https://imgix.femina.dk/storage_1/media/article/1322-svigermor-eller-svigermonster.jpg
Svigermødre fra Helvede

Svigermor eller svigermonster! Findes de virkelig?

3. juni 2013
Af Sanne Huikær Christensen
Foto: Pantherstock
Hvordan skal du tackle det, hvis din svigermor fortæller dig, at hendes søn udelukkende har friet til dig for ikke at såre dig? Det oplevede Nina, som først fik sagt fra, da hun blev skilt.

Nina Moltke er på sin første date efter, at hun er blevet skilt. Da manden over for hende fortæller, at hans mor er død mange år tidligere, føler hun en sær form for lettelse. En del af hende skammer sig over følelsen, men på den anden side virker den ganske legitim med tanke på relationen til hendes ekssvigermor.

- Min eksmand advarede mig faktisk imod sin mor, før jeg mødte hende. Han fortalte, at hun havde et mørkt sind og af en eller anden grund altid hadede hans kærester. I starten forstod jeg slet ikke, hvad han mente. Jeg syntes, hun virkede super sød og som et moralsk godt menneske.

FEJLFORTOLKET FRIERI

Da Nina Moltkes eksmand friede til hende for otte år siden, fik hun et bittert indblik i, hvad han mente.

- Hans mor sagde direkte til mig, at han kun havde friet til mig, fordi han ikke ville såre mig. Da jeg sagde, at det nu langt fra var min opfattelse, forklarede hun, at han havde en depression. Det forholdt jeg mig også ret kritisk overfor, hvilket fik hende til at spørge, om jeg ikke også troede, at jeg selv havde en depression?

Efter den episode begyndte Nina Moltke at zoome ud fra sin eksmands mor. Hun begyndte at undgå familiesammenkomster, fordi de gav hende vejrtrækningsproblemer, og fordi hun ikke kunne holde ud at overvære sin eksmand blive kritiseret for fuld udblæsning af moren foran hele familien.

- Det skete ofte, og samtidig roste hun hans søster til skyerne. Det var et helt grotesk show. På den ene side ville hun ikke give slip på sin søn, men på den anden side var der heller ingen andre, der skulle have ham.

Læs også: Svigerdatteren: Min svigermor ser helst at min mand forlader mig

JEG FIK ALDRIG SAGT FRA

Da Nina Moltke forlod sin daværende mand, skrev hun en mail til hans mor.

- Jeg havde behov for at udtrykke, hvordan nogle af de episoder, jeg havde oplevet med hende, så ud fra min side. Gennem hele ægteskabet havde jeg ladet hende sive ind over mine grænser, næsten uden at jeg selv havde opdaget det, og jeg havde aldrig fået sagt clear cut fra over for hende. Man vil jo gerne holde sig på god fod med svigermor, ikke? Jeg fik aldrig noget svar på mailen, men det gav mig luft at sende den.

Nina Moltke er et opdigtet navn. Hendes sande identitet er redaktionen bekendt.

SÅDAN TACKLER DU DIN BESVÆRLIGE SVIGERMOR

#1 Fortæl hende, hvad det gør ved dig, når hun gør noget, som du ikke bryder dig om. Hvis hun får indblik i, hvordan du har det, kan hun som regel godt forstå det – og det kan skabe en større forståelse imellem jer.

#2 Få din mand på banen, så du ikke skal klare konflikten med hende alene. Vær meget konkret, når du fortæller ham, hvordan du gerne vil have hans støtte. Sig f.eks.: ”Når der er noget i luften mellem din mor og mig, vil jeg gerne have, at du kommer over og sætter dig ved siden af mig for at signalere, at vi står sammen.”

#3 Vær mild over for din svigermor. Prøv at gå med hende et langt stykke ad vejen. Drop murene og grænseoptegningen. Begynder du først at stille mure op og tegne skarpe grænser, gør du hende bekymret og ked af det. Hvis der er behov for det, er det bedst at lade din mand om det.

Læs også: ­­­­­Kvinder er magtliderlige i familien

Kilde: Signe Saxe Jessen
Læs mere på goderelationer.dk

Læs også