utroskab
Kærlighed og sex

Sexologen: Utroskab handler ikke om sex

28. november 2016
af Sara Skaarup
foto: Pantherstock
Utroskab kan ikke tages som et tegn på, at forholdet er dårligt. De fleste er ikke utro, fordi de ikke elsker deres faste partner, men for at genvinde en tabt del af sig selv.

Utroskab. Sig ordet og mærk gyset. Hvert andet forhold oplever utroskab, og mange går fra hinanden, fordi bedraget er for svært at komme videre fra. Den amerikanske parterapeut Ester Perel har i over 20 år arbejdet med begær og utroskab. Gennem hendes arbejde har jeg fået en bredere forståelse af utroskabens kæmpe udfordring, som kompliceres af de motiver, vi tillægger personen, der er utro: Fordi man ikke elsker sin partner mere, og: Fordi man mangler sex, er to af dem. De grunde kan bestemt være afgørende faktorer, men er det slet ikke altid, og de er sjældent hele grunden.

LÆS OGSÅ: Parterapeut om utroskab: Beslut dig for ikke at være utro til julefrokosten

Kærlighed forhindrer ikke utroskab

Faktum er, at par, der elsker hinanden og har forhold, de gerne vil bevare, OGSÅ har affærer. Utroskab kan ikke entydigt tages som tegn på, at forholdet er mangelfuldt. Generelt tænker vi ofte, at utroskab er noget, man gør imod sin partner. Sådan ser det dog ikke ud indefra for den, der har affæren eller sidespringet. Det er nemlig noget, man gør for sig selv. Og i den svære samtale efter et opdaget utroskab hører den forsmåede part ofte den ret overrumplende påstand: Det handlede ikke om dig. Stik imod, hvad mange går ud fra, handler utroskab nemlig dybest set ikke om sex. Vi har affærer, fordi vi længes efter at føle os levende igen. At blive set, at blive begæret. Og ikke mindst: Føle os fri for en stund.

LÆS OGSÅ: Undersøgelse: Vi er imod utroskab, men vi er utro alligevel…

En pause fra den, vi er blevet til

Når vi går ud og er sammen med en anden, er det dermed ikke partout, fordi er på vej væk fra vores nuværende relation. Det handler nærmere om, at vi har behov for at forbinde os til en tabt del af os selv igen.

Hvilken del? Den del, som mange af os mistede et eller andet sted hen ad vejen i det lange forhold. Måske var du mere ubekymret engang og savner den del, der ofte kan findes i det uforpligtende møde. For kvinder er affærer ofte et sted at være ansvarsfri. Kærlighed trives i trygge rammer, men sex i hjemmet bliver aldrig lige så fri som sex i en fremmed seng, hvor du ikke konstant er konfronteret med rollen som mor, husholder og fornuftsvæsen. Hvor mange frirum har du i dit faste forhold til at føle dig fri, udfordret og ubekymret? Er der dele af dig selv, du vinkede farvel til for længe siden? Lige dér har du motivationen til at blive – eller blive ved med at være – utro.

LÆS OGSÅ: 4 faresignaler, der ofte opstår inden utroskab

https://imgix.femina.dk/1703_sexologen_vi_er_ikke_alle_sammen_smukke_por.jpg

Sara Skaarup er sexolog og journalist

Læs også