https://imgix.femina.dk/media/websites/qmag-dot-dk/website/engangsbilleder-2014/september/unhappyprim.jpg
Kærlighed og sex

Tjek tegnene: Er han ved at forlade dig?

16. september 2014
af Malene Fich Weischer
foto: Shutterstock
Når en mand forlader sin kvinde, sker det sjældent ud af det blå. Der er en række advarselssignaler op til bruddet, fortæller sexolog og parterapeut Maj Wismann. Kan du genkende nogen af dem?

Lad det være sagt med det samme: Det er oftere kvinder, der afbryder et parforhold end mænd. Og det er som oftest også kvinder, der kommer bedst ud af et forlist forhold. Så dette skal ikke lyde som om, at vi opfatter kvindens liv som en lang kamp for at holde fast i sin mand. Slet ikke.

Usikre kvinder

Men når det er sagt, så er frygten for at miste vores partner ikke desto mindre noget, der fylder rigtig meget hos rigtig mange. Det kan sexolog og parterapeut Maj Wismann, der netop har udgivet en online workshop om utroskab og parforhold, også bekræfte.
"Kvinder har det med at være utroligt usikre på sig selv, og ofte får vi skubbet usikkerheden hen på manden, så vi bliver meget omklamrende. Så kræver vi hele tiden at blive bekræftet, lagt mærke til og båret på hænder og fødder", fortæller hun.

>> Test dig selv: Hvordan ser mænd dig?

Hellere have revet armen af

Faktisk er netop denne omklamren den hyppigste grund til, at mænd går fra deres kvinder. Ellers er de nemlig ikke meget for at gå.
"En amerikansk forfatter har beskrevet det sådan, at en mand hellere vil have armen revet af end at skulle fortælle sin kvinde, at han forlader hende", fortæller Maj Wismann, og det stemmer helt overens med hendes egne oplevelser i sin praksis.

De typiske signaler

"Derfor er det mest typiske advarselssignal også, at han begynder at blive fraværende. Det kan være rent fysisk - at han begynder at arbejde meget over, gå meget ud i haven eller i det hele taget bare være nogle steder, hvor du ikke er."
"Men det er også et advarselssignal, hvis han bliver mentalt fraværende. Hvis han ligesom trækker sig ind i sig selv, og bliver svær overhovedet at tale med. Det er selvfølgelig ikke et problem, hvis det handler om et par dage eller en uge - det er faktisk helt naturligt - men hvis det fortsætter, og du ikke rigtigt kan komme i dialog med ham, så er der ofte grund til alarm."

>> Læs også: Dyrker du kun sex for husfredens skyld?

Hold nu kæft, kvinde

"Helt generelt er kvinder rigtig gode verbale, men det er mænd ikke"; forklarer Maj Wismann videre.
"Så hvis han går og tumler med nogle tanker om at afbryde forholdet, så vil han typisk trække sig væk fra dig, i stedet for at konfrontere dig med tingene, sådan som vi kvinder nok ville gøre det."

Fordi vi kvinder generelt er bedre til at kommunikere, så ligger der også et ekstra lod på vores skuldre, hvis manden pludselig trækker sig ind i sig selv.

"Vi må jo acceptere, at det er os, der er bedst til at kommunikere, så derfor må vi også være dem, der prøver at få ham til at åbne sig op og fortælle, hvad der er galt. For det kan jo sagtens være, at det er noget, I kan arbejde på. Hvis han f.eks savner at gå i byen med sine venner, så er det jo et problem, der er nemt nok at løse, men det kræver at du skaber et rum, hvor han kan sige det. Og så kræver det, at du som kvinde en gang i mellem holder kæft og lader ham tale", slutter Maj Wismann af.

Læs også