https://imgix.femina.dk/media/095cbc43de1b4040a993eb8dff3f0b69.jpg
Kærlighed og sex

Slip af med din jalousi

21. juni 2012
af Malene Fich Weischer
foto: All Over
Mistro, tvangstanker og beskyldninger. Jalousi kan sætte gang i meget, og sjældent i noget godt. Har den også haft fat i dig?

De fleste af os har nok prøvet det. Jalousi. Prøvet hvordan den kan kravle ind under huden, slide og gnave og til sidst - måske - ødelægge et ellers godt forhold. Og tit er det jo bittesmå og måske i grunden ret uvæsentlige ting, der kan sætte gang i vores jalousi. En sms på hans telefon fra en kvinde, du ikke kender. Lidt rigeligt overarbejde. En lidt for intens samtale med en anden under en middag. En lidt for stor lyst til at gå alene i byen med drengene.

Jalousi med tabuer
Nogle gange kan der selvfølgelig være noget om snakken, men ofte kan jalousi gnave fuldstændig uden grund, og det er også noget som parterapeut og sexolog Maj Wismann oplever i sin praksis.

"Man ved ikke helt præcist, hvor mange, der egentlig lever med jalousi i deres forhold, men ud fra de brevkasser, jeg er redaktør på, og de henvendelser jeg får i min praksis, vil jeg umiddelbart skyde på, at jalousi er meget mere udbredt end vi tror. Men det er SÅ tabubelagt at være jaloux, så de fleste går helt alene med problemet, og det er faktisk med til at forstærke deres jalousi.", fortæller Maj Wismann til Oestrogen.dk.

Føler sig lidt fjollet
Og det er jo fuldstændigt rigtigt. Det ér tabubelagt at lide af jalousi, for i bund og grund er det jo lidt pinligt at man sådan fuldstændig mister kontrollen. - Og da især fordi man jo inderst inde godt ved, at det er temmelig fjollet at flippe helt ud af jalousi over, at ens udkårne en gang i mellem bliver nødt til at tage et opkald fra hende den lækre fra hans arbejde.

Fornuften forsvinder
Men hvad pokker kan man gøre? Når først jalousi har holdt sit indtog, er det som om at al fornuft forsvinder ud af den modsatte dør. Selvom man bliver ved at fortælle sig selv, at det nøgternt set er noget pjat, så kan man ikke fjerne de følelser, der raser.

"Problemet med jalousi - og grunden til at det er vigtigt at arbejde med den, hvis man har den - er at jalousi er så ødelæggende for både dig og dit parforhold", fortæller Maj Wismann videre.
"Den nedsætter virkelig din livskvalitet, og det er synd og skam, for ofte er jalousi ikke andet en end en masse tanker, der lige skal ses lidt på!"

Find dit jalousi-mønster
På Maj Wismanns hjemmeside, www.websexolog.dk kan du finde en lang række redskaber til, hvordan du kan arbejde med din jalousi. Helt overordnet handler det om at skabe et overblik over, hvad dine jalousi-situationer er. Hvornår sætter den grønne djævel ind?
Lav en liste, hvor du meget præcist skriver ned, hvornår du er blevet jaloux, f.eks "I onsdags, da min mand grinede lidt upassende højt, da han talte i telefon med en kvindelig kollega".

Lær din jalousi at kende
Når du så har lavet en liste med en række situationer, hvor du er blevet jaloux, så skriv ned, hvordan du reagerede i din jalousi. Blev du vred, ked af det, fik ondt i maven osv. Igen så detaljeret, som muligt. Dét, som hele øvelsen går ud på, er at lære din egen jalousi bedre at kende, så du kan gribe ind overfor den. Og det er så lige præcis skridt nummer tre: Skriv ned, hvad du fremover kan gøre for IKKE at ende i jalousi. I tilfældet med telefonsamtalen, så skulle du måske direkte spørge din mand, hvad det var, han grinede så mærkeligt af, i stedet for selv at opfinde alle mulige forklaringer.

Dette er selvfølgelig meget simplificeret, men på Maj Wismanns hjemmeside kan du dykke længere ned i arbejdet med jalousi. Og bare rolig. Det KAN kureres! Men vær indstillet på, at det kan være et hårdt arbejde…

Læs mere om jalousi på Maj Wismanns hjemmeside, hvor du også kan downloade det gratis onlinekursus "lær din jalousi at kende"

Du kan også stille Maj Wismann et spørgsmål i vores brevkasse her

Eller læse artiklen "Kom på kursus i parforhold"

Pep evt. også dit parforhold lidt op ved at kigge forbi tidenskvinder.dk

Eller tjek det frække legetøj i Oestrogen-shoppen

Læs også