Krop og kost

Derfor opdager nogle ikke deres graviditet før fødslen

Der hænder, at kvinder føder, uden at de har været klar over, at de var gravide. Men hvordan kan det overhovedet lade sig gøre? Det fortæller en overlæge her.

Forleden var det fremme i medierne, at en 16-årig svensker havde født hjemme på toilettet uden at ane, at hun var gravid. Og også her i Danmark er der eksempler på kvinder, som først har opdaget deres graviditet under fødslen – f.eks. 20-årige Maja Rathkjen.
 
Men hvordan er det overhovedet muligt, at man ikke opdager en graviditet, når menstruationen udebliver, vægten stiger, og baby sparker?
 
Det er der ifølge Charlotta Grunewald, som er overlæge på Karolinska Universitetshospital i Sverige, flere gode forklaringer på.
 
Når menstruationen udebliver
 
Overlægen siger således til Nyheter24.se ifølge metroXpress, at fænomenet oftest ses hos meget unge kvinder, som ikke har haft regelmæssig - eller slet ingen - menstruation endnu.
 
De overser således signalerne om graviditet, da det ikke er underligt, at menstruationen udebliver. Det samme gælder for ældre kvinder, som tror, at deres menstruation er stoppet, og at de derfor ikke kan blive gravide længere.
 
 
Nogle kvinder kan faktisk også godt have menstruation - både regelmæssig og uregelmæssig - selvom de er gravide, forklarer Charlotta Grunewald. 
 
Når vægten stiger, og baby sparker 
 
Det kan også ske, at en kvinde undgår at bemærke sin graviditet, fordi hun enten var overvægtig inden, eller fordi livmoderen er placeret på en særlig måde i hendes krop. 
 
- Som regel tager man 13-15 kilo på. Men hvis man er overvægtig, kan det ske, at man slet ikke bemærker det. Det kan dog også ske for normalvægtige kvinder. Det kan være, at barnet ikke vokser, som det skal. Eller at livmoderen ligger på sådan en måde, at kvindens mave ikke bliver så fremtrædende. Man kan helt enkelt tro, at man bare er blevet tyk, siger Charlotta Grunewald.
 
Hun tilføjer, at livmoderens placering også kan betyde, at den bliver en form for 'støddæmper', så man måske ikke så godt kan mærke, at baby sparker, og derfor ikke er opmærksom på de nye livstegn i maven.
 
Her kan du købe graviditetstest over nettet >>
 
Læs også:
Så mange føder uden at ane, at de er gravide
 
Maja opdagede først sin graviditet under fødslen
 
13 tidlige tegn på graviditet
 
Dette er det bedste tidpunkt at tage en graviditetstest
 
Tegn på at fødslen er i gang
 
6 mærkelige tegn på graviditet:

6 mærkelige tegn på graviditet

 

Fastelavn er mit navn...

Fastelavn er lige om hjørnet - nærmere bestemt søndag den 7. februar 2016. Har I fundet fastelavnskostumet?

MAMA.dk har været på udkig og har fundet disse fine kostumer frem:

1. Drage, 259 kr., Køb kostumet her, 2. Hvid tiger, 259 kr., Køb kostumet her, 3. Tiger, 229 kr., Køb kostumet her

1. Pippi, 299 kr. Køb kostumet her, 2. Spiderman, 249 kr. Køb kostumet her, 3. Star Wars, 299 kr, Køb kostumet her

 

Her kan du finde flere kostumer:

 

 

Artiklen indeholder affiliatelink