storslåede oplevelser i Jordan

Islands ældste udendørs pool

Uanset om du vil svømme eller ej, er Seljavallalaug en vidunderlig oplevelse. Islands ældste pool/pot ligger som en skjult perle med udsigt til sneklædte bjerge ved foden af gletsjeren Vatnajökull. Det iskolde gletsjervand løber ned fra bjergene og blander sig med det varme vand fra de underjordiske kilder og giver badevand med dejlig temperatur. Vandet her er ikke superrent, og man skal ikke være alt for sippet med hensyn til at klæde om i de rå omklædningsrum. Men her er usigelig smukt, og vandreturen hertil er et eventyr i sig selv. Historien om poolen er, at den blev bygget i 1923 for at give lokalbefolkningen et sted, hvor de kunne lære at svømme.
https://imgix.femina.dk/island-3seljavallalaug_02.jpg
Islands ældste udendørs pool, Seljavallalaug, hvor underjordiske kilder blander sig med gletsjervand. Du skal dreje af Route 1 og finde vej 242 mærket Raufarfell. Kør videre, til du møder et skilt med Seljavellir, og følg vejen til parkeringspladsen, hvor der er cirka 20 minutters gang til poolen. Gå mod bunden af den stenede dal, hop over et vandløb, og pludselig dukker den op. Turen kan fint kombineres med vandfaldene og den sorte strand ved Vik.

Friskfangede jomfruhummere

I den lille landsby Stokkseyri ligger den fremragende fiske- og skaldyrsrestaurant Fjoruborðið, som er oplagt til en frokosttur. Her spiser du vanvittigt lækre og helt friske jomfruhummerhaler, fanget næsten lige udenfor på fjorden. De serveres med velsmagende hjemmebagt brød, små kartofler og urter. Deres hummersuppe kan også anbefales og siges at være Islands bedste. Restauranten ser ikke ud af noget særligt, men vil du hellere komme om aftenen, skal du bestille bord for at være sikker på at få plads.
https://imgix.femina.dk/island-4-fjorubordid_01_0.jpg
Smag på de islandske råvarer, f.eks. hummerhaler, på fiske- og skaldyrsrestauranten Fjoruborðið. Lige ved siden af restauranten ligger den lille butik Gallerý Gimli, hvor lokale damer strikker og sælger de smukkeste uldsweatre, sokker og huer til hele familien. Byen har også en fin strand og en lille hyggelig havn, hvor lokale børn fanger krabber. I nærheden af Stokkseyri ligger en anden lille landsby, Eyrarbakki, som tidligere var Sydislands hovedhavn og et vigtigt handelssamfund. Byen er klart et besøg værd med sine sjove bølge-jernhuse i alle regnbuens farver. Mange af dem stammer helt tilbage fra slutningen af 1800-tallet.
https://imgix.femina.dk/island-5-gallery-gimli.jpg
Gallerý Gimli sælger strik lavet af lokale damer.

Gletsjere og en funklende strand

Stå tidligt op og kør helt over til det sydøstlige Island, hvor flere af øens natur-undere venter på dig. Med gletsjerlagunen Jökulsárlón er det som at kigge ind i et eventyr, hvor lysende blå isbjerge flyder rundt i en lagune dannet af smeltevand fra den kæmpestore Vatnajökull-gletsjer. Har du øjnene med dig, kan du opleve små flokke af sæler, der svømmer ind i lagunen via floden ude fra havet. Det er et sted, hvor du kan tilbringe lang tid med bare at betragte de flydende isbjerge, der af og til braser sammen og bliver til flere, før de med tiden sejler videre ud i havet. De store isbjerge ligger i lagunen i seks-syv år, før de er smeltet tilstrækkeligt til at flyde videre.
https://imgix.femina.dk/island-5a-diamantstrand.jpg
Tusindvis af knuste isklumper, store og små, skyller op på Diamantstranden, hvor de skinner som funklende diamanter. Fascinationen fortsætter på den anden side af vejen ved Diamantstranden. Her skyller tusindvis af knuste isklumper, store og små, op på stranden og ligger på det kulsorte lavasand og skinner som funklende diamanter. Et sælsomt og virkelig smukt syn. Er du blevet nysgerrig efter at se, hvorfra masserne af is og vand kommer, skal du køre omkring en af gletsjertungerne i området, f.eks. Svínafellsjökull, som er nem at komme til fra Route 1. Det er en uforglemmelig oplevelse at stå så tæt på gletsjeren, der er tusinder af år gammel og ligner en stor lakridsmarengs. Turen er en lang dagstur fra tidlig morgen til midnat, hvis du kører ud og hjem fra Reyjkavik-området samme dag. Til gengæld er det en storslået og vanvittigt smuk tur.
https://imgix.femina.dk/island-6-svinafellsjokull_01.jpg
Svínafellsjökull er tusinder af år gammel og ligner en stor lakridsmarengs. Magiske vandfald og sort strand To af Islands mest fantastiske vandfald, Seljalandsfoss og Skógafoss, ligger på sydkysten og er overvældende at stå over for. Kommer du kørende ad Route 1, hovedlandevejen fra Reykjavik, er det første store vandfald, du møder, Seljalandsfoss, som har et fald på 65 meter. Du kan gå ind i klippen bag ved vandfaldet, hvor en sti fører bag om det brusende vand-forhæng, der vælter ned med imponerende kraft. Det er en vild oplevelse, men kom tidligt, så du ikke havner midt i turistmasserne.
https://imgix.femina.dk/island-7-skogafoss_01.jpg
Husk regntøj, når du besøger vandfaldene. Næste stop er ikoniske Skógafoss, som er 25 meter bred og har et frit fald på 60 meter. Det ligger bare 30 kilometer fra Seljalandsfoss. Du kan komme helt tæt på og stå ansigt til ansigt med vandfaldet, men husk regnfrakke eller skiftetøj. Her er så meget vanddamp i luften fra det kraftfulde vandfald, at du på solskinsdage kan være heldig at se en dobbelt regnbue. Har du mod på det, kan du kan tage trapperne til toppen af vandfaldet og derefter følge en sti, der fører dig op langs Skoga-floden, som bugter sig ned gennem landet. Her kan du opleve flere små vandfald, og det er en fin vandretur. Da det er nemt at komme hertil, kommer her selvsagt mange turister, men det tynder ud i masserne, jo længere du kommer op langs floden.
https://imgix.femina.dk/island-8-reynisfjara_02.jpg
Den sorte Reynisfjarastrand med helt specielle klippeformationer. Cirka 35 kilometer fra Skógafos, tæt på Vik og en kort afstikker fra Route 1, ligger den sorte Reynisfjara-strand med helt specielle klippeformationer og finkornet lavasand. Det er et meget dramatisk sted med de utrolig fascinerende basaltsøjler, som rejser sig i baggrunden.

7 ting, du skal smage

1. Lys chokolade med lakridsstykker, den islandske chokolade er ikke så sød som den danske. 2. Hàkarl (hajkød) … ikke for smagens skyld, men for at sige, at du HAR smagt det. Slut. 3. Det reneste kildevand tappet direkte fra en af de mange rislende kilder, der findes i naturen. 4. Et halvt fårehoved … husk også at spise øjet, det gør islændingene, det siges at være fyldt med vitaminer! 5. Islandsk lakrids, den gammeldags er den bedste, der findes, og kan være stærkt vanedannende. 6. Fish’n’chips – super frisk og med mere fisk end friture. 7. Hotdogs … de islandske er lavet med pølser af lammekød, uhmmm!
https://imgix.femina.dk/island-9-faarehoved.jpg
Et halvt fårehoved - velbekommen... PRAKTISK Alle ture er dagsture og kan køres ud fra Reykjavik-området. Nogle af udflugterne er oplagte at kombinere. Hvis du ikke vil køre frem og tilbage, kan du også overnatte undervejs på sydkysten, f.eks. i byen Vik.
https://imgix.femina.dk/call_to_action/fe_abo_web_8nr_1138x370_4.png

Læs også