Sex og erotik

Da orgasme blev en menneskeret - kvinders orgasme gennem tiden

Fra at være forbundet med hysteri og sindssyge - til at blive en menneskeret. Den kvindelige orgasme har levet et omtumlet liv ...

Kvinders orgasme gennem tiden

1883 – Doktor Joseph Mortimer Granville tog patent på det elektriske massageapparat, som var startskuddet til de vibratorer, vi kender i dag. Apparatet, som hed Granville’s hammer, var dog ikke lavet til nydelse, men derimod til helbredelse af hysteri.

1866 – Man mente, klitoris var skyld i sygdomme. Gynækologen Isaac Baker Brown fjernede kvinders klitoris med kniv eller saks for at fjerne lidelser som hysteri, sindssyge og epilepsi. Lidelser, der ifølge ham kom af onani.

1905 – Klitorisorgasme var ikke ”fint”. Psykoanalysens fader, Sigmund Freud, beskrev klitoris- og vaginalorgasmer som noget helt forskelligt. Klitorisstimulans var noget, man skulle vokse fra, og modne kvinder skulle kun få vaginale orgasmer.

7 former for orgasme du kan opnå, hvis du øver dig

1953 – En stor rapport om seksualitet udgives i USA og udfordrer tidens syn på seksualitet, først i USA siden i Europa. ”The Kinsey Report” var baseret på personlige interviews med omkring 6.000 kvinder og beskrev, at halvdelen af kvinderne havde prøvet at få orgasme, før de rundede 20 år. Undersøgelsen beviste også, at vaginal- og klitorisorgasme ikke var adskilt.

1960’erne og 1970’erne – Ligestilling og kvindens seksuelle frigørelse: I Danmark kommer kvindens orgasme på plakaten – og endda på landsdækkende TV. P-piller bliver tilgængelige og tillader et nyt omfang af seksuelle eksperimenter for de unge.

2001 – Det betragtes som en menneskeret at få orgasme for kvinder såvel som for mænd. De første danske orgasmekurser for kvinder opstår (ledet af Pia Struck, der stadig giver kurser). Danmarks bestand af sexologer er stigende. Det er alment kendt og ikke længere så tabubelagt, at også piger og kvinder onanerer.

2015 – Dameblade beskriver og giver tips om kvindens forskellige orgasmetyper. Begrebet aseksuel er kommet til. Tantrasex, hvor begge køn afstår fra de traditionelle orgasmer, hitter. En fransk undersøgelse påstår, at kvindens sprøjteorgasme er tis. Praktiserende læger kan hjælpe kvinder med manglende orgasme og lignende udfordringer, men de fleste spørger stadig ikke.

Sådan træner du dig selv op til lynorgasmer

 

 

Læs mere om: