https://imgix.femina.dk/storage_1/media/article/1322-svigerdatter.jpg
Svigermødre fra helvede

Svigerdatteren: Min svigermor ser helst at min mand forlader mig

3. juni 2013
Af Sanne Huikær Christensen
Foto: Pantherstock
For nylig landede der en invitation i firmaet, hvor 41-årige Line Jacobsens mand arbejder. Det var fra hans mor, der gerne ville invitere ham alene til et stort arrangement – til trods for, at han tidligere havde sagt, at han kun kom, hvis konen og børnene også blev inviteret.

For 20 år siden læste Line Jacobsen et interview med Ole Bornedal, som prentede sig ind i hendes hukommelse. Den succesfulde filminstruktør forklarede, at man på et tidspunkt i sit liv er nødt til at begrave sine forældre – åndeligt set.

- Jo mere jeg tænker over det, jo mere går det op for mig, at min mand i for mange år har tilgodeset sin mors emotionelle behov. Og jo mere går det op for mig, at hun ikke ønsker at give slip på barn-voksen-relationen. En af de første gang, jeg mødte hende, tog hun min mands hånd og sad og nussede den, mens vi var ude at spise på en restaurant. Jeg syntes, det var et meget stærkt signal at sende, og hun overskred klart mine intimitetsgrænser.

Læs også: Svigermor eller svigermonster - findes de virkelig?

DEN SORTE BOG

Line Jacobsen har været sammen med sin mand i 15 år, og parret har to børn sammen. I øjeblikket ser hverken hun eller børnene svigermoren på grund af en sort bog.

- Jeg har hele tiden været bevidst om min svigermors stærke emotionelle greb i sine børn, men ud over det har jeg haft den opfattelse, at vi har haft et fint forhold. Jeg har altid talt godt om hende og opført mig loyalt over for hende.

Chokket var derfor ekstra stort, da hun for nylig blev gjort bekendt med, at svigermoren gennem alle årene har holdt regnskab med, hvad hun og manden har gjort forkert.

- På overfladen har der været en stor generøsitet, men samtidig er der blevet noteret i en stor, sort bog, og der er blevet diskuteret bag vores ryg, når vi ikke har handlet i tråd med hendes uskrevne regler. Helt fra første møde, hvor hun har været sur over, at hendes søn tog med mig i stedet for at følge hende hjem i seng. Det fremgår ganske tydeligt, at hun helst ser, at min mand forlader mig.

ÆGTESKABELIG KRISE

Det har krævet en ægteskabelig krise af dimensioner, før Line Jacobsens mand er begyndt at sige fra over for sin mor, og kampen mellem mor og søn udkæmpes i skrivende stund gennem brevvekslinger.

- Når min mand, som ikke tidligere har sat grænser over sin mor, pludselig begynder at gøre det, bliver hun usikker. I sin afmagt har hun været nødt til at finde en syndebuk, og den syndebuk er så er blevet mig. Hun har desuden direkte sagt til min mand, at jeg ikke skal vise mig i hendes hjem, og det afføder jo en loyalitetskonflikt i forhold til vores børn. Jeg er i tvivl om, hvor meget jeg skal finde mig i, før jeg fortæller mine børn, hvordan deres farmor taler om deres mor.

Ind til nu har Line Jacobsen valgt at skåne parrets to børn for detaljerne.

Line Jacobsen er et opdigtet navn. Hendes sande identitet er redaktionen bekendt.

Læs også: Kvinder er magtliderlige i familien

SÅDAN STØTTER DU DIN MAND, NÅR HAN ER SPLITTET
#1 Fortæl ham, hvor dejligt det er at snakke med ham om de udfordringer, du har med hans mor. Og hvor god han er til at lytte og tage dine synspunkter til sig – også selvom han godt kunne blive bedre til det. Når du roser ham, får han lyst til at gøre en indsats for at blive virkelig god til det, du roser ham for.

#2 Fortæl ham, at du godt kan forstå, det er svært for ham, når han på den ene side elsker dig, mens han på den anden elsker sin mor. Lad ham vide, hvor god du synes han er til at være sød og ordentlig ved sin mor samtidig med, at han lægger sin primære loyalitet hos dig. Fortæl ham, at han mestrer denne svære balance, og at du er meget taknemmelig for det.

#3 Overvind dig selv, når du er sammen med hans mor og føler dig udfordret, ved at give ham et knus og fortælle ham, at han er verdens dejligste mand. På den måde fjerner du lidt af den stress, som han mærker, når der er spydigheder i luften. Samtidig tilfører du det, som du selv savner: Samhørighed.

Kilde: Martin Østergaard
Læs mere på martinøstergaard.dk

Læs også