https://imgix.femina.dk/media/article/1547_utro_sorg.jpg
Kærlighed og sex

Parterapeuten: ”Utroskab kan sidestilles med sorg”

13. november 2015
af Charlotte Kobberøe Fink
Foto: Pantherstock
Utroskab gør ondt langt ind i sjælen, og for mange vil partnerens sidespring sætte ham definitivt for porten. Men det ER muligt for forholdet at overleve utroskab – hvis begge parter er indstillet på det, siger en parterapeut.

Kan et sidespring glemmes? Et kys på kollegaen til julefrokosten glemmes? Nej, mener størstedelen af os kvinder. I FEMINAs store sexundersøgelse fra 2014 svarede 68 procent*, at utroskab slet ikke er i orden. Alligevel sker det for rigtig mange af os gennem livet. Men det er faktisk muligt for et forhold at overleve det svigt, som utroskab er, fortælle parterapeut og sexolog Rikke Thuesen.

Når utroskaben kommer frem i lyset, så er det først og fremmest meget vigtigt, at den, der har dummet sig, viser, at man virkelig fortryder, hvad man har udsat sin partner for.

- Man er nødt til at stille sig til rådighed for den andens spørgsmål – i længere tid. Ofte sker der det, at den, der har været utro, siger mange gange undskyld og beder om tilgivelse. Og får man først det, bliver man sur, flov og skamfuld, hvis man bliver ved med at blive konfronteret med sin fejltagelse. Men det er nødvendigt. Man er nødt til at få snakket om det, og den der er blevet begået utroskab imod, har brug for at få svar på alle de spørgsmål, der måske bliver ved med at dukke op.

Kan man spotte utroskab? Her er 10 tegn …

For Rikke Thuesen mener, at utroskab kan sidestilles med sorg. Man har brug for at sørge over det svigt, og den loyalitet og tillid, man har mistet i forholdet, før man kan komme videre.

- Men hvis forholdet skal overleve, er man på et tidspunkt nødt til at lægge det bag sig. Når man har fået grædt og raset ud gennem en periode og fået svar på sine spørgsmål, så er man nødt til på et tidspunkt at sige, at vi nu lægger det bag os og stopper med at bringe det op. For ellers kan man resten af forholdet let komme til at gå og straffe hinanden og bruge episoden mod hinanden, når der opstår andre problemer - og så kommer man ikke videre.

Tag konsekvensen

Men hvad hvis man ikke føler, man kan lægge det bag sig, og svigtet bliver ved med at fylde alt i en? Det er forskelligt, hvor længe man har brug for at sørge, men hvis man har brug for meget mere end seks måneder, bliver det meget belastende for forholdet, siger Rikke.

Mænd og kvinder er lige gode om at være utro – men kvinder er utro senere i livet end mænd

- Det handler meget om at mærke efter i sig selv. Kan man være i det? Hvor optaget er man af hændelsen, og i hvor høj grad oplever man, at man bliver usikker, og mistilliden kommer frem, hver gang kæresten skal et eller andet? For nogle er det langt sværere at komme sig over svigtet, fordi vores oplevelse af utroskab også hænger sammen med, hvad vi tidligere har været udsat for. Hvis vi er blevet svigtet af vores forældre eller andre omsorgspersoner, bliver vores følelse af svigt og forladthed i forbindelse med et sidespring ofte forstærket. Så det handler om ind i mellem at spørge sig selv, om det, man føler, har relation til ens parforhold, eller om der er andre ting, der er i spil. Men hvis utroskaben bliver ved med at fylde så meget, at man konstant et halvt år senere går rundt og tjekker kæresten og kontrollerer ham på grund af mistillid, så er man måske nødt til at sige stop. Det er for opslidende for begge parter.

*Undersøgelsen af foretaget af analyseinstituttet YouGov. Der er i alt gennemført 2.007 CAWI-interview med danske kvinder i alderen 15-65 år i perioden blandt 2.007 med danske kvinder i alderen 15-65 år i perioden 26.maj til 1.juni.

Læs også