Dronning Margrethe fylder 78
Kultur

Dronning Margrethe fylder 78 år

af redaktionen 16. april 2018
Billedtekster: Karen Munk Ebbesen. Foto: Elfelt og Egon Engmann,
Mandag den 16. april fylder Hendes Majestæt Dronning Margrethe II 78 år. Vi har i den anledning samlet et udsnit af billeder fra hendes liv.

Hendes Majestæt Dronning Margrethe II kom til verden den 16. april 1940, og hun har levet et særdeles begivenhedsrigt liv. I en alder af blot 31 år blev hun efter sin fars, Kong Frederik 9.'s, død udnævnt til Margrethe 2. af Danmark og manifesterede dermed ændringen i Tronfølgeloven, som delvist indførte kvindelig arvefølge. 

LÆS OGSÅ: 10 ting, du (måske) ikke vidste om Dronning Margrethe 

Dronning Margrethe er mor til to sønner, farmor til otte børnebørn, og så var hun gift med Hans Kongelige Højhed Prins Henrik, indtil hun i februar 2018 mistede sin livspartner efter 50 års ægteskab. De nåede heldigvis at få et væld af gode stunder sammen, og en del af dem kan du se i galleriet herunder, hvor vi har samlet et udsnit af billeder fra Dronning Margrethes liv:

Dronning Margrethe fylder 75 år

Billedet her er fra 2010, hvor dronningen fyldte 70. En måned efter fødselsdagsfejringerne var overstået, blev Margrethe inviteret til afdansningsballet på Fru H's Danseinstitut ved Susanne Heering. Dronning Margrethe troede, at hun skulle til almindelig afdansningsballet, men blev i stedet midtpunktet for en forsinket 70 års fødselsdagsfest.

Dronning Margrethe og prinsgemalen på balkonen i anledning af dronningens 60 års fødselsdag i 2000. Margrethe har den knapt etårige prins Nikolai på armen.
Da Margrethe og Henrik besøgte Egypten i 1986, udbrød der uroligheder, og parret måtte vente et døgn på deres hotel, før de blev evakueret af militærhelikoptere og blev fragtet til et fly, der fragtede dem hjem til Danmark. Billedet her er taget i flyet på vej hjem. Henrik er ved at skrive i kaptajnens logbog, mens Margrethe får sig en smøg.
Dronningen med en lille prins Joachim på armen, første gang han præsenteres for pressen. Storebror Frederik sidder på Henriks arm. Billedet er fra 1969.
Margrethe og prins Henrik besøgte Nepal i februar 1969. Her studerer de, i chik påklædning, jordbundsforholdene ved et vandløb.
Dronning Margrethe og prins Henrik vinkede ud af Fredensborgs vinduer med morgenhår og slåbrok, da de havde sølvbryllup i 1992.
Skønt billede af dansende regentpar fra 1971. Efter en rundrejse i Sydeuropa holdt Margrethe og prins Henrik et par fridage på Korsika.
Seksårige prinsesse Margrethe får badmintontips af sin farmor, Dronning Alexandrine, i sommeren 1946.
Tre generationer af tronarvinger: prins Frederik, kronprinsesse Margrethe og Kong Frederik 9. Billedet er taget i forbindelse med Frederiks barnedåb i sommeren 1968.
Margrethe giver kaptajn Janson en omgang under sin militære uddannelse hos Dansk Flyverkorps i Vedbæk i 1958.
Dette billede fra 1987 af regentfamilien er det første billede, hvor alle fire medlemmer bærer Elefantordenen.
Margrethe og Henrik holder sommerferie på vinslottet Chateau de Cayx i sommeren 1996. Her er de fanget i en hyggestund med en af de kongelige gravhunde.

Da regentparret under deres sommertogt besøgte Livø i 2014, ankom de med færge. Det havde dronningen fint matchet i sin påklædning: En T-shirt med kongeskibets logo og et rødt tørklæde om hovedet.

Otteårige prinsesse Margrethe cykler under familiens sommerferie i 1948.
Dronning Ingrid med sine tre døtre Margrethe, Anne-Marie og Benedikte fotograferet i begyndelsen af 1960'erne.
Dronning Margrethe og prins Henrik kører i karet gennem Københavns gader i anledning af deres sølvbryllup i 1992.