https://imgix.femina.dk/2021-03-03/diana_haevnkjole_2.png
Prinsesse Diana

Her er historien bag prinsesse Dianas "hævnkjole"

3. marts 2021
af Malin Gaden og Malini Gaare Bjørnstad, kk.no
Foto: Lord Snowden/David Cole/Alan Davidson/Ritzau Scanpix
Læs historien om prinsesse Dianas forhold til Prins Charles, hvordan hun blev et stilikon, og hvordan hun bragte en helt ny medmenneskelighed ind i det britiske kongehus.

Året er 1994. Prins Charles har netop indrømmet, at han har været sin kone utro – Prinsesse Diana af Wales.

Parret blev forlovet i 1981, men ifølge flere kilder var det ikke kun de to i forholdet.

Kvinden, Charles havde en affære med, var Camilla Parker-Bowles. I dag er hun kendt som hertuginden af Cornwall.

Idet Charles’ tilståelse blev vist i fjernsynet, dukkede Diana op til en velgørenhedsgallafest på ”The Serpentine Gallery”.

At Charles indrømmede sit utroskab skulle have domineret avisoverskrifterne, men det var kjolen, Diana bar, da hun mødte op til gallaen, der stjal opmærksomheden.

”Charles indrømmer… Diana bjergtager”, lød overskriften på forsiden af Daily Mail torsdag 30. juni 1994.

Hun steg ud af bilen iført en sort, stram kjole fra Christina Stambolian med slæb på siden i knælængde.

Derudover havde hun et par sorte strømpebukser, sorte stiletter, en sort clutch og glitrende smykker rundt om håndleddet, på halsen og i ørene.

Kjolen, som fik alle til at måbe, fik navnet ”The Revenge Dress” – ”hævnkjolen”.

- Tilsyneladende havde hun købt en anden kjole fra Valentino til lejligheden, men ombestemte sig for den lille sorte, der havde hængt i hendes garderobe i tre år, da hun syntes, den var for vovet. Således fik hun vist Charles og resten af ​​verden, hvad han gik glip af. En meget menneskelig reaktion - og det skabte et mode-øjeblik for historiebøgerne, siger KK-redaktør Ingeborg Heldal.

https://imgix.femina.dk/2021-03-03/diana_haevnkjole.png

I dokumentaren ”Diana and the Paparazzi” fortæller Amanda Platell, forfatter og tidligere spindoktor, at dette var Diana, når hun var mest manipulerende og fantastisk.

- Måden hun gik langsomt hen mod begivenheden, så fotograferne fik mulighed for at tage masser af billeder af hende, den måde hun hilste på og talte med alle de fremmødte - det var simpelthen guld værd!

- Hun var den første berømthed, der vidste, hvordan man manipulerede med pressen. Så når Diana tog bestemt tøj på eller lavede visse ting, indså vi ikke, at vi faktisk blev manipuleret. Det var det eneste billede, du så i aviserne i de efterfølgende dage. Og alle sagde det samme: "Charles, Charles... Hvordan kunne du lade hende gå?" fortæller paparazzi Mark Saunders i dokumentaren.

Uovertruffent stilikon

Diana blev hurtigt et modeikon. Lige fra det tidspunkt hun dukkede op lidt sky og genert på sletterne i Wales med prins Charles i en tweed-nederdel og matchende jakke, til hun sejlede ned af de røde løbere og polerede dansegulve i lange kjoler.

- Diana var meget modigere i sin påklædning end andre kongelige. Hun brød ofte med den kongelige etikette, bar kropsnære kjoler, brugte tiaraen som hårbånd og fulgte og skabte trends i langt højere grad end nogen anden kongelig før hende. Hun blev et uovertruffet kongeligt stilikon!

- Hun var en muse for mange designere, og Dior ændrede navnet på tasken, der oprindeligt blev kaldt "Chouchou" og kaldte den i stedet for "Lady Dior" for at ære prinsesse Diana. Rygtet siger, at hun havde tasken i alle farver og materialer, siger Ingeborg Heldal.

https://imgix.femina.dk/2021-03-17/diana_1_0.jpg

Stylist Silje Pedersen mener, at Diana havde en elegant og sofistikeret stil, som bliver kopieret den dag i dag.

- Diana redefinerede på mange måder den kongelige stil, fordi hun turde tage nogle modige valg som tætsiddende kjoler, dybe udskæringer og korte nederdele.

https://imgix.femina.dk/2021-03-17/diana_2.jpg

På linje med ”den lille sorte” og trenchcoaten gik også den hvide bluse igen. Prinsesse Diana kombinerede den gerne med en tubenederdel og stiletter. Flere af kjolerne havde dybe, runde eller firkantede udskæringer og var gerne tætsiddende.

Hun havde også nogle lidt mere vovede varianter, hvor kjolens ryg havde en dyb udskæring. Hun brugte også ofte perlekæder - både til festkjoler og enkle trøjer og cardigans.

Jakken gik igen i farver som lavendel, rød og flaskegrøn. Knapperne var ofte i guld eller sort.

https://imgix.femina.dk/2021-03-17/diana_3.jpg

- Men Diana bragte først og fremmest en helt ny varme og medmenneskelighed ind i det britiske kongehus. I dag er vi mere vant til at se de kongelige kramme eller bøje sig for at tale med folk, men dengang i begyndelsen af ​​80'erne var der aldrig nogen kongelige, der sad på hug og talte med fremmødte børn. Krammede syge patienter eller holdt ældre mennesker i hånden – ikke før Diana.

- Hun moderniserede kongehuset, og hendes arv lever videre på den måde, hun opdrog sine sønner på, og i de partnere de har valgt. Det blev sagt om Diana, at hun aldrig var ligeglad, og det tror jeg er rigtigt. Hun syntes konstant at være til stede i alt, hvad hun gjorde, siger Heldal.

https://imgix.femina.dk/2021-03-03/diana-14.jpg

Endte i skilsmisse

I 80'erne og 90'erne var Camilla Parker-Bowles (født Camilla Rosemary Shand i 1947) en af ​​Storbritanniens mest upopulære kvinder. Der var flere, der hævdede, at hun var roden til utroskaben.

Og ja, på mange måder var hun sandsynligvis det. Men for at være ærlig var der sandsynligvis flere grunde end Camilla Parker-Bowles, som fik ægteskabet mellem arvingen til tronen i Storbritannien og den næsten 13 år yngre kvinde, Diana Spencer, til officielt at ende i skilsmisse i juli 1996.

https://imgix.femina.dk/2021-03-17/diana_4.jpg

Historien om Prins Charles og Camilla Rosemary Shand startede længe før Diana. De mødtes for første gang under en polokamp på Windsor i begyndelsen af 70´erne.

De begyndte at date, men forholdet sluttede brat det følgende år, da prinsen tjente i den kongelige marine. I løbet af denne tid blev Camilla forelsket i Andrew Parker Bowles, en rig og magtfuld mand, der havde en høj stilling i den britiske hær.

https://imgix.femina.dk/2021-03-17/diana_5.jpg

Han skal i øvrigt tidligere have datet Prins Charles´ yngre søster, prinsesse Anne.

Camilla og Andrew giftede sig i 1973, og ægteskabet varede til 1995. De fik børnene Thomas Henry Charles Parker Bowles (1974) og Laura Rose Parker Bowles (1979) sammen.

Men Camilla og Charles glemte aldrig den kærlighed, som opstod under polokampen i 1970.

Hvis vi tror på historiker Sally Bedell Smith, så fik Prins Charles ikke lov til at gifte sig med Camilla, da hun ikke var ”jomfruelig” nok til den britiske tronarving.

I et brev til Lord Mountbatten skrev prins Charles, ifølge Daily Telegraph om sin reaktion, da han hørte, at Camilla var blevet gift med Andrew Parker Bowles i 1973: ”Jeg tænker, at følelsen af tomhed vil forsvinde på et tidspunkt.”

En kongelig affære

I midten af ​​80'erne genoptog Camilla og Charles kontakten, og en kongelig affære var sat i gang.

I 1991 blev prinsesse Diana interviewet af den britiske journalist Andrew Morton i forbindelse med biografien "Diana: Her True Story".

https://imgix.femina.dk/2021-03-17/diana_6.jpg

Ifølge lydoptagelser skal den britiske prinsesse have afsløret, at hun var klar over sin mands utroskab, og hun skal også havde konfronteret Camilla - som var i hendes omgangskreds - med dette under en fødselsdagsfest for Camillas søster i 1989.

”Camilla, jeg vil bare gøre dig opmærksom på, at jeg ved nøjagtigt, hvad der foregår mellem dig og Charles. Jeg blev ikke født i går", skulle Diana have sagt til Camilla, som svarede med:" Du har alt, hvad du nogensinde har drømt om. Du kan få enhver mand, du vil have, og du har to vidunderlige børn. Hvad mere vil du have?”. Diana skal derefter have svaret kontant: "Jeg vil have min mand".

Døde i en bilulykke

Det er Diana-interviewet med den britiske BBC-journalist Martin Bashir, der blev udført i 1995, der har fået mest opmærksomhed.

I interviewet kommenterer Diana Charles’ forhold til Camilla, men hun indrømmer også sit forhold til rideinstruktøren Hewitt.

Intervieweren Bashir spørger Diana, om hun mener, at Camilla Parker Bowles var en udløsende faktor for, at ægteskabet gik i stykker, og hun svarer ærligt:

- Altså, vi var tre i ægteskabet. Så det var lidt overfyldt, kan man sige.

To år efter interviewet med Martin Bashir døde Diana i en bilulykke i Paris. Dermed fik historien et tragisk udfald.

https://imgix.femina.dk/2021-03-17/diana_7.jpg

Men for Camilla og Charles betød det, at de kunne lade kærligheden blomstre frit uden at bekymre sig om tredjeparten.

I 1999 viste Charles og Camilla sig offentligt sammen under en fødselsdagsfest på Ritz Hotel i London for første gang siden de skandaløse år, der ledte op til Dianas død.

Året efter tog hun sammen med Charles til Skotland i forbindelse med nogle offentlige begivenheder, og da hun senere samme år deltog i den tidligere kong Konstantin II af Grækenland’s 60-års jubilæum, blev hun for alvor taget ind i varmen af det britiske kongehus - og ikke mindst af selveste dronning Elizabeth.

Denne artikel blev oprindelig bragt på KK.no.

Læs også