https://imgix.femina.dk/media/a14b04245daa4d17802b63896e661873.jpg
Kærlighed og sex

Kom på kursus i parforhold

31. maj 2012
af Malene Fich Weischer
foto: All Over
Knager det i parforholdet – eller vil I undgå at det kommer til det? Så er et PREP-kursus måske noget for jer?!

"Det er jo nemt nok at give folk en fisk, men det er da langt bedre at lære folk selv at fiske", fortæller sexolog og parterapeut Maj Wismann, da vi beder hende fortælle os, hvad et PREP-kursus går ud på. Og det er faktisk meget rammende.

Lær at kommunikere
PREP står på dansk for "Praktiske Redskaber til et Engageret Parforhold" og det handler om at skabe gode kommunikationsvaner i parforholdet, hvad enten man er nyforelsket, midt i sit parforhold eller måske endda går med overvejelser om at stoppe det. Kurset er udviklet på baggrund af mange års forskning ved universitetet i Denver, USA, og har vist en dokumenteret god effekt… Faktisk så god, at kurset gratis tilbydes til alle førstegangsforældre i Norge. Her I Danmark koster det 3.800 for et par, men man kan søge om at komme med under den statsstøttede ordning, hvor prisen kan komme helt ned på 500 kr. pr. par.

Læs mere om priserne og muligheden for tilskud på www.familieudvikling.dk

Hvad handler det om?
Men hvad er det så, det går ud på? Og hvad er det med den fisk?
" I min praksis, så er det kommunikationen, som er problemet for måske 90% af de par, jeg møder", fortæller Maj Wismann til Oestrogen.dk og fortsætter.
"Og selvfølgelig kan det være en god ide at arbejde med det konkrete problem, men det er selvfølgelig endnu bedre at undervise parrene i hvordan, de selv klarer konflikterne fremover. Og det er dét, PREP-kurserne gør. Det er det, jeg mener med, at det er bedre at lære folk at fiske selv end at give dem en fisk".

Hvordan foregår det?
Et PREP-kursus varer cirka 15 timer, typisk fordelt over en weekend eller over fem hverdagsaftener, og de udbydes over hele landet. Kurset består af gruppeundervisning, hvor man som gruppe bliver undervist i forskellige værktøjer, som man så bagefter prøver af sammen med sin partner. Der er altså ikke tale om en gruppeterapi eller om, at man skal sidde og fortælle om sit privatliv foran en masse fremmede. Det er snarere at sammenligne med en almindelig klasseundervisning, hvor man så får nogle opgaver, man skal løse sammen i parrene.

Glemmer dem derhjemme
Maj Wismann kender så meget til kurserne, fordi hun selv har modtaget undervisning i de metoder, som bliver brugt. Og hun har kun ros til overs for dem.
"Vi har så travlt med at lære os selv, hvordan vi bliver bedre til at fremlægge ting på jobbet, til at tale i store forsamlinger, til at styre vores kropssprog - men der er utroligt lidt fokus på at blive bedre til at tale med den, vi elsker. Og det er jo tit sårbare ting, man taler om. Ting, som let kan blive misforstået. Hvis den ene part siger, at han eller hun savner noget i forholdet, kan det hurtigt blive opfattet - eller fremlagt - som en anklage, og så er man allerede ude på den forkerte sti. Det er SÅ vigtigt, hvordan man kommunikerer med hinanden, også derhjemme, og det er derfor, de her kurser er så utroligt gode", slutter Maj Wismann af.

Læs også