Sara Blædel
Underholdning

Sara Blædel: "Jeg har ikke taget noget for givet"

9. november 2017
af Birgitte Borup, redigeret til web af Nana Langhoff
Foto: Pontus Hook
Forfatteren Sara Blædel lever et liv, som hun troede var utopi. I dag kan hun kalde sig international krimidronning, men vejen til tronen været udfordret af både ordblindhed, kritik og usikkerhed.

Sarah Blædel valgte at satse

Sara Blædel er den bedst sælgende danske kvindelige forfatter og hendes krimier storsælger over hele verden. Hun er for nylig flyttet til New York og har opnået en succes, som hun stadig er forundret over. I skolen var sproget en fjende, der skulle bekæmpes, ikke en potentiel indtægtskilde. Dengang forekom det langt ude på fantasiens overdrev, at Sara Blædels bøger en dag skulle udkomme over hele verden. Og det var rent fatamorgana, at hun en dag skulle optræde som æresgæst på internationale krimikonferencer. Men meget er sket, siden hun debuterede med ”Grønt støv” for 13 år siden.

– Da jeg skrev min første krimi, var det, fordi jeg havde en historie, jeg skulle af med – ellers ville jeg eksplodere. Men jeg har aldrig gået rundt og tænkt, at jeg ville være forfatter. Det skete bare. Historierne kommer let til mig. Da jeg havde udgivet bog nummer to, valgte jeg at satse. Jeg sagde mit job i TV-branchen op, selv om det egentlig var vanvittigt. Jeg var jo enlig mor.

LÆS OGSÅ: Sara Blædel er danskernes favorit forfatter

En beslutning som betød, at Sara Blædel måtte skære drastisk ned på sit forbrug for at få hverdagens økonomi til at hænge sammen.

– Mange tror, jeg har fået succes fra den ene dag til den anden. Det har jeg ikke, skulle jeg hilse og sige. Jeg har arbejdet hårdt, og i begyndelsen havde vi ikke salt til et æg. I en periode havde jeg ingen indkomst overhovedet, mens jeg skrev. Der var mange ting, vi ikke havde råd til, men jeg følte, jeg blev nødt til at gå ind i det 100 procent, hvis jeg skulle gøre det.

Foredrag med to deltagere

Succesen lå heller ikke lige om hjørnet for krimiforfatterinden, der igennem årene dog har formået at opbygge en solid og loyal læserskare.

– I begyndelsen var der virkelig lang vej igen! Engang skulle jeg holde et foredrag i Randers, og der sad to mennesker i salen. To! Helt bogstaveligt! Den slags er altså ikke godt for psyken. Det var virkelig in my face, ingen gad høre mig! Men jeg tog en dyb indånding og satte mig så ind på arrangørens kontor, hvor jeg drak kaffe og snakkede med de to, der var kommet. De hed Bruno og Susanne, og de har været med mig lige siden som mine absolutte kernelæsere. De kommer med feedback, de møder op på Krimimessen, de er der altid! Da jeg kom tilbage til Randers nogle år senere til en fyldt sal, sad Bruno og Susanne der selvfølgelig også, og jeg indledte aftenen med at fortælle historien. I dag er det en del sjovere, end det var dengang.

De første år af Sara Blædels forfatterskab blev ligeledes en tid, hvor hun lærte at bide tænderne sammen. At blive ved. Hun kørte ofte fra København til Nordjylland for at møde sine læsere, selv om de var få.

- Men så var det dejligt at møde netop de 14, som måske endda blev ved med at læse mig og anbefale mine bøger til andre. Jeg har ikke taget noget for givet.

Ny bog var et sats

I dag har Sara Blædel bosat sig i metropolen New York, hvor hun skriver på sin 11. bog ”Ilkas Arv”, som foregår i Racine i delstaten Wisconsin. Her har danske Ilka arvet sin forsvundne fars bedemandsforretning og kæmper med både sin egen identitet, økonomiske vanskeligheder og – selvfølgelig – mørke, kriminelle kræfter.

Hvis nogen havde forestillet sig Sara Blædel tilbringe aftenerne med store newyorker-
steaks og klirrende Martiniglas, tager de fejl. Det har der, med forfatterens egne ord, været ”alt, alt for lidt af”. I stedet har hun tilbragt det meste af et år ved sit skrivebord på Manhattan, mens hun mentalt er rejst langt ud på landet.

– Det var den kvindelige bedemand, der hjalp mig, da mine forældre døde, der var inspirationen til historien. Hun var en fantastisk støtte og aflivede alle mine fordomme om bedemænd som nogle tørre, grå typer. Men det var samtidig et sats at skrive en trilogi, der foregår uden for Danmark, og mange syntes, det var en dårlig idé. Det syntes min bankmand og min revisor i hvert fald. Jeg havde jo stor succes med Louise Rick-bøgerne og havde lige fået De Gyldne Laurbær. Jeg kunne næsten ikke stå stærkere, da jeg skiftede litterært spor.

LÆS OGSÅ: 7 krimier der gør dig klogere

Med den nye trilogi har Sara Blædel bevæget sig væk fra velkendte Louise Rick og ind i et nyt krimiunivers. Et litterært valg, som medførte en vis bekymring og nervøsitet for, om den nye stil ville skræmme læserne væk.

-Det er en anden stil, som er ret langt fra den klassiske krimi, jeg var kendt for. Det er en stor omvæltning for læserne, og det har jeg i den grad fået at vide. Folk holder sig ikke tilbage, og nogle skriver til mig, at de synes, jeg har skrevet en dårlig bog, eller at den er røvkedelig. Men universet omkring Ilka trækker jo også nye læsere til. Jeg har aldrig solgt så meget, som jeg gør nu. Og uanset hvad, kan jeg ikke gøre andet end forfølge mine idéer. Jeg er nødt til at skrive de bøger, jeg brænder for.

Forfatteren takler kritikken ved at fokusere på de positive tilbagemeldinger.

– Jeg har fået nogle ordentlige drag over nakken undervejs i min karriere. Både læserreaktioner og indimellem dårlige anmeldelser. Men jeg har fået langt mere medvind. Jeg har en stor og meget loyal læsergruppe, der virkelig bakker mig op. De er SÅ søde. Det er ingen selvfølge, og jeg er dybt taknemmelig. Jeg véd, der sidder folk derude, som glæder sig til de bøger, jeg skriver, og det er nok det mest værdifulde, man kan opleve som forfatter.

KORT OM SARA BLÆDEL

Født den 6. august 1964 og opvokset i Hvalsø ved Roskilde.

Sara Blædel udkommer den 3. november med ”Ilkas arv”, der er andet bind i Ilka-trilogien. Det første bind i serien, ”Bedemandens datter”, er Blædels bedst sælgende bog til dato.

Sara Blædels bøger er oversat til adskillige sprog og solgt i flere millioner eksemplarer i 37 lande.

Hun er fraskilt og mor til Adam på 20 år.

https://imgix.femina.dk/call_to_action/fe_abo_web_8nr_1138x370_4.png

Læs også