https://imgix.femina.dk/2021-04-13/20200804-150955-l_10mb.jpg
Popkultur

Prinsesse Marie: ”Jeg vidste med det samme, at der var noget alvorlig galt med hans hjerne”

13. april 2021
af Sofie Guldager
Foto: Jacques Witt/Ritzau Scanpix
Prins Joachim blev ramt af en blodprop i hjernen sidste sommer. Nu fortæller parret åbent om frygten for, at det værste skulle ske, men også om taknemligheden over livet i dag.

Det er rent held, at prins Joachim er kommet sig fuldstændig, efter han blev ramt af en blodprop i hjernen i juli sidste år. Men oplevelsen har sat sig i hele familien.

Det fortæller parret i Hjernesagens medlemsblad.

– Det er svært ikke at tænke på, hvad der kunne være sket, og jeg synes, at vi har lært, at det er forfærdeligt for den, der bliver ramt, men lige ved siden af står der nogen andre, som det er lige så frygteligt for. Det må man aldrig glemme, siger prins Joachim til Hjernesagen.

Frygtede at miste ham

Det var en sommeraften sidste år i Sydfrankrig, da prinsesse Marie sad på terrassen sammen med prins Joachim og hans fætter, at hun kunne høre, at der var noget galt.

– Jeg vidste med det samme, at der var noget alvorlig galt med hans hjerne. Jeg kunne se hans ansigtslammelse, det var – det var meget, meget forfærdeligt. Det er billeder, som for altid er i mit hoved.

– Jeg kan høre, at han ligesom vrøvler. Og når man kender min mand og ved, hvordan han taler og formulerer sig, så ved man, at det er helt usædvanligt. Et sekund troede jeg, at han måske drillede, men da jeg ser over på ham, ved jeg med det samme, at det er meget alvorligt, siger prinsesse Marie.

Derfra gik det stærkt.

Prinsesse Marie ringede til en ambulance med det samme, og prinsen blev kørt til operation i Toulouse.

– Det var virkelig forfærdeligt. Jeg kunne ikke være med i ambulancen, og jeg havde ingen bil i Cahors. Derfor skulle jeg hurtigst muligt finde en bil, så jeg kunne køre efter. Jeg var hurtig til at give dem mit mobilnummer, så jeg kunne vide en smule om, hvad der skete, når jeg ikke kunne være med, siger prinsesse Marie.

– De sagde til mig, at hans tilstand blev forværret, og da jeg spurgte dem om, hvad der var det værste, der kunne ske, ville de ikke tale for meget om det. Men de var meget bekymrede.

– Jeg var bange for, at vi ville miste ham som person. Hans fysiske lammelse bekymrede mig meget mindre, og det, der var vigtigt, var at redde hans hjerne. Hans evne til at tale og tænke.

”Jeg var ufatteligt heldig”

Heldigvis var prinsens operation vellykket, og prinsesse Marie var hos prinsen, da han vågnede.

– Det var et meget specielt øjeblik, for selvom jeg ikke helt havde forstået, hvad der var fat, så var jeg godt klar over, at jeg havde bevæget mig på en knivsæg. Det første jeg sagde til hende, var ”Du har reddet mit liv!” Jeg var ufatteligt heldig”, siger prins Joachim.

Prins Joachim understreger, hvor vigtigt det er at reagere med det samme, hvis man får det dårligt.

– Man skal ALDRIG tro, at det bare går over. Man må simpelthen ikke tro, at det bare er et ildebefindende. Hvis man selv er i stand til det, så ring 1-1-2 eller kald på hjælp på en eller anden måde.

– Lad være med at tænke, at det kan rystes af eller soves væk. Man skylder sig selv og så sandelig også sine pårørende at tage det alvorligt, siger prins Joachim.

Læs også