https://imgix.femina.dk/media/article/sigdettilnogen.jpg
Det hjælper at bryde tabuet: Danner og feminas kampagne #sigdettilnogen, skulle sætte fokus på vold mod kvinder. Og det har den gjort. Satspuljen har netop tildelt det nye rådgivningstilbud Sig det til nogen 5 millioner kroner.

5 millioner kroner til #sigdettilnogen: Det hjælper at bryde tabuet

3. december 2018
af Michelle Løvstrup Thejls
Det hjælper at bryde tabuet: Danner og feminas kampagne #sigdettilnogen, skulle sætte fokus på vold mod kvinder. Og det har den gjort. Satspuljen har netop tildelt det nye rådgivningstilbud "Sig det til nogen" fem millioner kroner.

I foråret valgte femina sammen med Danmarks næstældste krisecenter, Danner, at sætte fokus på vold mod kvinder med en artikelserie. Det blev til en kampagne med hashtagget #sigdettilnogen og med debattør Geeti Amiri og Radio24syvs journalist Sanne Gottlieb som frontfigurer. Vi bragte artiklerne med den overbevisning, at vi sammen kan flytte noget, hvis vi bryder tabuer og står frem med vores historier. Vi ønskede at sætte fokus på Danners og andres kamp for at flytte noget personligt såvel som politisk, så færre kvinder og børn skal leve med vold i deres liv. Og det har virket.

I oktober åbnede et nyt rådgivningstilbud og to nye krisecentre med navnet ”Sig det til nogen” for voldsramte kvinder. "Sig det til nogen" er et ambulant tilbud, hvor kvinder anonymt og gratis kan få rådgivning, forståelse og støtte uden at bo på krisecentret. Tilbuddet er et samarbejde mellem Danner, Ringsted Krisecenter og Randers Krisecenter, og det er de næste tre år finansieret af A.P Møller Maersk og Hustru Chastine Mc-Kinney Møllers Fond til almene Formaal. Nu har regeringens satspulje tildelt initiativet yderligere fem millioner kroner, og det synes vi, er værd at fejre!

Det virker at tale om det

I forbindelse med artikelserien fandt Sanne på hashtagget #sigdettilnogen, og hun er både overrasket og stolt over, at projektet har udviklet sig til det, det er i dag:

- Det var enormt grænseoverskridende at stå frem med min historie. Jeg vidste, at der skulle være fokus på vold mod kvinder i år, så jeg følte, at jeg var nødt til at være med til at nedbryde tabuet. Jeg kunne ikke længere gå og gemme mig, og jeg er enormt glad for, at jeg og de andre kvinder valgte at stå frem. De fem millioner, projektet har fået tildelt, skal gå til at få ansat flere psykologer og til at udvikle bedre forløb for voldsramte kvinder og deres pårørende.

LÆS OGSÅ: Sanne Gottlieb: "Jeg ville ønske, at jeg var gået efter den første lussing"

Efter Sanne og de andre stærke kvinder fortalte deres historie, er flere kvinder, der er brudt ud af voldelige forhold, stået frem i Sannes program "Nattevagten" på Radio24syv med deres fortællinger om, hvordan det er at leve i et voldeligt forhold.

- De kvinder, der bliver slået, har ikke lyst til at fortælle det til omverdenen, og det skal vi sammen være med til at bryde ned. Jo mere vi taler om det, jo mere forstår andre, der er i et voldeligt forhold, at det, de oplever, er så forkert. Det er essentielt, for det er ikke altid, at man selv kan se i situationen, hvor forkert, det egentlig er, siger Sanne Gottlieb.

LÆS OGSÅ: Kender du de forskellige former for partnervold?

Hvis man som pårørende har mistanke om, at ens veninde/søster/mor bliver slået, kan man tage kontakt til "Sig det til nogen"'s rådgivning. Og det er vigtigt, at man reagerer.

- Det er ikke kun den, der bliver slået, der har et ansvar. Man bliver nedbrudt, når man er i et voldeligt forhold, og det kan være uoverskueligt selv at skulle række ud efter hjælp. Derfor er det så vigtigt, at veninderne træder til og på en kærlig måde får spurgt, om ikke man skal ud af forholdet og hjælpe til med de praktiske ting, som at flytte for vedkommende og tilbyde en sofa at sove på. Og ellers, ring til rådgivningen og hør, hvad du kan gøre, siger Sanne Gottlieb.

Læs også