Skilsmisse jul
Kærlighed og sex

Guide: 7 gode råd til skilsmissejulen

25. december 2011
af NewsDesk, Aller Media
Foto: Panthermedia
At blive enige om skilsmissejulen er ikke lige ud af landevejen. Få hjælp i guiden her.

Nu står julen for døren og det kan være en kæmpe udfordring, hvis familien består af dine/mine/vores børn. Mange skilsmisseforældre og børn går lige nu igennem planlægning af dimensioner, når julen skal gå op i en højere enighed. Det handler i høj grad om dialog for at få problemerne løst, og derfor har rådgivnings-hjemmesiden til skilsmisseforældre, delebarn.dk, udarbejdet en guide, der er god at have ved hånden

1. Hold børnene udenfor

Lad ikke jeres barn mærke eventuelle "jule-uenigheder". Mærker barnet, at i er uenige om gaver, samvær eller andet, kan barnet få svært ved at slappe af og nyde julen. Lad vær med at spørge: " Kunne du ikke tænke dig... "Spørg altid den anden forælder først - igen på mail, hvis I kommunikerer dårligt. Med andre ord: Lad ikke barnet stå med ansvaret for julefreden og fryden. Man skal selvfølgelig altid lytte til barnets ønsker, og det kan man sagtens uden, at det får ansvaret.

2. Se julen i børnehøjde

Prøv at se julen fra delebarnets side, og skån barnet for at skulle bruge rigtig meget tid på transport, fordi så mange gerne vil være sammen med barnet. Det der med at skulle tilgodese to store familiers behov, kan meget nemt blive et pres for barnet, og kan give både mavepine og hovedpine. Man skal tænke på, at det er barnet der lider afsavn, for en mor eller far får jo barnet tilbage, og ja, der vil være familiemedlemmer som så ikke fik lov at holde jul, eller se barnet den her jul, sådan må det altså bare være. Vær voksen omkring det.

3. Vælg rationelt

Når I deler julen op, så vælg rationelt. Vælg det, så det passer bedst for barnet, med mindst mulige skift mellem de to hjem. For skolesøgende børn er der normalt cirka 10 dage fri i julen. Dem kan man dele med fem til hver, og så bytte om på dagene året efter. Således lærer barnet de forskellige traditioner at kende i sine to nye familier. For før-skolebørn, er det nok bedst med korte ferieperioder. Mærk efter, hvor meget barnet kan klare. Alle børn er forskellige. Nogle forældre og børn ringer sammen de dage, de ikke er sammen, hvilket er en rigtig god ide. Børn savner tit den forælder, de ikke er sammen med, og højtider og særlige lejligheder kan sagtens forstærke det savn.

LÆS OGSÅ: 7 myter om skilsmisse

4. Afgiv indflydelse til børnene

Det er vigtigt, at barnet får indflydelse på, hvordan julen skal holdes - for eksempel om man spiser ris a la mande før eller efter, man deler gaver ud? Eller om man må få en gave før maden eller ej? At give barnet ansvar og indflydelse vil samtidig give barnet ejerskab over julen, og I skal regne med, at barnet skal skifte hvert år, mens I selv er der, hvor I gerne vil være og måske endda plejer at være. Barnet vil føle sig set og taget hensyn til, hvis det får medindflydelse på traditionerne.

5. Lad ikke julegaverne blive et problem

Nogle forældre vil benytte julen til at give deres børn alt det, de ønsker sig. Nogle forældre vil måske købe sig lidt aflad med store gaver. Selv om du måske ikke selv har lyst eller råd til at give store gaver, så lad den anden forældre gøre, som vedkommende har brug for og lyst til uden sure miner. Børn bliver glade for de gaver, de får, og de ved udmærket, at både mor og far elsker dem så godt, de kan - uanset gavers størrelse og pris. Find ro med det niveau, du kan være med til, og lad den anden forældre styre sin egen butik.

6. Vær fleksibel i forhold til børnenes alder

Hvis der er søskende i forskellige aldre, så accepter, at de kan have forskellige behov i forhold til samvær. Større søskende kan måske sagtens være en hel juleferie hos den forælder, de ikke bor mest hos, mens mindre søskende måske ikke kan holde til en lang juleferie. Vær fleksibel i forhold til børnenes alder og tag hellere en ekstra køretur mellem de to hjem, end gå over børnenes og hinandens grænser.

7. Hvis muligt - Få en fælles juletradition

Hvis I formår det, så skab en fælles juletradition. Det kan være en fælles tur ud i skoven efter jeres juletræer. Tag gerne hele den nye familie og bedsteforældrene på begge sider med. Det giver børnene en følelse af at høre til, og I viser dem, at I kan samarbejde og have noget fælles, selv om I ikke længere bor under samme tag, og så er det også lidt rart at få lov til at være med til at fælde både mors og fars juletræ på samme tid.

Kilde: www.delebarn.dk

https://imgix.femina.dk/call_to_action/fe_abo_web_8nr_1138x370.png

Læs også