https://imgix.femina.dk/media/article/1532_sommerromance.jpg
Kærlighed og sex

Parterapeut: Sådan får du sommerromancen til at vare ved

10. august 2015
af redaktionen
foto: Pantherstock
Kan man tage den romantiske drøm med hjem, hvis man er blevet forelsket på ferien? Svaret er slet ikke ligetil, siger en parterapeut og sexolog

Grunden til, at vi overhovedet fascineres så nemt på en ferie, hvad enten det er Samsø eller Sardinien, er, at vi er helt væk fra stress og jag. Vi er heeeelt nede i gear og kan måske for første gang længe mærke os selv, mærke gnisten, livet, sexlysten, og være modtagelig for andre, fortæller parterapeut og sexolog Maj Wismann til FEMINA.

- Og så får en skøn ferie og det lave gear os til at føle os ekstra attraktive, så vi alene på dén baggrund tiltrækker os andres opmærksomhed. Og dermed en dejlig mand måske.

Langt fra fascination til kærlighed

Og det skal man nyde og leve ud. Den slags er med til at holde os i live. Men fra at møde en dejlig mand og til at tage skridtet videre til et forhold – der er langt, forklarer hun. For ét er fascination, noget andet er forelskelse, og noget helt tredje er kærlighed.

Er du lykkelig i dit forhold, så hold dig fra den gamle flamme på Facebook...

- Når vi møder en ferieflirt, så fascineres vi af potentialet. Vi lever i en dejlig ferieboble, og alt er skønt. Forelskelse kan så opstå, men en forelskelse er en kemisk ting, der sker i hjernen for at få dig til at forplante dig. Helt enkelt. Det er ikke kærlighed. Det er ren kemi. Men det vil det være med alle nye forhold. Forskellen her er bare, at hvis du vil prøve det af i længere tid, så er det ikke så nemt, som hvis I begge er hjemme i Danmark, siger hun. For begge skal aktivt tage en beslutning om, hvorvidt det skal ende på ferien, eller om forelskelsen skal tages med videre, så man kan prøve forholdet af i det ene eller det andet land.

- Det er først, når man har haft et forhold et stykke tid med regelmæssige møder og udfordringer, at man kan vide, om man egentlig kan leve med hinanden. Du er nødt til at prøve situationer af, som kan teste ”stabiliteten” i jeres følelser og jeres forelskelse. Men hvis man ikke har den mulighed, og flytter sammen i det ene land meget hurtigt, så er det ikke det samme, som at det mislykkes. Men det kræver naturligvis en stærk vilje fra begge parter og omgivelserne, siger hun.

Lyt ikke til familie og venner

Bekymringen fra omgivelserne vil de fleste møde. Maj Wismann synes dog, at man skal ignorere familie og venners eventuelle kritik af forholdet, medmindre der er åbenlys mistrivsel. For de fleste har en holdning til ting, de endnu ikke har prøvet. Det er som altid noget andet at stå i det. Og man skal have lov til at gøre sig sine egne erfaringer. Men det kan være svært at gøre sig de oplevelser med en skeptisk familie. Her kan familien hjælpe ved at bakke op.

Fire faktorer kan indikere, om jeres parforhold vil holde

- Men man skal naturligvis skrive sig en vigtig ting bag øret: Der kan være store kulturforskelle, som i det lange løb ikke kan overses. Hvad hvis han er til religiøs omskæring? Eller han er måske vant til andre familieroller, end du vil være med til? Eller omvendt? Man skal gøre sig de tanker på et tidspunkt, for uanset forelskelsen kan det blive en stopklods på sigt.

Hun forklarer, at man med de humoristiske briller på kan sammenligne en ferieforelskelse med den sommerkjole, man køber på feriedestinationens marked. Man ser bare så skøn og frisk ud i den, når man står solbrun på en strand med sand mellem tæerne, men det er ikke nødvendigvis altid det samme at have den på hjemme i Slagelse.

- Men igen – det skal naturligvis heller ikke være det samme. Bare man holder sig for øje, at man har sig selv med. Så kan man sagtens prøve det af.

Nyd det nu også bare – helt enkelt

- Og nu når alt det fornuftige er sagt, så vil jeg da også sige, at man for hulan skal nyde det, leve det ud, elske det og tage det som et eventyr. Ikke alle eventyr behøver at føres ud i livet og tages med hjem. Nogle kan. Men resten, de kan gemmes i os og være glæde, minder og inspiration fremadrettet, siger Maj Wismann til FEMINA.

Læs på femina.dk, hvorfor mange parforhold får en syvårskrise

/dit-liv/sex-kaerlighed/syvaarskrise-derfor-faar-saa-mange-par-en-krise

Læs også