Valmuer
Stil

Vild med valmuer

24. juni 2016
af Dorthe Liljensøe
Foto: Panthermedia, Impecta m.fl.
Valmuer findes i så mange variationer, at du kan skabe et helt bed med lutter forskellige sorter – og det vil ikke være kedeligt!

Valmuer i alle afskygninger

Der er de vilde og de civiliserede, de enårige og flerårige, de enkle og de eksotiske. Kort sagt: Valmuen byder på noget for enhver smag. Valmueslægten er både stor og udbredt i store dele af Europa og Asien og i begrænset omfang i Nordamerika. Mest kendt herhjemme er nok den røde kornvalmue, der vokser vildt på braklagte marker langs landevejene og blomstrer så smukt i højsommeren. Frodig er den også – hver plante kan frembringe op til 20.000 frø. Kornvalmuen er velegnet i havens blomstereng. Det samme gælder andre enårige, bl.a. køllevalmuen og guldvalmuen. Opiumsvalmuen, som også leverer birkes, blomstrer med enkelte eller fyldte, store, blege blomster i hvide, røde eller violetsorte farver og har et blågrønt løv. Den er fin i staudebedet.

Små og store valmuer

Alpevalmuen og pyrenæervalmuen bliver kun op til 20 cm høje og er velegnede i stenbedet. Sibirisk valmue bliver 30-40 cm høj og blomstrer i juni-juli med svovlgule blomster. Det er en staude, men dyrkes ofte som enårig. I den anden ende af højdeskalaen finder vi så kæmpevalmuen, en kraftig staude med meterhøj blomsterstængel, der ender i en enkelt blomst. Den blomstrer i juni med hvide eller rødlige farver. Valmuer egner sig godt til staudebede, få sammen eller i små grupper. Da de ikke syner meget efter blomstring, skal de helst placeres lidt tilbage i bedet, eller i nærheden af planter, der kan tage over. Vær også opmærksom på, at de er dominerende i farverne, så naboer i hvidt, blåt og gråt passer normalt bedst.

Det er ikke kun valmuer, man kan se på marker og langs grøftekanter. Lupin er også en blomst, der gror vildt og samtidig egner sig til haven.

Ordbog

Vilde valmuer: Køllevalmue, P. agemone. Kornvalmue, P. rhoeas. Gærdevalmue, P. dubium.
Dyrkede valmuer: Alpevalmue, P. alpinum. Skovvalmue, Meconopsis cambrica. Kæmpevalmue, P. orientale. Opiumsvalmue, P. somniferum.

Fakta om valmuer

  • Vækstbetingelser: Valmuer vil helst have en solrig og varm plads i en veldrænet, næringsrig jord. De rådner, hvis jorden er kold og klam.
  • Formering: De en- og toårige kan sås om foråret, de flerårige kan deles forår eller efterår.
  • Pleje: Hold valmuerne i god form med kompost/gødning om foråret og skær frøstandene af hurtigst muligt.
  • Buketter: Valmuer til buketter skal plukkes før solopgang, så de kan holde sig.
  • Vejrvarsel: Valmuerne lukker sig altid, når der er regn og blæst i vente.
  • Høst birkes: Birkes kommer fra opiumsvalmuen, og du kan høste frøene af de modne kapsler i august. De friske birkes har en let nøddeagtigt smag og kan bl.a. bruges i dressinger.

Prøv opskriften på lækre muffins med appelsin og birkes - måske fra dine egne valmuer

Læs også