https://imgix.femina.dk/media/6745c35351744a7da6ab97132f8c8ba3.jpg
Stil

Kaffe - fra blomst til bønne

15. februar 2011
af Mette Winther
foto: shutterstock, Friedrich Strauss m. fl.
Det er dejligt at vågne til duften af frisk-lavet kaffe, som mange af os begynder dagen med. Foruden kaffe bliver der drukket meget te, men kun moderate mænger af kakao. Ud over de opkvikkende stoffer, som alle tre drikke indeholder, så er også planterne et nærmere bekendtskab værd. Dem kan du have i vindueskarmen.

Fra blomst til bønne

Kaffetræet sætter først blomster, når det er ca. fire år gammelt. Blomsterne sidder i bladhjørnerne, og de dufter lidt af jasmin.

Efter blomstringen kommer de grønne bønner til syne. Efterhånden som frugterne modner, skifter de farve fra grønt til rødt.

Familiemæssigt hører kaffetræet til "knaphulsblomsten" Gardenia.

Kaffebusken, Coffee arabica, udvikler sig til et lille stedsegrønt træ, der sætter stenfrugter.

Som modne er frugterne mørkerøde og kan spises. Oftest udnyttes frugtkødet dog ikke, det er kun frøene, som vi kender som kaffebønner.

Først efter gæring og ristning er bønnerne klar til kaffebrygning.

FIND OS PÅ FACEBOOK, OG BLIV OPDATERET OM NYT HAVESTOF, LÆKRE MADOPSKRIFTER, KONKURRENCER OG MEGET MERE...

Kaffetræet...

...dyrkes på samme måde som tebusken.

Det vokser som regel godt til så længe, det er ungt, men det kan være svært at holde det fit for fight i flere år.

Du kan købe frø på nettet eller færdige planter.

TE OG KAKAO I VINDUESKARMEN LÆS OGSÅ

Bedårende
tebusk
Kakao i
vindueskarmen
Smagfulde
vindueskarme
Grønt for både
krop og sjæl

Læs også