
Kulør på kålen

Foto: Panthermedia
Kulør på kålen
Der findes efterhånden så mange lækre kåltyper på markedet, at det er synd, at de ikke bliver dyrket og spist noget mere. Holder man kålplanterne med vand, giver dem kompost eller gødning og dækker dem med fiberdug eller bionet mod kålsommerfuglens larver, så er det slet ikke så svært at dyrke kål hjemme i haven. Og det kan ovenikøbet være sjovt, hvis du sætter kulør på kålen - altså vælger nogle sorter, der har andre farver end dem, vi er vant til.
LÆS OGSÅ: Kvinde kend din kål - læs hvorfor kål er så sund
Kål i staudebedet
Kål kan sås direkte, men det kan betale sig at forspire dem, så de står beskyttet indenfor, mens de er helt små. Små kålplanter er nemlig meget eftertragtede blandt bl.a. snegle og jordlopper, som lynhurtigt kan »gøre kål« på dem. Forspiringen kan begynde her i marts, og når planterne har dannet det første bladpar efter kimbladene, prikler du dem ud med ca. 50 cm mellem planterne - gerne på en overskyet dag. Vand rigeligt den første tid og husk, at det er vigtig at gøde planterne. Vil du have succes, så dæk planterne med bionet eller fiberdug, så du undgår skadedyr, især kålsommerfuglen. Du kan også vælge at plante f.eks. grønkål og palmekål i staudebedet, hvor de vil stå som små spiselige "palmer". Fordelen her er, den ikke så let kan spores og angribes af skadedyr.
Spidskål med fed fløde
1 stk. spidskål
½ liter piskefløde
Saften fra 2 hele citroner
Citron skal
20 g. sukker
2 spsk. rapsolie
1 bundt purløg
Kålen
Spidskålen befries for de yderste blade og stok, og skæres derefter i grove stykker. Kålen skylles nu i vand og afdryppes.
Dressing
Fløde, citronskal og rapsolie blandes sammen i en skål sammen med noget sukker. Til sidst kommes citronsaften ned i fløden. Lad dette stå til det bliver tykt.
Fløden skal have en konsistens som mayonnaise inden den hældes ud over kålen.
Spidskålen vendes sammen med den fede fløde og serveres straks med masser af friskhakket purløg.